Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Még nem tudják, féljenek-e az iszaptól Makón

Makó - Elképzelhető, hogy gázkitermelésből származó, úgynevezett fúróiszapot használnak majd a régi makói szeméttelep rekultivációjára. Az önkormányzat még nem döntött az ügyben. Az egyik képviselő, a fideszes Mágori Józsefné pártja szakértőjének véleményére vár, valóban veszélytelen lenne-e az elhelyezés.
A makói képviselő-testület egyik ülésén is szóba került nemrégiben az ötlet, mely szerint a város úgy kaphatna a régi szeméttelep rekultivációjára, azaz az elfedett szemétdomb beborítására alkalmas iszapot, hogy azért a város még pénzt is kaphatna. Konkrét összegről és mennyiségről azonban, mivel egyelőre csak ötletről van szó, egyelőre nem lehet beszélni. Az önkormányzatot az egyik olaj- és gázkitermeléssel foglalkozó társaság kereste meg, és nem az olajkitermelésből visszamaradó, közismerten veszélyes hulladékként számon tartott úgynevezett fúróiszapot ajánlotta fel, hanem olyat, ami gázkitermelés során került a felszínre. Mint az ülésen is elhangzott, a környezetvédelmi szakhatóság, az Atiköfe szakvéleménye szerint ezt bátran lehet használni erre a célra – több helyütt használják is.

A régi szeméttelepet terítenék be a fúróiszappal. Fotó: Miskolczi Róbert
A régi szeméttelepet terítenék be a fúróiszappal.
Fotó: Miskolczi Róbert

Ez azonban nem mindenkit nyugtatott meg. Mágori Józsefné, a Fidesz makói elnöke, önkormányzati képviselő ugyan a többiekkel együtt megszavazta, hogy az önkormányzat folytassa a társasággal a megkezdett tárgyalásokat, azt azonban, hogy voksával egy esetleges majdani megállapodást is jóváhagy-e majd, attól teszi függővé, hogy mit mond a dologról a párt környezetvédelmi szakpolitikusa, Illés Zoltán. Mágoriné szerint még ha a cégnek meg is érné az iszapot itt elhelyeztetni ahelyett, hogy az erre szakosodott, távoli telepre szállítaná, elgondolkoztató, hogy miért ér meg neki ez – ha több tízezer köbméterről van szó – tízmilliókat. Mágori Józsefnének ráadásul a témában vannak olyan, személyesen szerzett információi is, amelyek kétkedővé teszik. Illés Zoltán elemzését azonban még nem kapta meg.

A már lezárt szeméttelep egyébként az új, működő teleptől alig pár száz méternyire van a földeáki úton, ugyanakkor nincs köze az újat működtető Bio Pannónia Kft.-hez, így annak üzemvezetője, Geráné Mészáros Mária ugyanúgy csak hallott az ötletről, ahogyan sokan mások, nyilatkozni nem tudott róla. Marosvári Attila alpolgármester, aki az ügyben előkészítő tárgyalásokat folytatott, ugyancsak azt mondta lapunknak: az elképzeléssel kapcsolatban egyelőre nincs semmilyen új fejlemény.

Olvasóink írták

 • 8. F...... 2008. április 09. 14:11
  „ÁLOM LESZ természetesen külön, bocs.
  Illés Zoltán véleménye az ügyben természetesen etalon, ebben
  szerintem mindannyian megegyezhetünk.”
 • 7. Fuck of system 2008. április 09. 14:06
  „Hédi az 5. reakció tökéletes tartsátok egyben a frakciót,
  remélhetőleg a pátigazgató úr hamarosan rájön, hogy
  kivel alázza meg a Fidesz nevét és egy rossz álomlesz ez az egész
  szar kavarás.”
 • 6. kakaoscsiga 2008. április 08. 21:48
  „na még az baszna be, ha mágoriné lenne a fidesz elnök!!!
  a k....t szarházi mennjen a picsába!”
 • 5. Orosné Spák Hedvig 2008. április 08. 20:05
  „Imre!
  Nem tudtam, hogy a "Munkatársunktól" Téged takar.
  Természetesn a cikk témájáról is van véleményem, de ezt a frakcióval közösen képviseljük, egyedül a nevünkben nem nyilatkozom.
  Viszont muszáj volt itt is demonstrálni, hogy Mágoriné nem Fidesz elnök Makón.
  Hédi
  /No, de szoktunk mi beszélgetni, ne itt levelezgesssünk egymással/”
 • 4. triatlonos 2008. április 08. 19:08
  „Már csak azért, hogy maradjunk a témánál, szerintem Illés Zoltán szakvéleménye biztosan elfogadható, mert Ő is azon kevés "politikus" közé sorolható, aki tisztességes, és ezért még a saját pártjában sem kap megfelelő szerepet. Sorstársai: Jánossi György, Gémesi György, Balczó Zoltán - már csak azért, hogy teljes legyen a paletta, de ha valaki még tud tisztességes ismert politikusról, akkor kérem, hogy tegye közzé.”
 • 3. Szabó Imre 2008. április 08. 18:34
  „Kedves Hédi,

  tulajdonképpen igazad van. Mágori Józsefné státuszával kapcsolatban valóban ugyanaz a helyzet, mint amit a Fideszes tagrevízió Makón című cikkben megírtam, ám amint a második hozzászóló is érezte, a cikk témája most nem ez volt, ezért nem kezdtem el magyarázni ezt hosszasan - ennyi a magyarázat.”
 • 2. makói 2008. április 08. 14:48
  „Az első hozzászólás már megint nem a témához szól, hogy jó lenne a vásonak vagy nem , hanem a helyi jobb oldal kicsoda-micsodájához.”
 • 1. Orosné Spék Hedvig 2008. április 08. 14:16
  „Én, mint a makói Fidesz csoport alelnöke még úgy tudom, hogy az elnökünk Dr Martonosi György.
  Mágoriné MEGBÍZOTT és nem kinevezett elnöke VOLT a 7. sz. választókerületnek március 10-ig.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diákok újítják fel a T-modellt Makón

Makó - Idén száz éve, hogy legördült a szalagról az első népautó, amelynek több fő elemét a makói Galamb József tervezte. Tovább olvasom