Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Még idén felállítják Návay Lajos szobrát

Makó - Az idei esztendő Návay Lajos-emlékév lesz, és tervezik az egykor a városháza előtt állt Návay-szoborcsoport újbóli felállítását is – döntött a makói testület. A civil ötletgazda, Halász Tamás örül a rég várt fejleménynek.
Návay Lajos 1870-ben született, szobrát 1935-ben emelték, és 1945-ben bontották le – ez a hármas évforduló indokolná, hogy a földeáki születésű, Makó parlamenti képviselőjeként nevet szerzett politikus emlékművét idén újra felállítsák a Maros-parti városban. A képviselő-testület tegnap úgy határozott: Návay-emlékév lesz az idei Makón, ennek keretében pedig a szobrot is újból felállítják. Az országos politika reflektorfényébe Návay Lajos azt követően került, hogy 1906-ban a képviselőház alelnökévé, 1911-ben pedig házelnökké választották. A vörösterror áldozatává visszavonulása után, 1919 áprilisában vált.

A haladó szellemű politikus emlékére emelt három alakból álló szoborcsoportot – Návay, illetve jobbról-balról egy anya lányával, illetve apa fiával – a városháza előtt avatták fel, nagyjából ott, ahol most Kossuthé áll. A főalakból a városi legendárium szerint az egykori szovjet emlékmű reliefje készült, mellékalakjai azonban még megvannak, közvetlenül a polgármesteri hivatal előtt láthatók. Mint megírtuk, kalandos úton kerültek vissza Makóra: négy évtizeden át díszítették a budatétényi Dísznövény- és Kertészeti Kutatóintézet rózsakertjét, mígnem Fodor Lászlónak, a makói cipőipari szövetkezet könyvelőjének, lelkes városvédőnek egyszer ottjártában fel nem tűntek.

A szoborcsoport újbóli felállításának ötletével a közelmúltban egy helybeli civil, Halász Tamás – a korabeli Makót és környékét fotókon, illetve képeslapokon bemutató Makó Anno könyvsorozat szerkesztője – állt elő, aki örül az emlékévről és a szoborról szóló döntésnek. Felkarolta az elképzelést Zeitler Ádám képviselő (Jobbik), aki az előterjesztést készítette róla, de ugyancsak támogatta az ötletet Weszelyné Véghseő Henrietta (Fidesz), aki közadakozás indítását is javasolta. Erre tényleg szükség lehet, mert a Návay-emlékév költségvetése, mint Farkas Éva Erzsébet polgármester elmondta, 150 millió lesz, a szoboré 80 millió – kormánytámogatást is fognak kérni. Bár eredeti helyére nyilván nem kerülhet vissza, a sportcsarnok előtti téren például fel lehetne állítani az alkotást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Isten házából is lehet kényelmes lakás

Beleszeretett az eladó baptista imaházba, megvette, és saját kezűleg alakította lakássá a makói Szőke László. A nyugdíjas, de ma is dolgozó általános lakatos otthonában nem zsoltár szól, hanem az AC/DC. Tovább olvasom