Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Még mindig rosszul járnak a román határ közelében tankolók

Makó - Néhány napja differenciálták áraikat a makói benzinkutak – ezzel sokak szerint megtört a hónapok óta tartó benzinkartell a városban. Ennek ellenére még mindig a megye legdrágább dízelolaja folyik a makói kútfejekből.
Néhány napja differenciálták áraikat a makói benzinkutak – ezzel sokak szerint megtört a hónapok óta tartó benzinkartell a városban. Ennek ellenére még mindig a megye legdrágább dízelolaja folyik a makói kútfejekből. A többi töltőállomáshoz mért 15-16 forintos különbözetet indokolhatja a határ közelsége, de a kistérség zsákutcahelyzete is. A határ mentiség az ország más részein nem feltétlen árfelhajtó tényező.

Megyénk leghátrányosabb gazdasági helyzetben lévő kistérségét, a makóit az utóbbi hónapokban újabb nehézség sújtotta: mintha megegyeztek volna a térség üzemanyagtöltő állomásai, ugyanis minden kútnál ugyanolyan – rendkívül magas – áron kínálták a benzint és a dízelolajat. Az utóbbi napokban azonban jelentős, öt-hat forintos áresésnek lettek tanúi a Makón tankoló fogyasztók.

Megéri utazni a dízelért

A makói nagy üzemanyag-fogyasztóknak, mezőgazdasági vállalkozóknak az őszi munkák előtt megéri vállalni a 25-30 kilométeres távolságot, hiszen a több száz literes hordók megtöltésével súlyos ezreseket takaríthat meg az, aki Szegeden vagy Vásárhelyen vásárol dízelolajat. A differencia a szegedi kutaknál 15, Székkutason 16 forint literenként.

A város jobboldali képviselői szerint ők is hozzájárultak az áldatlan állapot megváltozásához.
– A nyilvánosság erejének következtében végre estek a makói üzemanyagárak, megtört a benzinkartell. Hónapok óta terveztem, hogy a képviselő-testület előtt szóvá teszem: tennünk kéne valamit azért, hogy ne a mi kistérségünket sújtsa a kereskedők vélt vagy valós együttműködése, végül a múlt heti testületi ülésen felvetettük a problémát, és ez eredményesnek bizonyult – mondta Márton Imre, a város fideszes képviselőcsoportjának vezetője.

A múlt héten Kovács Sándor képviselő rámutatott: az országban Makón a legdrágább az üzemanyag, amit a határ felé irányuló rendkívüli forgalom is generált. Még különösebb volt azonban, hogy az egyetlen makói diszkontkútnál is fillérre ugyanannyit kellett fizetni, mint a neves brandek alatt kínált termékek után. Ez több szempontból is problémát jelentett a térség vállalkozóinak, aki ugyanis nem vállalta a 60-70 kilométeres üzemanyag-beszerző körutakat – tízezrekkel is magasabb költséget fizetett, mint a megye szerencsésebb térségeiben élő versenytársai. Nem is beszélve arról, hogy ezáltal az adózandó nyereségük is csökkent – ennyivel az önkormányzat is rosszabbul járt.

Makó kútjai szerdán

A Justh Gyula utcai kút volt tegnap a legdrágább, a benzin literjéért 286,9, a dízelért 274,9 forintot kellett fizetni. A Shellnél 285, az OMV-nél 283,9 forintban került a 95-ös, a dízelért literenként mindkét kútnál 274,9 forintot kértek. Újra a Tesco a legolcsóbb Makón,  a benzin 281, a dízel 273 forintba került – ez a diszkontlánc vásárhelyi üzletében kínáltnál 9 forinttal drágább.

Az árhelyzet tegnapra ugyan differenciálódott, nagy örömre azonban továbbra sincs okuk a makóiaknak – a megyében továbbra is itt a legdrágább a vállalkozások számára kiemelten fontos dízel, de a 95-ös benzin ára is dobogós helyezést ért el. A kutaknál nem kívánták kommentálni cégeik árpolitikáját. Annyit azért megtudtunk: megéri az árakat magasan tartani.

Gondolhatnánk: a határ közelsége a fő árfelhajtó tényező, ám hazánk más, hasonló geopolitikai helyzetben lévő településein tegnap kínált üzemanyagárakat összevetve nem igazolódik a felvetés – bár hazánk talán legdrágábban mért benzinjét Sopronban csapolják, ám itt a fizetőképes belföldi kereslet is meghatározó, ráadásul az osztrák határ túloldalán úgyis 10-12 százalékkal olcsóbban tankolhat, aki akar, a „kis" árcsökkentés az adótételek különbsége miatt sem lehet nyereséges. A szlovák és az ukrán határ közelsége nem okoz drágulást a balassagyarmati, kisvárdai töltőállomásokon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diszleksziás és diszgráfiás diákok tanulnak szakmát Makón

Makó - Több mint kétszeres volt a túljelentkezés idén a Makói Oktatási Központ Galamb József… Tovább olvasom