Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Meghalt a felgyújtott Pénzes Henrietta

A három hétig élet-halál között lebegett Pénzes Henrietta szervezete nem bírta tovább, a 18 éves magyarcsanádi lány tegnap hajnalban meghalt. A magyarcsanádiakat sokkolta a lány halála. A 15 esztendős K. Andrással ma közlik a nyomozók, hogy már gyilkossággal gyanúsítják.
A szülők Henrietta betegágyánál a Szent István kórházban. A 18 éves lány szervezete nem bírta tovább. Fotó: TV2, Tények
Pénzes Henrietta három hétig küzdött a halállal, szervezete azonban nem bírta tovább, tegnap hajnali 5 órakor megállt a szíve.
Magyarcsanádot sokkolta a lány halálhíre. Az emberek, öregek és fiatalok, nők és férfiak az utcán, a boltban, a buszmegállóban, a kocsmában Pénzes Henrietta haláláról és a három hete történt szörnyű bűncselekményről beszéltek. Többen a halálbüntetés visszaállítását követelték.

A Pénzesékkel átellenben lakó 86 éves Herczeg Ferenc azt mondta, a lány halálával soha senki nem tudhatja meg, hogy valójában mi történt, és az is örökre titok marad, hogy a gyilkosok miért követték el borzalmas tettüket. Ugyanerről beszélt a buszmegállóban várakozó Nagy Beáta és Berta Csaba is. A fiatal nő és férfi elmondta, amit másoktól is hallottunk: Magyarcsanád három hete megborzongott a lány ellen elkövetett brutális támadás hírére, Henrietta halála már sokkolja az itt élőket.

– Már nyereségvágyból, más aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel gyanúsítja a rendőrség a jelenleg előzetes letartóztatásban lévő fiatalkorú, a bíróság által letartóztatott 15 éves makói K. Andrást – nyilatkozta lapunknak tegnap délután Keserű Géza alezredes, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság életvédelmi alosztályának főnyomozója. A rendőrtiszt elmondta, hogy a főkapitányságot az az egészségügyi intézmény tájékoztatta Pénzes Henrietta tegnapi haláláról, ahol a lányt július 20-a óta kezelték. Keserű Géza azt nem árulta el, hogy K. Andrással közölték-e: már gyilkossággal gyanúsítják. Az alezredes a fentiekhez hozzátette, egyébként az új minősítés nem változtat az ügyben kiszabható büntetési tételen.

Az áldozat és a gyanúsított. Pénzes Henrietta már nem mondhatta meg, hogy valóban K. András volt-e a tettes. Fotó: Karnok Csaba
Információink szerint a rendőrség ma, anyja és védője jelenlétében közli K. Andrással, hogy Pénzes Henrietta meghalt, és már emberöléssel – is – gyanúsítják. Tenke Anna, a 15 éves makói fiú, Muki védője arra a kérdésre, hogy ez befolyásolja-e a védelem taktikáját, azt mondta, nem, továbbra is várják a szakértői véleményeket. Tenke Anna szerint az ügyben még rengeteg kérdés maradt válasz nélkül, „eddig sajnos a gyilkosság oka, motivációja sem derült ki".

A nyomozók szerint július 20-án K. András kötözte meg, gyújtotta fel és hagyta sorsára Pénzes Henriettát. A lány, miután béklyói elégtek, másfél kilométert gyalogolt, mire segítséget talált. Testének hatvan százaléka megégett, haláláig mélyaltatásban gyógykezelték. Megtalálásakor nem nevezte meg támadóját, de annyit el tudott mondani, hogy egy fiatal, vékony cigányfiú támadta meg és gyújtotta fel.

Makón, a zömében cigányok lakta Honvéd városrészben az emberek tegnap izgatottan arról beszéltek, hogy Pénzes Henrietta barátját, a 27 éves S. Norbertet „bevitték" a rendőrök és „benntartották". Ezt S. Norbert anyja cáfolta. Azt mondta, fiát telefonon idézték be, és Norbert csütörtökön gyakorlatilag megismételte korábbi vallomását: elmondta, a július 19-éről 20-ára virradó éjszakát a 18 éves lánnyal töltötte, hajnalban, 4 órakor elváltak egymástól, Henit K. Andrásra bízta, majd délelőtt 11 óráig horgászott.

Pénzesék magukban gyászolnak

A szülőkkel a kórház orvosai közölték, hogy lányuk meghalt. Pénzes Sándor és felesége tegnap dél körül elindult haza, Magyarcsanádra. A házaspár előtte még felkereste a budapesti Szent István Kórházat, ahol lányukat gyógykezelték, elmentek a családnak a kezdetektől segítséget nyújtó Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesülethez. Az áldozatvédelemmel foglalkozó egyesületet kérték meg, hogy közöljék a nyilvánossággal lányuk halálát, ők senkivel nem akarnak, nem tudnak beszélni. Amikor kora délután megérkeztek Magyarcsanádra, Heni nagymamája és még két szomszéd fogadta őket.
– Már nem akarjuk a nyilvánosságot, a kislányunkat magunkban gyászoljuk – mondta Pénzes Sándorné.

– Írja meg, ha az én fiam ilyen gyanúba keveredett volna, akkor én már rég öngyilkos lettem volna, nem másokat vádolnék, mint ahogy Muki anyja, a Jucus mama teszi! – tette hozzá S.-né.

– Azt megerősíthetem, hogy ügyfelemet telefonon idézték be, és nem gyanúsítottként, hanem tanúként hallgatták ki. Gyanúsított már van, és az nem S. Norbert, hanem az, akit három hete letartóztattak – mondta lapunknak Pénzes Henrietta barátjának védője, Seres Gyula. A makói ügyvéd azokat az információinkat is megerősítette, hogy már nem egy, hanem legalább hat tanú igazol alibit S. Norbertnek.

K. András az eddigi, egyetlen vallomásában azonban tagadta, amiről S. a rendőrségen beszélt. Azt mondta, miután elváltak egymástól, ő hazament. Sőt azt állította, S. Norbert reggel 7 órakor felkereste, egy piros színű motorral együtt kimentek a királyhegyesi útra, a helyszín közelébe, S. eltűnt a bokrok között, kisvártatva felcsapódó lángokat látott, a lány barátja felbukkant, és visszamentek Makóra. A bűnügyi technikusok azonban S. nyomait nem találták meg, azonban K. Andrásét, Pénzes Henriettáét és egy robogóét igen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cigája juhok a palotai határban

Egy ősi magyar háziállatfajta, a cigája juh tett híressé egy csanádpalotai juhászt, Szikszai… Tovább olvasom