Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Még költöznek, de már dolgoznak is a munkatársak: elkészült az új makói levéltár - galéria

Bár az iratanyag egy része még nem került a helyére, elkészült a makói levéltár új, Petőfi parki épülete. Jövőre itt lesz az egykori Csanád vármegye iratanyaga is.
Az előzetes ígéreteknek megfelelően lezárult a munka a makói levéltár új épületénél. Most a költözés folyik, de közben már dolgoznak is az itteni munkatársak – tapasztaltuk tegnap, amikor a helyszínen jártunk. Az épület pazar szépségű, méltóságot sugárzó lett, ezzel együtt korszerű és kényelmes is egyben.

Megírtuk: a levéltár a régi városháza épületéből költözik a Petőfi parkba; egy korábban megürült egykori óvodaépületet újítottak fel, alakítottak át és bővítettek raktárral a közgyűjtemény számára. A beruházásra a város 130 milliót nyert, és ehhez további milliókat tett az önkormányzat is. Ennek köszönhetően jó körülményeket tudnak biztosítani a közgyűjtemény tárolásához és a kutatómunkához is – 16 község iratairól van szó, eddig 2 kilométernyi gyűlt össze.
 
Elkészült az új makói levéltár - GALÉRIA. Fotó: Szabó Imre

Az iratanyagból a legrégebbi irat a város újratelepítésével kapcsolatos, 1699. május 7-én kelt kamarai oklevél – tudtuk meg Urbancsok Zsolt igazgatótól. Eddig a teljes iratanyag mintegy harmada került át, ezek azonban a legfontosabbak. Az átköltözés befejezése októberben várható. A körzet önkormányzati képviselője, Kovács Sándor azt is elmondta: az egykori Csanád vármegye levéltári anyaga jövőre kerülhet vissza Makóra.

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kövesdi Györgynek elállt a szava a makóiak láttán

Kövesdi Györgynek elállt a szava a makóiak láttán
Kisfilmmel lepte meg születésnapján a Makói Teátrum csapata a Soproni Pinceszínház vezetőjét, Kövesdi Györgyöt - azért, mert az általa irányított társulatnak van egy Makóhoz köthető szólása. Tovább olvasom