Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Megalakult az új makói képviselő-testület

Kevesebb és kisebb létszámú bizottsággal vág neki az új makói képviselő-testület a következő négy évnek – derült ki a tegnapi alakuló ülésen. Alpolgármesterből viszont továbbra is kettő lesz: Siket István és Varga Zoltán.
Buzás Péter polgármester átveszi a megbízólevelét. Fotó: Szabó Imre
A megkezdett út folytatását, a munkahelyteremtésre koncentráló fejlesztéscentrikus politikát ígért tegnap programismertető beszédében Buzás Péter, Makó negyedszer megválasztott polgármestere. A képviselők és saját eskütétele után az alakuló ülésen úgy fogalmazott: nem mindegy, hogy a város a 2007–13-as időszakban mennyi pénzt tud majd elhozni a megnyíló uniós forrásokból, éppen ezért segítenek majd a vállalkozóknak a pályázatok elkészítésében.

A város első embere az eddiginél olcsóbb és egyszerűbb rendszerre tett javaslatot: a korábbi tizenegy helyett hat bizottság lesz Makón, ráadásul ezek létszáma is szűkül, nem lesznek külső tagjai – ugyanakkor éppen a kevesebb bizottság miatt több tanácsnokra lesz szükség. Ettől Buzás Péter éves szinten 31,5 milliós megtakarítást remél. Hozzátette azt is: a változás nem jelenti azt, hogy a civil szféra elveszíti befolyását a bizottsági munkára, hiszen egy-egy ügy tárgyalásakor továbbra is meg lehet majd hallgatni a készülő döntés érintettjeit, a szakértőket. Bár a fideszes Márton Imre és Toldi János módosításokat javasolt, a testület végül az eredeti elképzelést fogadta el.

Buzás Péter két alpolgármester kinevezését indítványozta a testületnek – az ezt követő titkos szavazáson a képviselők Siket Istvánt (PSZM) huszonegy, Varga Zoltánt (MSZP) pedig tizenöt szavazattal választották meg a tisztségre; tiszteletdíjuk bruttó 239 ezer 200, illetve 153 ezer 800 forint lesz. Az alpolgármesterek megválasztása előtt egyébként Buzás Péter elmondta: az előző ciklusban történtekhez hasonló módon a jobboldalnak is kínált alpolgármesteri tisztséget, azt kérve, hogy képviselői az esetleg népszerűtlen döntésekben is álljanak mellé, ezt a feltételt azonban a megkeresettek elutasították. Az ülés végén a képviselők döntöttek arról is, hogy a képviselők tiszteletdíja – a bizottsági munkáért járó javadalmazással együtt – bruttó 117 ezer 392 forint, a bizottsági elnököké és a tanácsnokoké pedig 153 ezer 824 forint lesz havonta. A polgármester illetménye változatlan maradt: havi bruttó 496 ezer 800 forint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hetvenhat roma választott Makón

Egy képviselő – a cigány gyermekek napközi oktatását szervező Nagy Róbertné kivételével… Tovább olvasom