Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Megmenekülhet a makói cipőgyár

Úgy tűnik, megmenekül a bezárástól a makói Maroscipő Ipari Kft. A társaságnak új tulajdonosa van a szegedi Nagy Mihály személyében, aki tizennégymillió forinttal emelte a cég alaptőkéjét. A piaci helyzet ugyanakkor továbbra is bizonytalan – keresik az új megrendelőket.
Bizakodik a jövőben a Maroscipő Ipari Kft. ügyvezető igazgatója, Fekete Gáborné. Bár az ágazat országszerte tapasztalható válsága még mindig tart, a makói cég legalább azt elmondhatja magáról, hogy nemrégiben sikerült komoly befektetőt találnia. A város legrégebbi szövetkezetének, az 1949-ben alapított Cipő és Csizma Kisipari Szövetkezetnek a jogutódjaként működő társaság gondjairól az utóbbi időben sokat írtunk.

Nagy Mihály komolyan gondolja

– Azért vásároltam meg a makói cipőipari céget, mert egyrészt dolgoznak ott ismerőseim és nem szerettem volna, ha ők utcára kerülnek, másrészt mert olcsón hozzájuthattam, így befektetésnek sem volt rossz – mondta a társaság új tulajdonosa, a Phoenix cégvezetőjeként ismert szegedi Nagy Mihály. Azt nem árulta el, hogy mennyiért vette meg a kft-t. Elmondta viszont, hogy komoly tervei vannak a céggel: szeretné felfuttatni a termelést, sőt létszámfejlesztésen is gondolkozik. Szeretné az épületegyüttes most kihasználatlanul álló felében is elindítani a termelést – igaz, nem cipőipari profilban. Hogy pontosan miben, arról egyelőre nem nyilatkozott, mert ez ügyben még tárgyalásokat folytat.

Beszámoltunk arról, hogy a főként német piacra, bérmunkában termelő üzem tavaly kénytelen volt megválni külső telephelyétől, sőt az év végén már kilencmilliós álláshely-megtartó támogatást is kérniük kellett a munkaügyi központtól. A gyár, amely fénykorában a szovjet piacra szállított és kétszáz embernek adott munkát – jelenleg csak hetven embert foglalkoztat –, azért került nehéz helyzetbe, mert a megrendelések egyre bizonytalanabbá váltak.

Fekete Gáborné ügyvezető igazgató a mostani fordulatról elmondta, hogy nemrégiben a szegedi Nagy Mihály vásárolta meg a cég törzstőkéjét.

A gyárban most reménykednek, mert úgy tűnik, az új tulajdonos szándékai komolyak, hiszen tizennégymillió forinttal megemelte a társaság alaptőkéjét, így helyzetük most stabilabbnak tűnik, mint korábban. Ugyanakkor hozzátette: a piacon továbbra is küzdeniük kell a megrendelésekért, üzleti partnereik továbbra is inkább alkalmi megbízásokat adnak, kisebb tételeket rendelnek és nem biztos bevételt garantáló hosszú távú szerződésekben gondolkoznak. Ez persze általános jelenség a hazai cipőiparban: az igényesebb termékeket kereső nyugati megrendelők egyre inkább tőlünk keletebbre keresnek beszállítót, ahol még az itteninél is olcsóbb a munkaerő, miközben a magyar piacon is szinte lehetetlen megjelenni saját termékkel, mert azt elöntötte az olcsó, gyenge minőségű külföldi dömpingáru.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitüntetés a makói tisztítóműnek

Az öt éve működő makói biológiai szennyvíztisztító kapta meg idén a vízügyi tárca és a Magyar… Tovább olvasom