Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Megfulladtak a birkák a kamionban

Makó - Valószínűleg egy nagyobb szállítmányban megfulladt birkák tetemeit dobták hajnalban a több mint egy éve üresen álló nagylaki állatpihentető elé – a dögöket az önkormányzat szállíttatta el.
Négy, feltehetően megfulladt birka tetemét dobták ismeretlenek tegnap a másfél éve üresen álló nagylaki állatpihentető elé. Valószínű, hogy a pórul járt jószágokat valamelyik távoli európai országban rakták kamionra több mint egy nappal elhullásuk előtt. Mint a megyénken átrobogó, állatot szállító sofőrök csaknem mindegyike, valószínűleg ez sem pihentette a birkákat, amelyek a melegtől és a zsúfoltságtól megfulladtak.

Az önkormányzat munkásai megmutatták a tegnapi hőségben már felfúvódott dögöket: az azonosítást lehetővé tevő fülbilétát mindről levágták. Az elszállítást Nagylak vállalta, miután a tetemeket az állatorvos nem találta fertőzőnek.

Nagylak önkormányzata szállíttatta el tegnap a döglött birkákat. Fotó: Segesvári Csaba
Nagylak önkormányzata szállíttatta el tegnap a döglött birkákat. Fotó: Segesvári Csaba

– Bekövetkezett az, amitől tartottunk – fogalmazott Gyarmati András polgármester, aki már Gőgös Zoltán államtitkárral is tárgyalt a szigorúbb ellenőrzés reményében. – Több mint egy éve tapasztaljuk, hogy pihenés nélkül viszik keresztül a juh-, marha- és lószállítmányokat a határon, talán román területen állnak meg először a Hollandiából, Németországból érkező transzportok. Nem csoda, ha sok állat elhullik, pedig ez megelőzhető lenne, ha a kihasználatlanul álló pihentető állomásunkat igénybe vennék.

Megtudtuk: a szaktárca nem kötelezheti megállásra az összes transzportot, csupán az ellenőrzések szigorításával lehetne eredményesebben betartatni az állatvédelmi előírásokat. Az illetékes ellenőrző hatóságok forrásából hetente legfeljebb egyszer futja ellenőrző akcióra, az így tetten ért, szabályszegő szerelvényeket a Magyarcsanádon működő pihentetőbe terelik.

Attól tartanak, hogy a nyári melegben mindennapos lesz ez a látvány. Fotó: Segesvári Csaba
Attól tartanak, hogy a nyári melegben mindennapos lesz ez a látvány. Fotó: Segesvári Csaba

– A dögök egy kilogrammjának elszállíttatása és ártalmatlanítása 82 forintba kerül, így a tegnapi esetet „megússzuk" hat-nyolcezer forintból, de mi lesz, ha a nyári melegben mindennapossá válnak a hasonló esetek? Ez forráshiányos kistelepülésként súlyos, tervezhetetlen kiadást jelent. Éppen ezért megállapodást kötünk a csanádpalotai dögtérrel – mondta Gyarmati András.

Felháborodtak az idei első ilyen eseten a Makói Állat- és Természetvédő Egyesület tagjai, Nagy Jenőné szerint megengedhetetlen ez a kegyetlenség. Úgy vélik, minden lehetséges eszközzel kötelezni kell a szállítmányokat az uniós pihenési időszakok betartására, és ha kell, Nagylak önkormányzatával összefogva demonstrálni fognak a határ menti pihentető újbóli megnyitásáért.

Százmilliók hiába

Nagylak térségében két, darabonként 500 millió forintból megépült állatpihentető is kihasználatlanul áll, állaga romlik. Amint arról korábban írtunk, a falu határában és az egykori határzónában is lehetőség lenne a szállítmányok pihentetésére. Mivel azonban kötelezni nem tudják a sofőröket a megállásra, nem éri meg üzemeltetni a létesítményeket, amelyek 2004-ben készültek el uniós támogatással.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. Barbapapa 2008. június 13. 11:42
  „Manyi, nem jöttél még rá? az eggyik tttttisztességes itatóhely tulajdonos.”
 • 25. Manyi 2008. június 12. 17:08
  „Elég gáz, hogy a barátodra ismertél az alábbi nem túl hízelgő beírások alapján. (mivel itt senki nem nevesített senkit, csak általánosságban írt) Ez nem az a közeg, ahol fenyegetéssel sokra mész. Ha érdemben tudsz nyilatkozni az ügyben, tessék, írjad. Egyébként ki az a Zoli ?”
 • 24. 6281 2008. június 12. 11:27
  „Ezeket az embereket kellene összezsúfolva,hőségben bezárni hátul a kamionba pár száz km erejéig,biztos meggondolná legközelebb megálljon e az állatnak inni,enni adni!!! Nem is lehet mondjuk sokat elvárni némelyik civilizálatlan balkáni barom Román,szerb meg hasonszőrű gépkocsivezetőtől. Arra nincs igénye némelyiknek, hogy magát megfürössze néha. Honnan jutna eszébe az állattal törődni.”
 • 23. skorpio21 2008. június 11. 19:18
  „Érző ember!

