Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Mégsem csak egy tánc volt: újra próbálnak a 30–40 évesek a Maros jubileumára

Makó - A néptáncos gyerekek szülei mellett újból próbákra járnak azok a 30-asok, 40-esek, akik gyerekkorukban néptáncot tanultak. Ez országos jelenség, amelyre Makón a Maros Táncegyüttes 30 éves jubileuma alkalmából vetül reflektorfény.
Négy nagy előadással ünnepli újjáalakulásának 30. évfordulóját a makói Maros Táncegyüttes. Július 8-án három generáció lép fel a Hagymaház szabadtéri színpadán, 9-én az amatőr felnőtt és idős táncosok országos találkozóját tartják, 15-én Citorabált, kétrészes táncjátékot ad elő a Maros összes csoportja, 165 gyerek és felnőtt, 16-án pedig a jubileumi táncházban Pál István (Szalonna) és barátai muzsikálnak.

– Az első előadásra visszatértek azok a növendékeim, akikkel 1981-ben elkezdtem a tánctanári pályámat – mondja Tóthné Döme Mária, a Maros művészeti vezetője. – Akkor 8-9 éves gyerekek voltak, most családjuk van. Ők, és az utánuk következő generáció is nagyon jó csapatot alkottak. Velük tanultam meg a szakmát; mert igaz az, hogy mindig a tanár tanul a legtöbbet. Egészen más táncosként a rivaldafényben állni, tudni a saját szerepünket, mint hátul figyelni és tudni mindenkiét. A második föllépő generáció tagjai 32–34 évesek. Ők még mindig velünk vannak, szintén kicsikként kezdték. A harmadik csapat a mai Maros. Nagyon jó hangulatú próbáink vannak. Tanulságos volt látni, hogy akad, aki tíz éve nem táncolt, de most, amikor betettük a kazettát, oda se nézett, végig tudta az egészet. Nem lehet elfelejteni, mint a biciklizést. Ez a korosztály valahogy országszerte most kezdi megkeresni újból régi kapcsolatait, már fesztivált is rendeznek maguknak. Ugyanaz az igény hozza össze őket, ami a MÖTYKE, vagyis a Makói Öreg Tyúkok és Kakasok Egyesülete tagjait. Utóbbiak nem tanultak soha táncolni, amíg a gyerekük nem kezdett ide járni. Szülők mindnyájan, akik rájöttek 40–50 évesen, hogy a munka és a család mellett muszáj még tartozni valahová, szükség van a régóta hanyagolt baráti kapcsolatokra, különben meghülyül, bezárkózik az ember. Most már összejárnak grillezni is. Az idős amatőrök nagyjából egyszerre alakultak, és ma is működnek Egerben, Debrecenben, Szegváron, Földeákon, Százhalombattán, Sátoraljaújhelyen, Miskolcon.

Színpadkép Makón. Európa-szerte szívesen látott, visszahívott vendégek.
Színpadkép Makón. Európa-szerte szívesen látott, visszahívott vendégek.

A Maros tagjai beutazták Európát, és ahol megfordultak, oda vissza is hívták őket. Ez a precíz teljesítménynek és a magyar néptánc népszerűségének egyaránt köszönhető. Más népek kólói, kötött alakzatai kívülállónak sem nyújtanak olyan változatos élményt, mint a magyar táncok, amelyekben nagyon nagy szerep jut az egyéniségnek. – Nálunk sokkal több mindent sikerült megőrizni. Európában egyedülálló az a néptáncos gyűjtemény, ami a Magyar Tudományos Akadémiáé, és minden oktató számára elérhető. Nem csak tájegységenként, de településenként, sőt adatközlőnként tanítják a táncot – mondja Mária. – Nagyon jó a képzés az országban, jók az együtteseink, és sok jó képességű táncosunk van, zömük törekvő, szorgalmas fiatal. Nekem is van három nyelven felsőfokon beszélő növendékem, olyan is, aki országos negyedik lett történelemből. Az összehangolt munka pedig fegyelemre nevel. Ha egy magyar együttesnek azt mondják egy fesztiválon, hogy 5-től menettánc, akkor a banda háromnegyed 5-kor már ott áll, és várja az indulást. Ezt értékelik, mert tudják, hogy nem minden nációtól várhatják el.

Olvasóink írták

  • 1. szilencium 2011. június 30. 11:14
    „Bárki,bármit mond,ezen Együttes kiemelkedő színvonalat jelent a kultúra közvetítésében és mellette kellemes kikapcsolódást ajándékoz a műsorukat megtekintőknek is!Külön megbecsülendő érték,hogy most már generációkon át ível a siker!
    További sikereket kívánok az együttes igényes résztvevőinek!Maradjanak továbbra is meghatározó elemei a makói kultúréletnek!
    Külön köszönet az újságírónak,hogy ezúttal nem újságírói kommentátorként közölte az együttesvezető szavait,hanem hagyta azt nagyjából úgy, ahogy Ő kifejezte!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak egy család utasítja el a református iskolát

Mindössze egy család jelezte Magyarcsanádon, hogy idén szeptembertől másik intézménybe íratja a gyereket. Tovább olvasom