Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Megújul a Bagolyvár

Makó - Felújítják Makó legrégebbi emeletes iskolaépületét, a Kálvin téri Bagolyvárat.
Nem egyszerűen egy iskolaépületet újít föl az elkövetkező 2 hónapban a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ makói tankerülete, amikor renoválja az úgynevezett Bagolyvárat: ez Makó legrégebbi emeletes iskolája, amelynek falán ráadásként 4 emléktábla látható. A klasszicista stílusú, kétszintes épület építése egyébként majdnem pontosan 200 esztendeje kezdődött. Valaha református iskola volt, az utóbbi időben nem használták. A négy tábla Szegedi Kis István alapító, Szirbik Miklós, a város első krónikása, az itt tanult Erdei Ferenc szociológus, politikus, valamit a régi „Öreg Oskola" emlékét örökíti meg.

Közel 17 milliót költenek az épületre. A szerző felvétele
Közel 17 milliót költenek az épületre.
A szerző felvétele

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

A felújítás ügye azért került a város képviselő-testülete elé a napokban, mert az épület vagyonkezelője ugyan az intézményfenntartó központ, tulajdonosa azonban továbbra is az önkormányzat, és a munkálatok megkezdéséhez szükség van a testület hozzájárulására. Mint az előterjesztésben olvasható, a beruházás 16,8 millióba kerül, az építkezés pedig július-augusztusban zajlik. A felújítás révén az épület a művészeti oktatás céljait szolgálja majd, amire a mindennapos testnevelés megnövekedett óraszámából adódó többletfeladatok miatt is szükség van.

Érdekes, hogy a Kálvin téri iskola-épületegyüttes többi részében a református egyház iskolája működik, ám nem épül kerítés a Makói Általános Iskola és a Kálvin téri Református Általános Iskola épületrészei közé.

Olvasóink írták

 • 4. zöldpont 2013. július 01. 16:41
  „A Klik és nem az Önkormányzat renováltat.”
 • 3. GuettaDavid 2013. július 01. 13:10
  „Remélem a Bodrogi Bau Kft újítja fel a Bagolyvárat. Kicsit érdekes és már feltűnő, hogy Makón minden önkormányzati építést (bölcsöde, óvoda, szálloda, kalandpark és madárles) ez a cég végzi.”
 • 2. dmonlájn 2013. július 01. 11:39
  „1. KamuNeni 2013.07.01. 08:55
  "Makói Általános Iskola és a Kálvin téri Református Általános Iskola épületrész" régen egy iskola - egy üzemeltető volt. Most lényegében két iskola - két üzemeltető van! Ezért "érdekes", hogy nem került kerítés az iskolarészek közé!”
 • 1. KamuNeni 2013. július 01. 08:55
  „Miert erdekes hogy nem epul kerites kozottuk?? Egy iskolarol van szo.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biciklitolvajt fogtak

Elfogott a Makói Rendőrkapitányság egy 17 éves fiút, aki társaival sorozatban lopott el kerékpárokat a Maros-parti városban. Tovább olvasom