Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Megfelezték a CKÖ költségvetését

Az előzetes, határozatba foglalt költségvetési megállapodással szemben a várt támogatási összegnek mindössze a felét szavazta meg a falu testülete az apátfalvi cigány kisebbségi önkormányzatnak. A polgármester is elismeri: a normális működéshez 640 ezer forint nem elegendő, de hozzátette, a falu 72 milliós forráshiánnyal számol.
Károlyi Sándor. Fotó: Karnok Csaba
Bár a közösség ház rezsiköltségeit még csak-csak fedezi, programok, rendezvények szervezésére azonban már nem elegendő az a 640 ezer forint, amelyet az apátfalvi cigány kisebbségi önkormányzat számára különítettek el a falu költségvetéséből. Károlyi Sándor, a CKÖ elnöke több szempontból is méltánytalannak tartja ezt a döntést, mindenek előtt azért, mert a község tisztviselőivel ennek az összegnek közel a duplájáról egyeztek meg.

– Korábban semmi probléma nem volt a költségvetés ránk eső részével, hiszen évek óta azt a gyakorlatot követjük, hogy a határozat megszületése előtt egyeztetjük igényeinket a település vezetőivel – az így meghatározott összeget pedig évek óta megszavazták. Idén sem tartalmazott egyetlen felesleges tételt sem a költségvetésünk, és a község pénzügyi vezetése idén is rábólintott az igényeinkre, ám végül döbbenten szembesültünk azzal, hogy nem fogadták el a javaslatot. Pusztán azt a pénzt ítélték meg számunkra, amit az állam egyébként is kifizet utánunk – foglalta össze a kisebbségi elnök.

Károlyi úgy véli, nem egyszerű méltánytalanság, hanem jogsértés történt, hiszen értelmezése szerint a kisebbségi törvény rendelkezésével szemben áll az apátfalvi testület döntése. Ezért kiemelte: nem hagyja annyiban a dolgot, és a kisebbségi jogok országgyűlési biztosa elé viszi az ügyet, amelynek az Apátfalván élő, csaknem félezer roma látja kárát.

– A testület a legutóbbi ülésen úgy döntött, hogy módosítja a költségvetési rendeletet, és csupán az állami normatívát juttatja el a kisebbségi önkormányzathoz – tudtuk meg Szentesi József polgármestertől. – Ehhez a testületnek joga van, törvénysértés nem történt. A falu egyébként 412 millió forintos költségvetés mellett 72 milliós forráshiánnyal számol, ezt is mérlegelték a testület tagjai. – A polgármester hozzátette: a döntés nem volt egyhangú, és maga is úgy véli, hogy a CKÖ normális működéséhez ez a pénz nem elegendő. A testületnek azonban negyedévente lehetősége van a költségvetés módosítására, így elképzelhető, hogy konkrét feladatok megvalósítására, kulturális-művészeti programokra tud még a község pénzt elkülöníteni. A település vezetője jelezte: tanultak a kommunikációs hibából is, így a következőkben nem egy, az igények szerint összeállított határozatot, hanem a konkrét lehetőségeknek megfelelő tervezetet bocsátanak majd a testület elé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Martonosi etikai kifogása

Etikátlannak tartja a Fidesz makói szervezete, hogy a polgármester nemrég felvett és közpénzből… Tovább olvasom