Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson -3°C | 10°C Még több cikk.

Megújult a makói városközpont

Makó - Hamarosan lezárul a makói városközpont-felújítás műszaki átadása, már csak kisebb utómunkák folynak. Mi változott a Hagymatikum körül? Két furcsaságtól eltekintve szemet gyönyörködtető, hangulatos a végeredmény.
Még nem fejeződött be a makói városközpont-felújítás, de a hétvégén már elkezdődött az érintett területek átadása és átvétele. Megírtuk: a kivitelező a Bükki Bánya Kft. volt – a teljes beruházás költségvetése 1,35 milliárd, amiből 884 milliót az unió adott pályázati támogatásként. Az elmúlt hetekben még arról tudósítottunk: a Hagymatikum körül mindenütt építkezések zajlanak. Bár néhány kisebb utómunka még folyik a területen, a munkagépek már elvonultak.

Megújult a makói városközpont. Fotó: Szabó Imre (galéria)
A Szent János téren már működik a kis szökőkút, csobog a víz, mindenütt virágok – hangulatos, kellemes az összkép. A tér Teleki utca felőli sarkánál még körforgalom is épült, de készen vannak a Teleki utcai parkolók is. A leglátványosabb átalakuláson a Makovecz tér esett át. Az itteni medence még nincs teljesen kész, a fű a parkban még épp csak sarjad, de a kényelmes padok már a helyükön vannak, a látvány impozáns. Ugyanez mondható el a Makovecz tér bevezető szakaszán kialakított, ugyancsak díszburkolatos sétálóutcáról és a Csanád vezér térről is. Még az öreg fákat is meghagyták.

Megújult a makói városközpont. Fotó: Szabó Imre (galéria)
Két furcsaságot fedeztünk fel: az egyik a Csanád vezér téri ivókút, amelynek aranyszínű gömbjei úgy néznek ki, mint egy-egy diszkógömb, a másik a Szent János tér Szegedi utca felőli pakolójának hiányossága. Itt ugyanis volt egy mozgáskorlátozott parkoló, amit gyakran használtak, ennek jelzését azonban, legalábbis eddig, nem pótolták.

Olvasóink írták

 • 16. aplikation 2012. június 09. 05:27
  „Véleményem szerint ennyi közmunkásból biztosan ki lehetne választani 1-2 kulturált személyt akinek feladata lenne a dísztér rendjének felvigyázása , esetleg karszalaggal v. valamiféle egyen öltözékben hogy meg lehessen különböztetni a járókelőktől.
  Emlékeim szerint az új játszótereken amikor hasonló felvigyázók voltak kevesebb volt a probléma...mint most amikor megint azt csinálnak amit akarnak.Sajnos a szülői nevelés hiányát valakinek pótolni kell !!
  9.hajoinas egyetértek veled !!”
 • 15. cindi 2012. június 06. 20:32
  „Tegnap ott strázsált egy rendőrautó a téren,hál Istennek! Erre van szükség folyamatosan.

  Mivel úgy tűnik rendszeres újságolvasó vagy scotti,tudhatnád,hogy nem kell belsősnek lenni ahhoz,hogy tudjuk melyik pályázat mit takar,mint ahogy én is.”
 • 14. pog 2012. június 06. 14:20
  „Ha már szépül a város akkor miért nem lehetséges(mint számtalan városban látom) sétálni a rendőröket, polgárőröket...Szerintem a híd után "rejtőzködő" egyenruhásokat lehetne a főtérre is vezényelni....Talán olyat is lehetne véghez vinni, hogy esetlegesen a gépkocsit a tér közelében letenni és egyet gyalogolni a sétányon..szerintem ez az esetleges bejelentéshez kivonulási időt nem befolyásolná..mivel az autó közelben van..”
 • 13. Makoiner 2012. június 06. 08:25
  „Ha már sok túristára számítunk, ebbe az 1,35 milliárdba lehet, hogy bele kellett volna "fértetni" egy hagymakupolás nyilvános WC-t is ...”
 • 12. scott1 2012. június 05. 22:39
  „cindi!

