Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Megtízszerezte az olvasói létszámot Kövegy könyvtára

Kövegy - Megtízszerezte olvasótáborát a könyvtár a megye legkisebb falujában, Kövegyen: egy éve csak négy, most negyven olvasója van. Az örvendetes változás egy költözésnek és egy egymilliós felújításnak köszönhető.
Bár Kövegynek mindössze 465 lakosa van, a megye legkisebb faluja, ezzel együtt is elgondolkoztató adat: a helyi könyvtárnak az egy évvel ezelőtti nyilvántartás szerint mindössze négy olvasója volt. Mint lapunk is megírta, a makói térségben ez volt a negatív rekord; az összegzés akkor készült, amikor kilenc falusi bibliotéka fogott össze a makóival, hogy ezentúl közösen oldják meg a könyvtárfenntartással kapcsolatos feladatokat – könyvtárnak ugyanis, mint a törvény kimondja, minden településen lennie kell.

A polgármester, Galgóczkiné Krobák Mária további fellendülést vár a makói könyvtárral megkezdett együttműködéstől. Fotó: Miskolczi Róbert
A polgármester, Galgóczkiné Krobák Mária további fellendülést vár a makói könyvtárral megkezdett együttműködéstől. Fotó: Miskolczi Róbert

Miért volt ilyen kevés olvasója a négy-ötezer kötetes kövegyi könyvtárnak? A polgármester, Galgóczkiné Krobák Mária a magyarázatot abban látja, hogy az intézmény az utóbbi tíz évben a falu központjától kissé messze, az időközben bezárt központi konyha épületének emeletén működött – megközelíteni ráadásul csak egy külső lépcsőn át lehetett. Az idei év viszont szerencsés fordulatot hozott: az önkormányzat februárban a polgármesteri hivatal mellett lévő egykori postahivatal épületébe tudta költöztetni, amelyet egy pályázatnak köszönhetően közel egymillió forint értékben fel is tudott újítani.

Már a kölcsönzés is elektronikus a megye legkisebb falujában. Fotó: Miskolczi Róbert
Már a kölcsönzés is elektronikus a megye legkisebb falujában.
Fotó: Miskolczi Róbert

Az épület másik szárnyában ráadásul a világhálóra csatlakozott számítógépekkel felszerelt e-Magyarország-pont kapott helyet. Így a számítógépezők kíváncsiak lettek a könyvekre, az olvasók meg az internetre – mondja a polgármester asszony, aki maga is meglepődött, mennyire megpezsdült a kis könyvtár forgalma. Jelenleg ugyanis negyven beiratkozott tagja van – tízszer annyi, mint korábban. Ez azt jelenti, hogy a falu lakóinak tizede rendelkezik olvasójeggyel, a tíz százalékos arány pedig kifejezetten jónak mondható.

A kölcsönzés is elektronikus

A további fellendülést a kövegyiek a makói könyvtárral március óta élő szakmai együttműködéstől várják. Ennek köszönhetően a makói szakemberek már felleltározták és leselejtezték az állományt és számítógéppel szerelték fel a bibliotékát – utóbbinak köszönhetően egyszerűbb, gyorsabb lesz a kölcsönzés. Az együttműködésben részt vevő települések emellett jövőre fejlesztésekre, állománybővítésre is számíthatnak.

Délmagyarország / Délvilág hírek Keresse a témát a holnapi Délmagyarországban és Délvilágban is!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Monspart Sarolta a Maros-parton

Makó - Makón népszerűsítette csütörtökön a mozgást és az egészséges életmódot a futás nagyasszonya, Monspart Sarolta. Tovább olvasom