Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Megújul a Makói Művésztelep

Másfél évtized után megújul a kárpát-medencei magyar alkotókat évről évre vendégül látó Makói Művésztelep. A két eddigi vezető, Jámborné Balog Tünde és Gilinger Katalin nem vállalta tovább a feladatot. Az új irányító, Karsai Ildikó grafikusművész a nemes hagyományok egy részét megőrző, de modernebb és nyitottabb tábort képzel el.

Karsai Ildikó a Natura Maros Menti Művésztelep emblémavázlatával. tó: Szabó Imre
A makói művésztelepek hagyománya egészen a múlt század húszas éveiig, Rudnay Gyuláig nyúlik vissza. Karsai Ildikó, akit az önkormányzat a Makói Művésztelep vezetésére most felkért, 1974-től vett részt meghívottként a különböző alkotótáborok munkáiban – az első alkalommal mint főiskolai hallgató, később mint grafikusművész. A városnak egyébként az utóbbi esztendőben két művésztelepe volt: az egyik fiatal hazai grafikusokat lát vendégül évről évre, a másik kárpát-medencei magyar alkotókat, elsősorban festőket. Karsai Ildikó mindkettő munkájába bekapcsolódott – mint mondja, személye egyfajta híd, összekötő kapocs volt a két eltérő profilú és értékvilágú szellemi műhely között. Talán emiatt is gondolt éppen rá a városvezetés, amikor az utóbbi alkotótábort másfél évtizeden át irányító Jámborné Balog Tünde és Gilinger Katalin bejelentette visszavonulását.

Karsai Ildikó azt mondja, szeretné továbbvinni a Makói Művésztelep legnemesebb hagyományait, ugyanakkor úgy gondolja, itt az ideje a megújulásnak is. Elképzelései szerint az eddig csak kárpát-medencei alkotókat fogadó tábor szélesebb körből merítené a meghívottak körét, és tágabb teret adna a fiatal művészeknek, az új műfajoknak, irányzatoknak. Ennek jegyében nevet is változtatna: idén nyáron már Natura Maros Menti Művésztelepként működne, és az új név köré részben új filozófia és tematika is társulhatna. Ezzel együtt Karsai Ildikó szeretné elérni azt is, hogy a megrendezésben a város anyagi háttere mellett vállaljon a korábbinál nagyobb szerepet a civil mecenatúra. Azt reméli, mindezt megértéssel fogadják a művésztelep általa tisztelt eddigi vezetői éppúgy, mint a művészetpártoló makóiak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerényebb a báli szezon Makón

Az előzetes foglalások alapján a tavalyinál szerényebbnek ígérkezik a báli szezon Makón.… Tovább olvasom