Délmagyar logó

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 20°C | 28°C Még több cikk.

Megújult a makói Galamb-agráriskola - galéria

Megújult a makói Galamb-agráriskola - galéria
Makó - Homlokzata arra emlékeztet, milyen volt az épület felépítésekor, 1927-ben, benne mégis a legmodernebb energetikai rendszerek biztosítják a fűtést, világítást - ilyen lett a felújított makói Galamb agrárszakképző iskola. Szalagját pénteken vágták át.
Mesebeli palotához hasonlította a Galamb József nevét viselő makói agrárszakképző iskola 135 éves, de most megújult épületét a pénteki avatóünnepségen az igazgató, Horváth Zoltán. Megírtuk, az intézmény teljes energetikai felújításon esett át: korszerű, termálvízalapú fűtési rendszert kapott új radiátorokkal, napelemekkel.

Kicserélték a régi ajtókat-ablakokat, a lámpákat, a falakat pedig nemcsak szigetelték, hanem a régi, műemléki jelleget idéző stílusban újították fel. A munka még decemberben kezdődött; a kivitelezők és alvállalkozók is makóiak voltak. Mindez 350 millió forintba került – ehhez a pénz az izlandi–liechtensteini–norvég alapból, a Miniszterelnökségtől és a város önkormányzatától érkezett.
 
Megújult a makói Galamb-agráriskola. Fotó: Szabó Imre (galéria)
Mint elhangzott, az energiahatékonnyá tett működésnek köszönhetően az iskola évente 18-19 millió forintot takarít meg, és 190 tonnával kevesebb szén-dioxidot bocsát ki. Az iskola az agrárszakképzés regionális centruma, az itt tanuló diákok mostantól a környezettudatos szemléletet, a megújuló energiaforrások használatát is megtanulhatják.

Az avatáson beszédet mondott többek között Farkas Éva Erzsébet polgármester és Olav Berstad, Norvégia magyarországi nagykövete. Műsort adott a Forgatós táncegyüttes, majd Kiss-Rigó László megyés püspök, Kotormán István református lelkész és Bíró István görögkatolikus parókus áldotta meg az épületet.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szelektív hulladékgyűjtésre alkalmas sárga kukákat kaptak ingyen

Szelektív hulladékgyűjtésre alkalmas sárga kukákat kaptak ingyen
A legtöbben szívesen fogadják Makón a szelektív hulladékgyűjtésre alkalmas kukákat, elvétve fordul elő, hogy valaki visszautasítja az átvételt. Tovább olvasom