  Igazán értelmezhetnéd az előtted szóló mondatait,mielőtt bármit leírsz.
  Szerintem éppen azt szerette vona mondani,hogy hosszú úton sem tőrvényszerű,hogy elpusztuljon a rakomány egy része,lehet úgy is szállítani.Épp az a lényeg,hogy sokkal messzebbről hozta a rakományt (850 km.),mint ahogy a papírokon szerepelt és az állatvédők mégis rendben találtak mindent.Tehát biztos nem voltak az állatok agyonkínozva.Nemlehet?”
 • 22. Karaj 2008. június 11. 19:13
  „Aki kritizál meg állatságokat állit,előzetes bejelentkezés után szivesen élintézem neki ingyen és bérmentve hogy találkozzon zoli barátommal a bázison! Hülyeségeket ne állits,még meg nem győződtél a valóságról! Irigységböl baromságokat ne irj! Te is nyithatsz ilyen etetőt.itatót. pihenőt! A nap mindenkinek egyszerre ébred! A neved feltétlenül, őszintén,ird le!”
 • 21. Érző ember 2008. június 11. 11:06
  „Ma olvastam a tegnapi cikket,és ledöbbentem,hogy milyen emberek vannak a volán mögött! Miért nem vasat szállítanak?Az állatoknak is mint minden élőlénynek jár a megfelelő bánásmód, enni inni kell NEKIK is.Ugye? Ha 850 km-ről hozta az állatokat,azok vajon nem ettek ittak volna a nagy melegben? Gondolom a rakomány plusszos volt , így a víztartály egy kicsit üres, de semmi baj? A torkos csüt-ről annyit ,hogy meg lett az eredménye/ Fehértói csárda Szeged/ Azt azért jó tudni, hogy a nem megfelelő körülmények a szállítás során az állatok szalmonellával is fertőződnek.Sanos ez nagy baj, hogy nincs sok emberbe belenevelve, az állatok tisztelete szeretete,/még, ha meg is esszük/ Más országokban már igen!!! Ezek a hozzászólások más indulatból, érdekből táplálkoznak. Szégyen!!!hogy itt tartunk, érzéketlenség ,irígység a csúcson van! A lényeg ,hogy mi emberek ne szenvedjünk semmitől és semmiben hiányt....Ja, és lesz jövőre is torkos csüt.”
 • 20. Barbapapa 2008. június 11. 09:10
  „Megtörtént, Brailábol hoztam egy rakomány bárányt szólt a doki várjak már egy két órát mert jön két állatvédő egy svéd és egy labanc megnézni a bárányokat azért én mert mindég rendben volt a szállítmányom, (igaz hogy papír szerint Nagyváradról hoztam) meg is jöttek átnézték ,azt mondták nagyon szépek meglátszik hogy nem messziröl hoztam( 850km) nagyon profik de ők a hatóság igaz?.”
 • 19. skorpio21 2008. június 11. 07:48
  „Érdekes ez az emberi természet....
  És előre bocsájtom,hogy én is elítélem az értelmetlen állatkínzást,de nem kellene átesni ama bizonyos ló másik oldalára!
  Nemrégiben ebben az újságban is képes riport jelent meg egy "torkos csütörtök" elnevezésű esményről.Az ott látható emberek kivétel nélkül elégedett,amolyan "jóllakott napközis" mosollyal az orcájukon ültek a gőzölgő húsdarabok fölött. Viszont senkitől nem lehetett hallani,hogy azon dilemmázott volna,valyon milyen körülmények között szállították,vagy nem szenvedett-e ama bizonyos hússzelet előző "tulajdonosa",mielőtt az asztalára került volna.
  A tesco húsospultja előtt sem úgy válogatnak - az önjelölt állatvédők sem - ,hogy melyik hús származik stresszmentes,jó bánásmódban részesült állattól,csak az árát nézi.
  Képmutatók!És főleg az alább reagált botcsinálta állatvédők,akiknek fogalmuk sincs az állatszállításról,tartásról,mégis mindenkinél jobban értenek hozzá!
  És még egy gondolat: Felelőtlenség kijelenteni valamit - gondolok itt az írás címére - és úgy kezelni az ügyet,mintha látnok lenne,vagy maga is - a cikk írója - is ott lett volna amikor a szerencsétlen állatok az árokpartra kerültek.
  Ez csak feltételezés!”
 • 18. jodo 2008. június 10. 23:43
