Délmagyar logó

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -5°C | 2°C Még több cikk.

Megfeleződik a fűtésszámla

Makón a negyvenöt tömbház közül eddig mindössze egyben végezték el azt a hőszigetelést is javító teljes felújítást, amit a Panel Plusz program pályázata lehetővé tesz. A fűtésszámla megfeleződött, és havi négyezer forint a törlesztőrészlet. Most egy újabb ház lakóközössége készül a munkálatok elvégzésére, ugyanakkor még mindig kevesen mernek belevágni.
– Csak ajánlani tudom a csatlakozást – mondta a Panel Plusz programról lapunknak a huszonnyolc esztendős eladó, Mónus Magdolna. Ő édesanyjával és a húgával, Csillával együtt abban a Deák Ferenc utcai többen lakik, ahol elsőként végeztek el teljes felújítást: megoldották a tető hő- és vízszigetelését, kicserélték az ajtókat-ablakokat, tömítették a dilatációs hézagokat, és a homlokzatot is újraszigetelték. A pályázatot és a munkálatokat megszervező közös képviselő, Kószó Ferencné lapunknak úgy nyilatkozott: a harminclakásos tömbben a hőszigetelésnek köszönhetően az első fűtési szezonban a téli hónapokra eddig jellemző havi harmincezer forint helyett ennek az összegnek csak a felét kellett fizetni otthononként. A jelentős megtakarítást Mónus Magdolna is megerősítette saját tapasztalatai alapján: januárban például 11 ezer 387 forintos számlát kapott. Beszámolt még egy előnyről: nyugodtan tud aludni, tévézni a forgalmas belvárosi lakásban, a beruházás nyomán ugyanis a hangszigetelés is tökéletessé vált.

Negyvenötből egy

Makón összesen negyvenöt paneltömb van – tudtuk meg a polgármesteri hivatal vagyoncsoportjának vezetőjétől, Dévényi Zsuzsannától. Ezek közül egy Deák Ferenc utcait újítottak fel teljesen és további ötnél végeztek valamilyen – részleges, hő- vagy tetőszigetelést javító – munkálatokat. A város célja az, hogy az összes újuljon meg, és az ehhez szükséges beruházási hányadot az önkormányzat minden sikeresen pályázó lakóközösségnek biztosítja.  
Mint Buzás Péter polgármestertől megtudtuk, a Panel Plusz program keretében pályázó lakóközösségeknek a teljes beruházási költség harmadát kell csak állniuk, további egy-egy harmadát az önkormányzat, illetve a központi költségvetés fedezi. A Deák Ferenc utca 20. számú ház esetében 11 millió 400 ezer forintot jelent egy-egy harmadrész. A lakók a rájuk eső hányadot havi négyezer forintos részletekben törlesztik nyolc éven át, a mérleg tehát – figyelembe véve, hogy a Makón drágának számító távfűtésben komoly spórolásra nyílik lehetőség – már az első télen pozitív. Az sem mellékes, hogy miközben a lakásokra mintegy 1,2 milliót költenek, azok piaci értéke nem csak ennyivel nő. A város első embere most egy újabb pályázati sikerről számolt be lapunknak: a nemrég felújított tömbhöz kapcsolódó Deák Ferenc utca 19. alatti, ugyancsak harminclakásos tömb pályázata is nyert, így jövőre az egész házsor külleme egységessé válik. Sőt: a merőleges háztömb lakói is érdeklődnek.

A polgármester ugyanakkor megjegyezte: érthetetlen, hogy Makón miért halad ilyen nehezen a panelfelújítás, miközben a megye más városaiban ez valóságos sikertörténet. Kószó Ferencné ezzel kapcsolatban elmondta: a csatlakozási hajlandóság minden lépcsőházban más. Függ a lakók életkorától, jövedelmi viszonyaitól – főleg a szerény körülmények között élők látják át nehezen, hogy ez a hosszú távú beruházás megtérül. Ráadásul ennél a pályázatnál feltétel, hogy a szervezettség százszázalékos legyen, ezt pedig nagyon nehéz elérni.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétszázan jöttek el a makói keresztelőre

Szombaton református szertartás szerint megkeresztelték a kétlemezes makói énekes, Luigi hat hónapos… Tovább olvasom