Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Megszűnik a makói mentős ügyelet

Holnaptól nem a megszokott makói, hanem a szegedi regionális irányító központba futnak be a mentőautót kérő segélyhívások Makóról és a környező falvakból. A helyi szolgálat megszűnése miatt senki sem került utcára, és a szakemberek ígérete szerint várni sem kell többet a kocsira, mint amennyit eddig kellett.
A hívásokat holnaptól Makóról és a környező falvakból is a szegedi regionális mentésirányítási központban fogadják. Fotó: Gyenes Kálmán
A hivatalos tájékoztató szerint holnap reggel 7 órától már nem az Eötvös utcai mentős központba futnak be Makóról és a közeli falvakból a segélyhívások, hanem az újonnan kialakított regionális mentésirányítási központba. A változás annyi, hogy innen, Szegedről kapja meg az utasítást a továbbra is Makóról induló, és a beteget a városi kórházba szállító kocsi vezetője. Ahogyan az korábban már Szentesen, Csongrádon és Hódmezővásárhelyen megtörtént, most a makói mentőállomáson is megszűnik az önálló diszpécserközpont.

Változik a betegszállítás is

Holnap reggel héttől már a betegszállítást sem Makón kell kérni, az utalványokat sem lehet személyesen, a mentőállomáson leadni. A betegszállítási igényeket a 62/474-374-es számon lehet bejelenteni.

A mentőszolgálat regionális vezetője, Simon Marianna szerint a változás miatt nem kell többet várniuk az embereknek Makón és környékén a mentőre, mint eddig. Attól sem kell tartaniuk, hogy a kocsi esetleg nem talál oda hozzájuk. Bár a szegedi központban dolgozó kollégáknak nem feltétlenül van makói helyismeretük, azt viszont tudják, miként kell kikérdezniük a telefonálót. Kivonulni pedig a makói mentőautó sofőrjének kell, aki ismeri a terepet – mondja Simon Marianna. Ami pedig a várakozási időt illeti: az új, korszerűen felszerelt regionális központban éppen kétszer annyi ember várja a telefonokat, mint amennyi eddig a helyi állomásokon együtt volt. Mivel a 104-es hívószámhoz összesen harminc vonal tartozik, nem valószínű, hogy a kapcsolásra hosszabb időt kellene várni. Az új rend egyébként csak részben új: aki mobilról hívta a 104-et, annak a hívása már eddig is a szegedi mentésirányításhoz futott be.

Simon Mariannától azt is megtudtuk, hogy a makói mentésirányítás felszámolása miatt senki sem került utcára: a négy emberből mindössze egy nincs már állásban, ő a nyugdíjat választotta, a többiek a megszokott munkát végzik Szegeden, vagy mentőápolóként dogoznak tovább.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A makói Sebastian Bonnban marad

Két éve kezdődött, tavaly a nyilvánosság előtt óriási botrányokkal folytatódott, néhány napja pedig… Tovább olvasom