  „Gyűlölöm,ha ilyen szállítmányt látok!!A kamionos 1m-en belül akkorát fékez,hogy borulnak szegény állatok,mint a dominó! Többen ordítva mondtuk a véleményünket a sofőrnek,ösztönösen Magyarul!PERSZE JÓT RÖHÖGÖTT rajtunk.Miért kell ezt egy egészséges lelkű embernek néznie a város közepén?? Ezer éve van hűtő kamion is,miért nem fagyasztva szállítják a húst??JAAAA! Az nem üzlet? Akkora büntetést tennék a pofájukra,hogy belegebednének!! Lenne miből finanszírozni az egész évi ellenőrzést! EU. ide,vagy oda! HÚ !DE IDEGES LETTEM..”
 • 17. 008 2008. június 10. 20:20
  „Ezt nem cigányok csinálták, csak me ugy szeretem szidni a cigányokat :)”
 • 16. Barbapapa 2008. június 10. 17:30
  „Arika nagyon ari vagy most már én is tudom hogy a kereskedők és a szállítók csupa szívjóságból és nem anyagi haszonért csakis értünk dolgozik hogy stesszmentes kiváló minőségűhús kerüljön a tányérunkra,még jó hogy a családom saját nevelésűt fogyast. Saccca téged nem minősitelek ezt megtetted magad (no komment)Az állat pihentetőröl csak annyit pláne nagylakirol oda be sem kellett meni mghúzni kétszer a légkürtöt emberke kiszalad pénz oda papir ide és gó tovább menetszél már hűtött is tovább jobban mint a ventillátorok mert az álló autóban van a legnagyobb esély a pusztulásra. Évekig szállítottam tudom miröl írok legnagyobb távolság 9700km tenyészállat a birodalomba volt üdv mindenkinek eggy volt büdöslábú.”
 • 15. Barbapapa 2008. június 10. 17:01
  „Ha nincs hír akkor csinálunk egyre süjjed az ujság szinvonala. feltéve hogy a kamionról dobták volna lepiszkos lenne ,de az a büdöslábú kamionos négykézláb bemászott 8-900-bárány közzé lepedőbe tekerte és a fogai között kihozta hogy ne legyen koszos a gyapjúja a többi bárány addig lemászott hogy a sofőr elférjen majd vissza másztak. (kiskarika)nagyon "profi "vagy nem 15-20%alhanem 20-40%al raktunk többet sajnos 15-20évvel ezelött Romániából és nem Romániába szállítódik a bárány és a birka Ró-ba disznó Konstancába pedig marha szállítódik (mert azt a Szírek megvették) Ró-bol malac megy Horvátba birka bárány Görögbe Olasza Coperbe hajóra az araboknak.”
 • 14. Állatos 2008. június 10. 14:29
  „Na ebből a fajta indulatból nem fog származni semmilyen eredmény a számotokra.
  Az xxx állatvédő alapítvány volt vendég a magyar M*v Sw*ng című műsorába Winkler Róbertel. Tök jól lement a műsor, tökre szerethető volt a téma, azonosultam vele, amikor a kopasz állatvédő vezető belekezdett a szállításról, itatásról EU-s szabályokról etc etc, szóló dumába. De szerencsétlenségére véget ért a műsor. Nem sikerült beolvasni a fizetett közleményt.”
 • 13. Arika 2008. június 10. 13:48
  „Miért nem az állatokkal törődünk????? Mi ez ?? Miről írtok? Az élőállatok szállítását szigorú -be nem tartott -uniós rendeletek szabályozzák.A szállítás során a szállítóknak bizonyos időközönként az uniós normáknak megfelelően el kellene látnia a gondjaira bízott állatokat.A rendeleteket nem a vállalkozók , hanem az európai unió alkotja!!!Ez szörnyű, hogy ezt a brutálís magatartást - az itt hozzászólók között-a pénz oldaláról közelítik meg.Ezek szerint, még mindig vannak közöttünk olyan emberek, akik a tányérjukon olyan állatok húsát széretnék látni , amik 70-120 órát töltenek a kamionon étlen szomjan a saját ürülékükben. Midazért, hogy a szállítók és a húsüzemek profitját gyarapítsák.Szerencsére az európai unió gondolt arra, hogy szabályozza az élőállatokk szállítását, sajnos ennek betartását nem ellenőrzi!!!A kétkedők fizzesenek be egy ilyen utazásra, és az út végén nyilatkozzanak, hogy érezték magukat...... Aranka”
 • 12. skorpio21 2008. június 10. 13:13
  „Majdnem kifelejtettelek tisztelt fórumtársam "Állatos"!

