Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Megegyeztek a szülők: Makón maradhat Boglárka

Makó - Egy Olaszországban élő édesanya és egy makói édesapa – elvált szülők – öt éve tartó harca zárult le most azzal a megegyezéssel, amely szerint közös lányuk, a tizenkét éves Boglárka Makón maradhat.
Véget ért az a szülők közötti harc, amelynek tétje egy kislány elhelyezése volt Magyarországon, a Makón élő édesapánál vagy az Olaszországban élő édesanyánál. A hatéves küzdelem állomásairól, amely sokakat a szegedi Mehmet Karcsika, illetve az ugyancsak makói Zombori Sebastian kálváriájára emlékeztetett, az elmúlt években többször is írtunk.

A határokon átnyúló gyermekelhelyezési persorozat kompromisszummal zárult: az apa, Zatykó Attila azzal a jó hírrel kereste fel szerkesztőségünket, hogy megegyeztek, Boglárka akaratának megfelelően Makón maradhat, ugyanakkor az édesanyja is látogathatja, sőt nyaranta elviheti őt Olaszországba. Most az erről szóló hivatalos papírok megérkezését várják.

Mint annak idején megírtuk, Zatykó Attila tizenkét évvel ezelőtt ment ki Olaszországba dolgozni, egy évvel azután, hogy megnősült. Magyarországon maradt felesége nem sokkal később kislányt szült neki, majd kiköltözött hozzá Sairanóba; Boglárka az óvodát már ott kezdte. Az apa három évvel ezelőtt – azt követően, hogy feleségétől már korábban elvált, és hosszabb ideje külön is élt – hazaköltözött, és magával hozta a kislányt is. Annak ellenére tette ezt, hogy tudta, ezzel jogsértést követ el.

Archív képünkön Zatykó Attila lányával, Boglárkával. Az apa most már csak nyugalomra vágyik Fotó: Szabó Imre
Archív képünkön Zatykó Attila lányával, Boglárkával. Az apa most már csak nyugalomra vágyik.
Fotó: Szabó Imre

A bíróság ugyanis Olaszországban nem neki ítélte a kislányt. Ő azonban nem az ítéletnek, hanem a lány kérésének megfelelően döntött, aki inkább vele szeretett volna maradni. Mint annak idején megírtuk, azért, mert bár az anyukáját is nagyon szereti, úgy érezte, az ő új élettársával nem jön ki. Később, mivel nem akarta Boglárkát a különböző hivatalos eljárások hercehurcájának kitenni, önként átadta őt az édesanyának és élettársának – aztán mégis újra hazahozta. A történtekről egyébként többször megpróbáltuk az édesanya véleményét is megtudni, ám ő elhárította érdeklődésünket.

A kislány azóta tizenkét éves lett, 2007 szilvesztere óta van folyamatosan Magyarországon. Makón jár iskolába, itt vannak barátai, gyökeret eresztett Magyarországon. Azt mondja, bár az édesanyja és féltestvére természetesen hiányzik neki, örül, hogy itt maradhat. Öntudatos kamaszként egyébként nem akarta, hogy édesapjával együtt lefotózzuk.

Más elvált apáknak is segítene

Amikor arról kérdeztük Zatykó Attilát, hogyan értékeli az elmúlt hat év küzdelmeit, azt mondta, lezárta magában a viszályt, nem akar a múlttal foglalkozni. Mint mondta, mindig is szeretett volna megegyezni volt feleségével Boglárka érdekében – örül, hogy most végre sikerül, és most már csak nyugalmat, békességet akar lányának és magának. Hozzátette: ha van olyan édesapa, aki most az övéhez hasonló harcot vív a gyermekéért, szívesen megosztja tapasztalatait vele.

Olvasóink írták

 • 2. zoltanz 2008. november 17. 11:57
  „1!
  Na és???????????????????????????????????????????????????
  A cím a mikulásnak szól?
  Tudod, "norvégiában" is akad írni-olvasni tudó.
  Ha meglátogatnak, légy résen.
  Legközelebb pedig légy észen, vagy kérd ki kezelőorvosod tanácsát...”
 • 1. eperjesigyorgyne 2008. november 13. 10:46
  „eperjesi gyorgyne hodmezovasarhely eva u5 2em 5 lakom.en ket gyereket neveltem fel a baratnőmmel egyut”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy egyiptomit fogtak a kiszombori határrendészek

Kiszombor - „Frissen" szolgálatba lépett határrendészek egyiptomi határsértőket fogtak kedden… Tovább olvasom