Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Megnyílt a művésztelep

Gyurkovics Hunor vajdasági festőművész önálló tárlatával megnyitotta kapuit a XVI. makói művésztelep. A határon túli magyar művészeknek otthont adó alkotótábor egyedülálló az országban, mert úgy nemzetközi, hogy magyar.
A Szervátiusz Jenő-díjas alkotó képeinek kiállítását és vele együtt a művésztelepet Majoros Sándor Déry- és József Attila-díjas író nyitotta meg. Mint elmondta: az idén éppen hatvanöt esztendős művész munkáit az ember, a természet és a történem megbonthatatlan egysége jellemzi.

Bármilyen témát is választ, képeivel szülőföldjét festi az egyetemes magyar kultúra térképére. A szabadkai festő ezzel ugyanazt jeleníti meg képekben, mint az Ómoravicán született író könyvei, novellái által: a határon túli magyarság közös sorsát. A menni vagy maradni kérdését, a szülőföld szeretetét, az iránta érzett vágyódást. Gyurkovics Hunor festményein és grafikáin egyszerűen és világosan fogalmaz, ami különösen nagy érdem ebben a bonyolult világban – hangsúlyozta Majoros Sándor.

Az idei telepre tizennégy határon túli magyar képzőművész érkezett, akik három héten át nyugodt alkotómunkával töltik hétköznapjaikat a Kállai Éva Kollégium épületében. Sokéves hagyomány már, hogy minden évben témát is kapnak, amelynek sokszínű megfogalmazásával ezúttal is az augusztus 20-i zárókiállításon találkozhat a közönség. A XVI. makói művésztelepen a „Jó és a gonosz harca, különös tekintettel az 1956-os forradalom 50. illetve Bartók Béla születésének 125. évfordulójára" mottó jegyében születnek majd az alkotások.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagylak díszpolgára

Harmincöt éves közéleti munkájának elismeréseként idén Gyulai Ferenc Sándor alpolgármester kapta a… Tovább olvasom