  Én is hallottam erről az állatvédős -pihentetős megmozdulásról.(és csak hallomásból tudom)
  És úgy tudom éppen a Nagylak környékén lévő pihentetőről van szó.
  Valaki befektetett,nagyot akart kaszálni.....nem sikerült.”
 • 11. skorpio21 2008. június 10. 12:58
  „Kedves fórumtársam "nagy..karika"!

  Egy kamionon szintenként kb. 200 birka utazik.Ha csak 2 elpusztul a többi 198 átgázol rajtuk és a szó szoros értelmében letapossa róluk a bőrt is nem csak a szőrt.A képen látható állatokon ennek nyoma sincs.

  Lehet,hogy én nem a fórumokon informálódok erről a témáról,ez eszedbe sem jutott?

  Az okmányok pedig csak a hatóság előtt "változnak" eladó és vevő között pedig sújra és/vagy darabszámra köttetik az üzlet.A szállítónak a lerakón el kell vele számolni!Még a döggel is!Hacsak nem kíséri az autót a vevő,és nem ad utasítást a hullák kidobására.(ezt még el tudom képzelni)

  És hasonlóképpen igen tisztelt fórumtársam "saccca"!

  Igen!Jól végeztem amunkámat.
  És nem! Nem ott lenne a helyük a dögöknek az árokparton!

  És lehet,hogy vannak a fórumozók között,akik nem csak úgy szólnak hozzá valamihez,hogy "úgy hallottam",vagy "azt olvastam a fórumon",hanem egészen közelről tudják mit írnak le! Nem gondolod?

  És nem minősítenek (le) senkit ismeretlanül! SZÉP NAPOT!”
 • 10. greencat 2008. június 10. 12:28
  „A bárányok hallgatnak! Mert ezek a kis állatok bárányok és nem birkák, kb. 25-30kg-ak. Csak azért írom mert ha birka lenne azt egyedül nem tudná felrakni az emberke az utánfutóra. Kár értük. Ebben a nagy nyári melegben nem is szoktak ilyenkor bárányokat felvásárolni, hisz ilyenkor az ára is kevesebb, meg ebben a melegben kockázatos is a szállítás, pont ezért az elhullások miatt!”
 • 9. kisbuta 2008. június 10. 11:43
  „uáohh!!! Mit nem írnak ezek: - "a juh-, marha- és lószállítmányokat a határon, talán román területen állnak meg először a Hollandiából, Németországból érkező transzportok" - Apám, húúú, Rumunyába innen szállítanak birkát? Hát mi van? Eddig onnan vitték nyugatra. Most meg vissza, mert "joropa lett Románia is? Besz...ok!”
 • 8. ks 2008. június 10. 11:33
  „Én csak az állatos-ra reagálnék:

  Szerintem, ha te befizetnel egy 16 oras utra pl: franciaorszagba, te lennel az elso aki teli torokkal orditana a legkondicionalo meghibasodasa miatt, vagy ha nem kapnal HIDEG innivalot szandvicset stb... Es mindezert te is fizetsz nem keveset ugye?
  Az állatok helyett a fuvarozokat terhelne ez a koltseg ezzel te is tisztaban vagy ugye? ( habar nem vagyok biztos benne h felfogtad)
  Arrol nem is beszelve h a magyar gazdalkodokat milyen terhek sulytjak amiket ki kell fizetniuk (Pl: HACCP stb..) es kenytelenek meregdraga hust tenni a TE asztalodra is- mert biztos vagyok benne h nem a zoldsegtol nott akkora beled! ugy hogy nem ertem mi koze a felvetesednek az állatok kiszolgaltatott sorsahoz
  SEGGFEJ!
  (egyebkent tudod mi az a HACCP? szerintem nem, mert akkor nem buktal volna akkorat...)-azt mar nem is kerem h gondolkozz el ezen mert ugy sem menne!!!!!!
  Egyebkent meg tudomasom szerint az a telep amirol irtal az az allam tulajdonaban van...akkor mirol beszelsz?
  Teged ugy latom mas zavar de az nagyon.
  Szomoru h errol kell beszelnunk es nem tudunk ertelmes komoly dolgokrol vitazni!!”
 • 7. Állatos 2008. június 10. 11:19
  „1. Mondd meg te a neved először.
  2. Vélemény-nyilvánítási szabadság van
  3 A véleményem az, hogy - te vagy anyagilag vagy érdekelt az itatásban, és a lóvédat félted,
  -vagy anyagi ellenszolgáltatás fejében, de meggyőződésből kampányolsz, valótlan információk alapán
  - vagy szimplán meggyőződésből kampányolsz, de akkor is valótlan infromációk alapján
  . Az eladónak és a vevőnek egyaránt az az érdeke, hogy az állatok épségben érkezzenek meg. Na akkor meg minek téped a szádat.
  Így is úgy is levágják azokat az állatokat”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rockzenészek segítettek Hanna alapítványának

Makó - Jól ismerik a másfél éves korában, tragikus körülmények között elhunyt Nagymáté Hanna szüleit… Tovább olvasom