Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Mégis lesz Makón hagymafesztivál

Az idei, szűkös városi költségvetés miatt hónapokig úgy tűnt: idén elmarad a tizenhat éven át minden esztendőben megrendezett makói hagymafesztivál. A Hagyma Terméktanács és a Hagymáért Alapítvány azonban összefogott, és önkormányzati forrás nélkül is megteremtették az anyagi feltételeket.
Az idei, szűkös városi költségvetés miatt hónapokig úgy tűnt: idén elmarad a tizenhat éven át minden esztendőben megrendezett makói hagymafesztivál. A Hagyma Terméktanács és a Hagymáért Alapítvány azonban összefogott, és önkormányzati forrás nélkül is megteremtették az anyagi feltételeket: valamikor szeptember végén megtartják a fesztivált. Várhatóan most először jegyet kell váltaniuk a látogatóknak, 100 forintért.

Százas a belépődíj

Fejes András, a Hagymáért Alapítvány kuratóriumának elnöke is kiállt az idei megrendezés mellett. Lapunknak elmondta: a korábbi években kifizetettnél szűkebb költségvetési keret, összesen 4,5 millió forint jut a rezsiköltségekre. Összesen 14 milliós költségvetéssel számolnak – amihez még csaknem egymillió forint hiányzik. Megtudtuk: történetében először a tervek szerint belépődíjas lesz a fesztivál – 100 forintos jegyet kell váltania minden résztvevőnek.

Tavaly, a 2007-es makói költségvetés tervezésekor hangzott el először: inkább kétévenként rendezzék meg a hagymafesztivált. A képviselő-testület is döntést hozott arról, hogy idén ne költsenek a rendezvényre, és ettől kezdve csak kétévenként legyen hagymaünnep.

A rendezvényt az elmúlt tizenhat évben minden esztendőben megrendezték. Az elsőt még a térség akkori országgyűlési képviselője, Mihály Zoltán kezdeményezte 1990-ben, és a sikeres rendezvény mostanra hozzánőtt a városhoz. Ezért is gondolták úgy a makói hagyma elkötelezettjei, hogy nem hagyhatják fesztivál nélkül a termelőket, fogyasztókat, a makóiakat és mindazokat, akik több mint másfél évtizede látogatói a városi rendezvénynek.

– Ha egy év kimarad a fesztiválok sorában, az azzal járhat, hogy 2008-ban például sokkal nehezebb lenne támogatókat találni a programokhoz – mondta Gazdag János, a termelőket, szakembereket tömörítő Hagyma Terméktanács elnöke. – Úgy határoztunk, a város szokásos anyagi segítsége nélkül is belekezdünk a szervezésbe, hiszen nem maradhat ki a fesztiválok sorából a 2007-es esztendő. Pályázati forrásból ötmillió forintot, a minimális költségvetés közel egyharmadát sikerült megnyernünk, így már értelmet nyert a konkrét szervezőmunka.

Százas a belépődíj

Fejes András, a Hagymáért Alapítvány kuratóriumának elnöke is kiállt az idei megrendezés mellett. Lapunknak elmondta: a korábbi években kifizetettnél szűkebb költségvetési keret, összesen 4,5 millió forint jut a rezsiköltségekre. Összesen 14 milliós költségvetéssel számolnak – amihez még csaknem egy millió forint hiányzik. Megtudtuk: történetében először a tervek szerint belépődíjas lesz a fesztivál – 100 forintos jegyet kell váltania minden résztvevőnek.

Ezt követően segítséget kértek a várostól, hiszen a pályázat utófinanszírozott. Az önkormányzat pedig vállalta, hogy meghitelezi a szervezőknek a szükséges pénzt az elszámolásokig.

Buzás Péter polgármester a nagy, városi pályázatok önerejének előteremtéséhez szükséges visszafogott gazdálkodással magyarázta a testület korábbi döntését. De lapunknak elmondta: örömmel vette, hogy a Makót fémjelző hungaricum elkötelezettei elhatározták a fesztivál idei megrendezését.

– A szakmának, de a városban lakóknak, a fesztivál miatt ide látogatóknak is fontos a szokásos, kora őszi hagymaünnep – véli a polgármester. – Pénzt nem tudunk biztosítani a szervezőmunkához, de a pályázatok megelőlegezése mellett szintén tenderek útján beszerzett, összesen mintegy 3 és félmillió forintnyi önerőt igénylő állóeszközökkel mégis hozzájárulunk a programokhoz.

Buzás hozzátette: reméli, hogy a hasonló kezdeményezések segítséget tudnak nyújtani a most komoly válsággal küzdő vöröshagyma-termelőknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az élhető Marosért kenuznak Szegedig

Makóról indult tegnap utolsó etapjára a Maros-túra kenus csapata, melynek tagjai Dévától Szegedig… Tovább olvasom