Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 7°C Még több cikk.

Megrázták a hegyesi nótafát

Királyhegyes - Térségi Népzenei Találkozót tartottak szombaton Királyhegyesen. Négy térségi településről gyűltek össze a dalkörösök, hogy együtt nótázzanak.
„Kiskendőm négy sarka simára van vasalva. Mind a négy sarkára a babám neve van varrva. Az egyik szőke, a másik barna, a harmadik csodaszép. Megállj, te csodaszép, majd eszedbe jutok még." – nótázták együtt több mint másfélszázan a királyhegyesi művelődési ház fehérterítős asztalainál.

A közös éneklés az idei Térségi Népzenei Találkozó utolsó műsorszáma volt. Előtte helyi népdalcsoport mellett az apátfalvi, a földeáki és a makói nótakörök danoltak a művelődési ház színpadán délután négytől este hatig. A muzsikát a dalkörök citerásai adták a nótához.

Ezután a helyi polgármester családi receptje alapján készült eredeti hegyesi birkapörkölt került az asztalokra, amit hagyományosan, a házi pálinka és vörösbor kísért. A vacsora után is együtt énekelt a társaság, amiből végül a falusi lakodalmak hangulatát idéző mulatság kerekedett ki.
A fellépők ruhája legalább olyan változatos volt, mind a dalcsokrok: láttunk rózsadíszes mellény, bazsarózsát gomblyukba tűzve, kékfestő munkáját dicsérő szoknyát, szögedi hímzett papucsot.

Királyhegyesen évente megtartják a népzenei találkozót. A helyi dalkör több mint tíz éve alakult, két országos ezüst minősítésük van. Vezetőjük: Váli Lajosné, ő álmodta meg- szó szerint - hogy mit is énekeljenek a találkozón. Kiderült, hajnalban, amikor nem tud aludni, a régen tanult dalokat dúdolgatja magában, majd elmeséli a többieknek mit álmodott meg a következő szereplésre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A románok is kedvelik a makói horgászhelyeket

A pecázás nagy népszerűségnek örvend a hagyma városában, mind a környékbeliek, mind pedig a külföldiek körében.
Tovább olvasom