  A tájékozott makói tudja, hogy a másik pályázat kapcsán lerakott térkő "összenőtt" a mostanival, amit csak az a makói tekint külön projektnek, aki ezzel foglalkozott is közvetlen vagy közvetett... ha már kötődsz, nem csak ez a közös bennük, hanem az egyaránt be nem tartott határidő is, ami engem sem zavar!
  Szemben a szokásos játékoddal, ahogy az új karakteredhez a vesszők és pontok utáni szóközök meglétével és elhagyásával játszol, miközben persze a hibátlan helyesírásodhoz meg akkurátusan továbbra is ragaszkodtál... örülök az új nevedhez :D

  Amúgy tényleg nem lett csúnya!”
 • 11. Pierre_Quatre 2012. június 05. 20:40
  „9. hajosinas: pontosan az ilyenek miatt lett kitiltva a bmx-gördeszka-görkori trükközés a nagyon szűk értelembe vett, frissen felújított belvárosból, de a másik cikk alatt már eljutottunk odáig, hogy egyesek meg akarták lincselni a városvezetést, amiért nem engedik a friss levegőre kimenni gyermekeinket...”
 • 10. cindi 2012. június 05. 20:08
  „scott1

  A tájékozott makói tudja,hogy a kivitelező egy másik munka kapcsán lett elhajtva.Ez pedig egy másik pályázat,annak ellenére,hogy szintén a Büki bánya kivitelezte.Örülök,hogy most lett kész, nem építkeztek a téli mínuszokban,hogy aztán semmit se érjen az egész.

