Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Meg akarják óvni a gólyát az áramtól

Veszélyes helyre, a makói Kálvária és Szép utca sarkán álló villanypózna tetejére, a magasfeszültségű vezetékhez épített fészket egy fehér gólyapár. A környékbeliek örülnek a jövevényeknek, az egyik „szomszéd" még költene is arra, hogy az áramütéstől védve magasítsák meg a fészket.
Veszélyes helyre, a makói Kálvária és Szép utca sarkán álló villanypózna tetejére, a magasfeszültségű vezetékhez épített fészket egy fehér gólyapár. A környékbeliek örülnek a jövevényeknek, az egyik „szomszéd" még költene is arra, hogy az áramütéstől védve magasítsák meg a fészket. Az áramszolgáltató még ezen a héten intézkedik.

Húsvét után kezdte oda hordani az ágakat egy gólya, és néhány nap alatt, párjával együtt, a legtöbb környéken lakó örömére takaros fészket kerekített. – A gallyak már jócskán rálógnak a nagyfeszültségű vezetékekre – mutatta meg az új, most is szorgoskodó jövevényeket a fészekrakásra kiszemelt villanypózna szomszédságában lakó Szabó Sámuel, aki a környékbeliekkel együtt aggódik a madárcsaládért. Míg beszélgettünk, többen is megálltak, hogy megnézzék a fészekrakókat, egy anyuka láthatóan épp emiatt kerekezett a Kálvária és a Szép utca sarkához kisgyermekével.

– Mindenképpen tenni szeretnék valamit a madarak védelmében, és ha úgy alakul, szívesen költenék is rá, ha egy fészekmagasítással megoldható lenne, hogy itt maradjanak – mondta Szabó Sámuel. – Meg is keresem az érintett hatóságokat, és vállalkozókat is szeretnék bevonni ebbe az ügybe, hiszen igazi értéket ad az utcának ez a madárpár .

Mint kiderült, valóban veszélyben van a gólyacsalád, hiszen folyamatosan fennáll az áramütés veszélye. A Szegedi Vadasparkba évente átlagosan harminc, villamos közművek miatt megsérült fehér gólyát visznek be lelkiismeretes emberek – tudtuk meg Veprik Róbert igazgatótól.
– Jelenleg tizenhét gólyát ápolunk, némelyik madár olyan súlyosan sérül, hogy sosem épül fel teljesen – foglalta össze az igazgató.

A fasorok, erdők pusztulásával egyre több madár választja fészkelőhelyül a települések magas pontjait, kéményeit, és sokszor villanyoszlopait. Mivel a faj szigorúan védett, nem háborítható a fészkük sem, így a közművek tulajdonosainak kell gondoskodniuk védelmükről, legtöbbször egy fém platform segítségével magasítják a fészkeket.

Kérdésünkre a dél-magyarországi áramszolgáltató munkatársa, Kovács Krisztina elmondta: regisztrálták az esetet, és jelezték az illetékes Körös–Maros Nemzeti Parknak, a szervezet a szolgáltatóval közösen még ezen a héten megemeli a fészket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy kettős tragédia árnyai Makón

Negyven évvel ezelőtt halt meg munkavégzés közben egy városszéli szennyvízátemelő telepen a makói… Tovább olvasom