Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Megszorítás és interaktivitás a Makói Városi Televíziónál

Egyelőre nem a költséglefaragás, hanem a többletmunka okoz nehézséget a Makói Városi Televízió újonnan megválasztott igazgatójának. Rácz Csabának ugyanis a korábbi tizenegy helyett most hét emberrel kell ugyanazt a munkát elvégeztetnie. Czibolya Kálmán korábbi stúdióvezetővel együtt négyen távoztak a helyi tévétől.

Rácz Csaba: Növelnünk kell a saját bevételeinket. Fotó: Szabó Imre

– Jókora terhet jelent a városi tévé működtetésében a jelenlegi létszámprobléma, de reményünk van rá, hogy hamarosan visszatér hozzánk egy operatőr. Persze ennek a helyzetnek előnye is van: a korábbiakhoz képest így jelentős bérköltséget takaríthatunk meg, a városvezetés által megszavazott, csökkentett költségvetésből pedig könnyebben kijövünk, remélem, hogy ezzel a korábbinál jóval kisebb dolgozói létszámmal is működtethető lesz a televízió – fogalmazott Rácz Csaba. Megtudtuk: leginkább a januári, 20 százalékos fizetéscsökkentés miatt döntöttek úgy korábbi munkatársai, hogy máshol folytatják a pályájukat, de volt olyan is, aki külföldi munkalehetőséget kapott. A fizetéscsökkentést májustól visszavonták.
A Makói Városi Televízió újonnan megválasztott igazgatója szerint más területen is összébb kell húzni a nadrágszíjat. Így a drágább megoldások helyett egyszerűbb, de költséghatékonyabb technológiákkal rögzítik majd a műsorokat. Rácz szerint mindebből a nézők nem sokat fognak észrevenni.
Az igazgató elmondta: a híradó struktúrája is némileg megváltozik. Visszaáll a korábban megszokott, és az azóta sokak által hiányolt pénteki összefoglaló is, amikor a hét legfontosabb eseményeit ismétlik meg. A vitaműsorokat is interaktívabbá tenné az új vezető, hamarosan a vendégektől élőben is kérdezhetnek majd a nézők.
– Egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk arra, hogy növeljük a saját bevételeinket. Továbbra is készítünk reklámfilmeket – mondta Rácz Csaba. Az igazgató reméli, hogy a kistérségben egyre többen nyernek majd forrásokat uniós pályázatokon. Szerinte ebből is lehet bevétele a televíziónak, ugyanis a legtöbb projekt megvalósításának feltétele a médianyilvánosság.
Rácz elmondta még, hogy sikeres pályázat esetében oktatóhellyé is válhat a Makói Városi Televízió szerkesztősége. Szívesen képeznék itt a határon túli városok televíziós munkatársait. Azt is szeretnénk – mondta az új igazgató –, ha a makói médiaoktatás és a szegedi egyetem kommunikációs szakán tanulók számára is oktatóhely lehetne a VTV stúdiója.

Czibolya nem adta a nevét
Czibolya Kálmán március végén azért állt fel az igazgatói székből, mert kiderült: mégsem tudja működtetni a stúdiót annyi pénzből, amennyit idén a várostól kap. A makói tévé 2007-ben a tavalyi 27 és fél millióval szemben már csak 25 milliós támogatást kapott az önkormányzattól. Czibolya ezt követően úgy döntött, kollégáival együtt vállalja, hogy a múlt évinél húsz százalékkal kevesebb bérért folytatja a munkát – ez azonban utóbb komoly feszültségeket okozott a stábnál, ráadásul időközben az is kiderült, hogy ebből a pénzből már nem lehet a stúdiót a korábban megszokott magas színvonalon működtetni. Ehhez már nem akarta a nevét adni, távozott a televízió éléről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makón egyre több a szálláshely

Makón és a környező falvakban összesen több mint hatszáz férőhely várja az érdeklődő turistákat a… Tovább olvasom