Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

Megkésett lázadás Magyarcsanádon

Megkésve bár, de sok magyarcsanádi tiltakozik a szennyvízberuházás ellen: száznyolcvan aláírást gyűjtöttek össze, mert nem tudják, illetve nem akarják megfizetni a 180 ezres lakossági hozzájárulást.
Berta János a tiltakozó aláírásokkal. Fotó: Frank Yvette
Megkésve bár, de sok magyarcsanádi tiltakozik a szennyvízberuházás ellen: száznyolcvan aláírást gyűjtöttek össze, mert nem tudják, illetve nem akarják megfizetni a 180 ezres lakossági hozzájárulást. A polgármester, Farkas Jánosné nem vitatja jogukat a protestáláshoz, de hangsúlyozza, a lakosság bő hetven százaléka egyetért a fejlesztéssel.

– Hülyének nézik a népet – mondja tömören a magyarcsanádi polgármesteri hivataltól nem messze összeverődött, igencsak indulatos tiltakozók egyike, a nyugdíjas Veder László. Mint kiderül, a szennyvízberuházásról van szó. Azok a magyarcsanádiak ugyanis, akik eddig önként nem léptek be a lakossági önerőt szervező vízműtársulatba, december közepe után levelet kaptak, amelyben arról tájékoztatták őket: ha 31-éig nem csatlakoznak, akkor már arra sem lesz lehetőségük, hogy részletekben fizessék meg a lakossági hozzájárulást – egy összegben követelnek tőlük 180 ezer forintot.

– Tiltakozunk az ellen, hogy akaratunk ellenére fizettetnek velünk ekkora összeget egy olyan beruházásra, amiből nem kérünk! – mondja Veder László. – Ha nagyon akarják, csinálják meg, aztán aki kéri, majd ráköt, de nekem erre nincs szükségem.

Elégedetlen magyarcsanádiak a helyi kávézó előtt. Fotó: Frank Yvette
Tóth István vállalkozó, az egyik helybéli kocsma üzemeltetője már higgadtabban sorolja ellenérveit a beruházással kapcsolatban. Szerinte sürgősebb lenne a szennyvízelvezetésnél például a belvízgondok megoldása vagy az utak burkolása. Ugyancsak a beruházás ellen szól, hogy a faluban sok a munkanélküli és az idős, aki még havi néhány ezer forintot is csak nehezen tud kiszorítani a lakossági önerő biztosítására. A kocsmáros úgy gondolja, bár falugyűlést valóban rendeztek a témában, az embereket nem tájékoztatták megfelelően a csatornázással kapcsolatban. A rokkantnyugdíjas Berta János azt is elmondta nekünk, hogy az ezerhatszáz lelkes faluban néhány nap alatt összegyűjtöttek egy füzetbe több mint száznyolcvan aláírást a csatornaberuházás ellen. A kézjegyek azóta is gyűlnek – a füzetet viszont a polgármesteri hivatalban a napokban nem vették át tőlük.

Még lehet kedvezmény

Elképzelhető, hogy a kitűzött december 31-i határidő után is lesz – indokolt esetben, szociális okok alapján – lehetőségük a még nem csatlakozottaknak a lakossági önerő részletfizetésére – mondta el lapunknak Nagy Lajos, a lakossági önerő szervezését végző társulat elnöke. Mindez azt követően derül ki, hogy összesítik, hányan léptek be, és akik még nem, miért. Az is lehet, hogy az érintett települések is adnak még kedvezményeket – tette hozzá az elnök. A legutóbbi, néhány hetes összesítés szerint az érintettek nyolcvan százaléka csatlakozott a beruházáshoz, de az év utolsó napjáig ez az arány minden bizonnyal tovább nőtt. 

A polgármester, Farkas Jánosné ez utóbbi kijelentéssel kapcsolatban megjegyzi: valóban nem, de ezt nem is kérte a delegáció – ugyanakkor hosszasan elbeszélgettek a tiltakozókkal, s volt, aki közülük azóta már csatlakozott az igénylőkhöz. Farkas Jánosné nem vitatja a tiltakozók jogát a kezdeményezéshez, de úgy véli, a beruházás szervezése nem a magyarcsanádiak akarata ellenére történik, hiszen eddig az érintettek több mint hetven százaléka csatlakozott hozzá. Ráadásul megfelelő tájékoztatást követően: nem egy, hanem három falugyűlést rendeztek, többször írtak a kérdésről a helyi lapban és tájékoztató leveket is kapott mindenki. Azt pedig a vonatkozó jogszabályok írják elő, hogy ha a kétharmadot eléri a csatlakozók aránya, a többi ingatlantulajdonos már automatikusan lesz részese a beruházásnak. Azok egyébként, akiknek valamilyen méltányolható oknál fogva nehézséget jelent az önerő megfizetése, érdemes lenne problémájukat jelezni a társulatnál, hogy segítséget kaphassanak.

A polgármester asszony azt sem vitatja, hogy vannak más fejlesztési célok is a faluban, mint a szennyvízcsatornázás, ám úgy gondolja, a falu más területeken is fejlődik: folyamatosan bővül a csapadékelvezető-hálózat, egyre több út kap szilárd burkolatot és az épületek felújítása is folyik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A makói mézeskalács édes titka

Galgóczi Mária okleveles díszműárus kisiparos szerint a mézeskalács a reneszánszát éli. Az… Tovább olvasom