Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

˝Megleckéztették˝ a makói drogdílert

Makó - Megfogtak és "megleckéztettek" egy drogdílert Makón. Az erről szóló bejelentés egy napig volt fönn az interneten, aztán eltűnt, és aki kiírta, nem akar nyilatkozni. A közelben élők közül azonban mindenkinek van egy története a kábítószeresekről. A tér szerintük újabban tényleg csöndes.

„Szeretném kijelenteni, Makón, a Juhász Gyula téren több fiatal bódító szert nem fog venni, mert a dílert, hangsúlyozom, a dílert sporttársaimmal megfogtuk és megleckéztettük" – olvashatták lapunk egyik Facebook-közösségének, a Makón élek csoportnak az oldalán. Ezt 4736-an látják. A bejegyzéshez néhány óra alatt csaknem száz hozzászólás érkezett.
 

Ez csak a kezdet


A legtöbben örömüket fejezték ki, voltak, akik aggódtak, hogy itt önbíráskodás történhetett. Mások arról beszélgettek, elég-e a törvény, vagy vannak olyan helyzetek, amikor csak a „virtus" segít; most elkezdődött valami, végre vannak emberek, akik felelősséget vállalnak a környezetükért, és tenni akarnak a fiatalokért, remélhetőleg jó lesz a történet vége.

A bejelentő párja később megmagyarázta, hogy nem történt olyasmi, ami törvénybe ütköző lett volna. Ennek ellenére a tettre kész sportolók, fiatal szülők szószólója nem akart nyilatkozni az újságnak arról, hogyan zajlott le a megleckéztetés, mert nem ezért csinálták. Tegnap délelőtt a bejegyzést is eltüntette. A megyei rendőr-főkapitányság hivatalosan annyit közölt, nincs tudomása ilyen ügyről.

Vihar utáni csönd a Juhász Gyula téren.A helyiek szerint ez volt a drogozó fiatalok törzshelye. Fotó: Schmidt Andrea
Vihar utáni csönd a Juhász Gyula téren.A helyiek szerint ez volt a drogozó fiatalok törzshelye. Fotó: Schmidt Andrea


A Juhász Gyula tér a csönd szigete. Kis forgalmú utcák futnak itt össze, hosszú téglaépítésű társasháztömb mellett udvaros magánházak állnak. Középen egy valamikori közösségi ház. Játszótér, szép új játékokkal, futballpálya, két kapuval, bolt, mellette elhagyott kocsmahivatal. A legérdekesebb a terasza, félbehagyott szabadtéri kemencével.

Lefekszenek az ablak alatt


Itt és a kocsmaudvarban látszik, és érződik is, hogy búvóhelynek használják. Üres borosüvegek, flakonok, rengeteg szemét között egy megégetett általános iskolai matekkönyv: valakinek különösen nagy örömet okozott a vakáció kitörése. Injekciós tűket hiába keresnénk, a mai drogokat nem szúrják, inkább eszik vagy szívják.

– 2003-ban, amikor ide költöztünk, kocsma működött, kedélyesen fröccsözgető öregurakkal – mondja az ABC-ben egy vásárló. – Azóta sok minden volt itt. A legérdekesebb a pókerklub: azok is csöndben voltak, mert ittasan és hangos zene mellett nem lehet kártyázni. Ám amikor elmentek hajnalban, csapkodták a kocsik ajtajait. Flancosabb helyre költöztek. Utóbb elszabadult a pokol, amikor jöttek a fiatalok inni, bulizni. 13-15 évesek is gyülekeznek itt, az udvari kaput és a helyiséget feltörték, bejárnak, hangoskodnak, és igen, drogoznak. Nem vagyok ebben annyira otthon, de egy füves cigi csikkjét azért meg tudom különböztetni a többitől. Meg látszik is rajtuk, ahogy mennek, aztán ahogy lefeküdnek itt, az ablakunk előtt.

Rendesen be kell zárni!

A nyugdíjas hölgy, akivel beszéltünk, nagyon készségesen elmondta, amit tudott, de nem akart névvel szerepelni az újságban. Szomszédja, egy úr be is hívott minket a lakásába, hogy ne a melegben álldogáljunk. Elmesélte, hallott a dílerről, „akit alighanem meg is vertek", de ő sem akarta, hogy a nevét leírjuk, mert a szomszédjának a céges autóját megrongálták a fiatalok. Másokkal ugyanilyen feltételek mellett tudtunk tárgyalni. A dílert megleckéztető csapatnak drukkolnak. Mindnyájan úgy látják, hogy amikor a rendőrök jókor járkálnak erre – hétvégenként –, mintha kevesebb lenne a probléma.

– Több alkalommal is kértem a rendőrkapitányságot, hogy járőrözzenek erre – mondja Gáspár Sándor, a körzet önkormányzati képviselője. – Ezt megtették, akkor mintha konszolidálódott volna a helyzet.

Azt nem sikerült kideríteni, pontosan mi történt, de a hatása nem maradt el. Ahhoz, hogy a gyerekeknek ne legyen alkalmuk újból szert venni – legalábbis itt –, a helyiek és a képviselő szerint is arra lenne szükség, hogy a használaton kívüli kocsma helyiségeit, hátsó udvarát rendesen bezárják, ezzel megszűnne a búvóhely.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Megleckéztették˝ a makói drogdílert

Sportolók és fiatal szülők megfogtak és „megleckéztettek" egy drogdílert Makón, a Juhász Gyula… Tovább olvasom