Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Megmaradt a posta Klárafalván

Egy éve működik Klárafalván az önkormányzat közreműködésével az egyébként bezárásra ítélt kisposta. A falu polgármestere, Fekete József úgy látja: érdemes volt vállalni az ezzel járó kiadást, mert az emberek továbbra is ezt a szolgáltatást igénylik, nem a párhuzamosan bevezetett mobilpostait.
A klárafalvi postás, Bárdos Erika úgy tapasztalja: az emberek kilencven százaléka igényt tart a munkájára. Fotó: Frank Yvette
A klárafalvi postahivatal bezárása először majdnem két évvel ezelőtt vetődött fel: a Magyar Posta akkor határozta el, hogy Csongrád megyében is él azzal a törvény adta jogával, hogy a hatszáz fősnél kisebb településen gépkocsival járó postásra, úgynevezett mobilpostai szolgáltatásra cseréli a megszokott, épületben működő, állandó nyitva tartású postát. Ezt a forgalomcsökkenéssel indokolták. A megyében egyébként éppen Klárafalva volt az első falu, ahol az újdonságot – átmenetileg a postahivatal megtartása mellett – bevezették. A lakosság tiltakozott, az önkormányzat megpróbált vállalkozót keresni, aki partnere lett volna az állami vállalatnak a posta további működtetésében, ám nem jártak sikerrel. Végül maga az önkormányzat vállalta át a fenntartás költségeinek zömét – így nem került lakat az épületre egy évvel ezelőtt.

A falu polgármestere, Fekete József most azt mondja, nem bánták meg, hogy így döntöttek. Az üzemeltetés havi közel százezer forintos költségéhez a posta húszezerrel járul hozzá, ám a községnek így is megéri. Az embereknek ugyanis, úgy tűnik, szükségük van a postára. Azt már Bárdos Erika, az ügyfeleket napi négy órában fogadó alkalmazott mondta el lapunknak, hogy a klárafalviak kilencven százaléka továbbra is ezt a lehetőséget választja, nem a mobil szolgáltatást, és ez az arány az elmúlt egy évben állandó volt. Naponta harminc-negyven ember tér be hozzá; a legtöbben közüzemi számlát fizetnek be, illetve pénzt vesznek fel, de azért olykor levelet, táviratot is küldenek. Tapasztalatai szerint a mobil postára csak azok az idősek tartanak igényt, akik nem tudnak átballagni a Kossuth utcai épületbe.


Már Kövegyen sincs

A Magyar Posta Zrt. a makói térségben öt, hatszáz főnél kisebb lélekszámú településen vezetett be mobilpostai szolgáltatást tavaly: Ambrózfalván, Csanádalbertin, Klárafalván, Kövegyen és Óföldeákon. Ambrózfalván és Csanádalbertin a klárafalvihoz hasonló módon az önkormányzat közreműködésével maradhatott meg e mellett az állandóan üzemelő posta – ezek ma is működnek. Kövegyen egy vállalkozó vette át a szolgáltatást, ám ő épp a múlt hónapban zárta be azt a boltot, ahol helyet kapott a posta, így most már ott is ugyanúgy csak a kocsi jár, mint Óföldeákon. Ez utóbbi faluban mindmáig nem találtak együttműködő vállalkozót, és az önkormányzat sem tudja vállalni a fenntartás költségeit. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háromezren a makói fesztiválon

Két nap alatt közel háromezren szórakoztak a makói termál- és gyógyfürdő fesztiválján a hét végén. A… Tovább olvasom