Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

Mégiscsak a nyugalom a hosszú élet titka

Tegnap ünnepelte századik születésnapját a legidősebb földeáki: Ádok Jánosné Simon Erzsébet. Erzsi néni szerint a hosszú élet titka a nyugalom, a békesség és a rendszeretet – igaz, sosem gondolta, hogy megéri a száz esztendőt.
Ádok Jánosné Simon Erzsébet nem gondolta, hogy megéri a száz évet Fotó: Szabó Imre
Erzsi néni egy kilencgyermekes, egyszerű gazdálkodó család gyermekeként látta meg a napvilágot száz esztendeje Csorváson – testvérei közül egyébként ma már csak egy él. Már tizenévesen dolgozott, uradalmi szolgálólány volt. Földeákra azt követően költözött, hogy párjával megismerkedett – az esküvő 1928-ban volt. Ezt követően leginkább gazdálkodtak, főként libát tartottak. A munkából Erzsi néni is kivette a részét; mint meséli, főleg kapálni szeretett. Férje régen meghalt, de napjai nem telnek magányosan: az apró Dózsa György utcai házban most négy generáció él együtt. Egyébként két lánya született, tőlük pedig négy unoka, tizenegy dédunoka és eddig két ükunoka. Születésnapján nemcsak a falu elöljárói és a népes rokonság köszöntötte, de a helyi iskola diákjai és Labozár Antal prímás is, aki legkedvesebb nótáit húzta el.

Erzsi néni korához képest jól van. Bár kicsit már rosszul hall és a lába sem nagyon bírja a járást, gyógyszereket nem szed és jól érzi magát – tavaly még gyomlálgatott a kertben. Nagyon sokat olvas, a napot minden reggel a Délvilággal kezdi, de hívő emberként a Bibliát is gyakran forgatja. Emellett szívesen énekel, szeret beszélgetni. A tévét viszont nem szíveli: tavaly kivitette a szobájából, mert idegesítette. Hogy szerinte mi a hosszú élet titka? Úgy gondolja, az, hogy sosem idegeskedett, életét igyekezett nyugalomban, békességben élni, emellett mindennapjait máig szigorú rendszeresség jellemzi. Hozzáteszi persze: sosem gondolta volna, hogy megéri a száz esztendőt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két évet töltöttek az egyetemen

Egyetemi önkormányzati vezetőképzésen vett részt közösen a makói kistérség majd mindegyik… Tovább olvasom