Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Megkezdték az első teljes panelfelújítást Makón

Megkezdődött a napokban az első teljes panelfelújítás Makón. A 2002 óta tartó országos programba a városban eddig két ház lakói csatlakoztak. Egy tömb rekonstrukciója 36 millió forintba kerül.
A Deák Ferenc utcai tömb korszerű szigetelést kap. Fotó: Illyés Szabolcs
– Teljesen más már a lépcsőházba is belépni, a korábbi, döngő vasajtó helyett csinos, modern bejáratot kapott a házunk, de ez csak a kezdet, hiszen teljesen más a hőérzet a házgyári lakásokban a négycellás ablakok mögött – sorolta a fölújítás előnyeit a makói Deák Ferenc utca 21. számú tömbházában lakó Kószó Ferencné. Ő vállalta, hogy mind a harminc lakás tulajdonosát ráveszi: vállalják a hitelt a panelprogram megvalósításához. A munka a napokban megkezdődött, ennek eredményeképpen néhány hét múlva a korábbinál sokkal komfortosabb környezetben élhet majd a hetven lakó.

– Szerencsére nem volt nehéz dolgom, mert mindenki elfogadta az érveket: a lakásonként négyszázezer forintnyi befizetéshez, vagy hitel felvételéhez ugyanennyit ad a város, és szintén ugyanekkora összeget biztosít az állam. Hisszük, hogy milliókkal növeli lakásaink értékét ez a beruházás. És ennek azért van jelentősége, mert több, a közelben most épülő társasházban szegedi négyzetméterárakon kínálják a lakásokat – mondta Kószóné.

A lakók piaci alapú hitelt vettek fel az önrész biztosításához, ez havonta négyezer forintnyi törlesztést jelent, ám a modern szigetelésnek köszönhetően ennél is többet spórolnak majd a távhőszámlán. Az új ablakok ugyan nem az eredeti elképzelésnek megfelelő öt-, hanem mindössze négycellásak, de egyöntetűen így döntöttek a lakók, hiszen ez a típus sokkal esztétikusabb, mint az alig mérhetően jobb szigetelésű vastagabb fajta.

Buzás Pétertől, Makó polgármesterétől megtudtuk: eddig összesen 28 millió forintot fizetett ki a város a panellakások felújítására. Az utóbbi jelentkezők érdekében további 14 milliós hitel felvételét tervezik. Egy harminclakásos házrész rekonstrukciója mintegy 36 millió forintba kerül. Makón egyébként 1200 panellakás van, eddig részlegesen százharminckettőt újítottak fel, teljes rekonstrukcióra eddig két lépcsőház nyert pénzt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marosvárit jelölték megyei elnöknek

Együttműködési megállapodást írt alá tegnap a Polgári Szövetség Makóért (PSZM) két szervezettel, a… Tovább olvasom