Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Megújul Makón a Szent István téri épület

Megszépül a néhány éve felújított Szent István tér meghatározó épülete, a Szent István Egyházi Iskola. Az épület tetejére egy nagy méretű kereszt is kerül – volt hasonló rajta az államosítás előtt is.
Az intézményt fenntartó szeged–csanádi püspökség saját költségvetéséből újul meg a makói római katolikus általános iskola régi épületének homlokzata a Szent István téren. A munka már javában folyik: a kivitelezéssel megbízott vállalkozók jól haladnak a munkával. Belső felújításról nincs szó, a beruházás nettó tizenöt millió forintba kerül – mondta el lapunknak Héjja Margit Aliz, az iskola igazgatója.

A neobarokk stílusú épületet egyébként 1928-ban Kövecs Antal építészmester tervezte és építette fel az akkorra már korszerűtlenné, szűkössé, majd életveszélyessé vált, 1811-ben emelt régi iskola helyett. Öt évvel később ugyancsak makói kőművesek csoportja bővítette – lényegében ekkor nyerte el mai formáját, méreteit. Az egykori katolikus elemi és polgári fiúiskola épületében a rendszerváltás előtt is iskola működött: egy helyi munkásmozgalmi harcos, Farkas Imre nevét viselte a legtovább. Ma Szent Istvánét – a névadó emléktábláját Habsburg Ottó, a Páneurópai Unió elnöke avatta fel 1991-ben.

Az igazgató, Héjja Margit Aliz azt is elmondta: az iskola tetején annak idején egy óriási kereszt is állt, ami az államosításkor eltűnt. Ezt most szeretnék pótolni, mint ahogy ugyancsak újra elhelyeznék azoknak az emléktábláknak a mását is, amelyek korábban az épületet ékesítették. Az intézmény ezért kér mindenkit, aki ezekről fotókkal vagy más dokumentumokkal rendelkezik, keresse meg őt a táblák pontos másainak elkészítése érdekében.

A munkálatok a tervek szerint még a tanévkezdés, azaz szeptember előtt befejeződnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Személyes holmik vására egy makói vendéglőben

Megunt játékokat, kinőtt ruhákat, már nem használt személyes használati tárgyakat, eszközöket… Tovább olvasom