Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Megújul a makói múzeum

Harmincnyolcmillióra pályázott, de csak tizenkettőt kapott a makói József Attila Múzeum, ezért csak elkezdeni tudja az épület korszerűsítését. Az állandó kiállítás régóta esedékes felújítását jövőre halasztják.
Halmágyi Pál igazgató bízik abban, hogy az idén induló munka jövőre folytatódhat. Fotó: Schmidt Andrea
Korszerűsíteni és akadálymentesíteni szeretné épületét a makói József Attila Múzeum, állandó kiállítását pedig felújítani – adtuk hírül még az év elején, amikor az intézmény benyújtotta pályázatát az illetékes minisztériumhoz. A tervek között egy külső lift építése, a tető és a nyílászárók szigetelése, mozgáskorlátozott-mellékhelyiségek kialakítása és természetesen a város hétszáz éves történetét bemutató tárlat teljes modernizálása szerepelt. Különösen ez utóbbi elképzelés tűnt érdekesnek, hiszen az igazgató, Halmágyi Pál interaktív, sok tárgyat bemutató, emberközeli gyűjteményt képzelt el a most látható, szemléletében és megjelenésében is idejét múltnak tűnő anyag helyett.

Ez persze nem csoda: az állandó kiállításokat általában tíz évre szokták tervezni, ám az emeleti részt teljesen megtöltő állandó kiállítást a múzeumépület 1980-as átadása után egy évvel, azaz pontosan huszonöt évvel ezelőtt avatta fel az akkori kulturális miniszter, Pozsgay Imre. A múzeum munkatársai persze igyekeztek időről időre apróbb változásokat vinni az anyagba: az azóta felbukkant kincseket, például a nagyjából négyszázötven éves szentlőrinci keresztet láthatja a közönség, és a szovjet katonák helyett is több szó esik már a tablókon a magyar honvédekről – mindez azonban már nem elég.

A múzeum időközben megkapta az értesítést arról, hogy pályázata nyert, ám a kért harmincnyolcmillió helyett egyelőre csak tizenkétmilliót utalnak át az intézménynek. Halmágyi Pál lapunknak elmondta: a történtek miatt át kell értékelniük elképzeléseiket, ám a nagy léptékű munka első ütemére azért elég lesz a pénz – a pályázati támogatás harmincszázalékos önerejét egyébként az intézményt fenntartó megyei önkormányzat biztosítja. A tervezett külső liftről lemondtak, ám a bejárat és a mellékhelyiségek akadálymentesítése megtörténik és kialakítanak a földszinti részen egy foglalkoztatót is. Ugyancsak megkezdik az ajtók, ablakok és a tető újraszigetelését – az állandó kiállításhoz azonban most nem nyúlnak. Majd jövőre, az épület megújulása után, az igazgató ugyanis bízik abban, hogy akkor ehhez a munkához is kapnak majd központi segítséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Musicalszínész lett a makói gimnazista

Makón született, Csanádpalotán nevelkedett, és mivel a községi kislányok hétköznapjait élte, a… Tovább olvasom