  Szép lett!”
 • 9. hajosinas 2012. június 05. 19:20
  „Ma délután 17,30 óra körül jártam a főtéren a látványos aranygömbös ivókút és környékén megtekintés céljából.
  Hát aminek szemtanúja voltam nagyon felháborított.Tíz éves korú körüli fiatal srácok, köztük egy nagyobbacska szőke hajú kerékpárokkal rodeóztak a Kalász étterem előtti szökőkúton keresztül, majd tovább tekerve az ivókutak felé a vizes kerékpárgumikkal jól felradírozva a vörös díszburkolatot fékeztek az ivókútnál, ahol még a kerékpár neki is csapódott a kifarolás kapcsán az ivókút alapzatának.Felháborító volt számomra a viselkedésük, nem bírtam ki, hogy rájuk ne szóljak, hogy mit rodeóznak itt, ez nem kerékpár ügyességi pálya.Meghallotta ezt egy fekete hajú negyvenes körüli férfi, ki odament a szőkéhez, mondott neki valamit és elment.Nem tudom, talán az apukája volt.Közben a párom kivel együtt voltunk megkért menjek, mert a végén még valaki nekem jön, hogy mit foglalkozok én a gyerekekkel.
  Mélységesen fel vagyok háborodva a gyerekek viselkedésén, hogy a még talán át sem adott, újjávarázsolt főteret, már dekorálják a letakaríthatatlan guminyomokkal és nem rendeltetés szerűen használják az adófizetők pénzén kialakított városközpontot.Arról nem is beszélve,hogy az ivókutak legnagyobbikán lévő csapot, össze vissza csavargatta a szőke fiú.Úgy láttam már akkor is folyik a víz belőle amikor nem kellene.Tele dühvel hallgattam párom hívó szavára és hazajöttem.Nem bírtam ki, hogy ne írjam le mindezt e cikkhez.Talán az illetékesek is olvassák és a szükséges lépéseket megteszik a megújult városközpont védelme érdekében.”
 • 8. Poslabény 2012. június 05. 11:23
  „A rend őreit a román autós nem érdekli (ahogy régen mondták "népgazdasági érdek" most városi érdek). Csak a magyarokat vagdossák le, mert egyszerűbb. Nem kell tolmács, nincs reklamáció és behajtható. A románok meg büntetlenül azt csinálnak a városban amit akarnak.”
 • 7. scott1 2012. június 05. 10:03
  „Hát persze kedves buckakapitány!
  Főleg, ha tisztában lennél azzal, hogy ezt is mikor kellett volna átadni... (amikor már kész kellett volna, hogy legyen, akkor éppen elzavarták azt a kivitelezőt, aki végül is csak megcsinálta - rajtad kívül ezzel mindenki tisztában van itt Makón és látod mégis csak neked habzik itt a szád)!
  vagy, hogy a rekonstrukciós beruházások egy 200 millás "tőkeinjekcióval" hogyan indulhattak el Makón, kinek a lobbijának köszönhetően...
  vagy azzal, hogy milyen politikai támadások is érik a vásárhelyi városvezetést a rekonstrukció miatt! Szánalmas ugye?”
 • 6. buckapatkany 2012. június 05. 08:55
  „Hódmezővásárhelyen mikor lesz kész a városközpont? RAPCSÁK ANDRÁS ÚT felújítása? És az undoró Andrássy út felújításával mi lesz? 2011 elején ezt írták: " A rekonstrukció 2014-re valósulhatna meg, amelyben a közterület díszburkolása, az Andrássy úti épületek homlokzatának felújítása mellett a Sarokház cukrászda épületének felújítása, tetőtér beépítése is beletartozna." Miért kell 3 év ehhez, más városokban fél év alatt elkészítenék! Szánalmas ez Jani!”
 • 5. aplikation 2012. június 04. 19:07
  „A forgalom szabályozást fogja valaki ellenőrizni ? ugyanis egyirányú lett a régi rendőrség felől a dísz burkolatos tér de a kedves vendégek egyenlőre szemben mennek a behajtani tilossal miközben a rend őrei kinn állnak illetve ülnek a kocsiban szemben a Koronával csak a tükörbe kéne belenézni mi folyik a hátuk mögött....miközben megy a harakiri a parkolóhelyekért a megépített nagy parkoló üres ott még autó nem állt...”
 • 4. Egyolvasó 2012. június 04. 16:18
  „Ha jól látom az egyik képen akkor megjelentek a kutyasétáltatók is, az ürüléket pedig ugyan úgy ahogy régen is tettét szépen ott hagyják a fűben, vagy épp a járdán, ellenük is lehetne valami hathatós regulát hozni.”
 • 3. makovaros 2012. június 04. 12:07
  „Ja ez csak amit írtam jobbító szándékú észrevétel talán még a biciklis közlekedéssel kapcsolatos dolgok még megoldhatók.”
 • 2. makovaros 2012. június 04. 12:02
  „Nagyon szép lett az új főterünk, Szerintem tökéletesen illik a Fürdőhöz és a környezetéhez.
  Azt a Diszkógömb ivókút szerintem nagyon jól néz ki. Annak is örülök hogy határidőre elkészült!
  Bár egy két észrevételem van, egy a Szép utcai bicikli utat kivezetni a autóútig mert a biciklis nem nagyon fog kerülni (már átment az új füves részen több is).

  Makovecz térre miért nem kerültek ki a behajtani tiloshoz kivéve biciklisek tábla?

  Bérpalota előtt miért az útközepire tették a táblát.

  Illetve a Teleki utcára szerintem rakhattak volna divatosabb kandelabár oszlopokat.

  Mindezek ellenére gratulálok a munkaház szép lett jó lett! Külön tetszenek a szökőkutak, és a látvány medence is.”
 • 1. papika56 2012. június 04. 10:24
  „Tényleg nagyon SZÉÉÉÉÉÉÉÉP !!!! Elmegyek és megnézem .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makói kaktuszliget

Kaktuszliget a Liget utcában – így hirdethetné pompás növényeit a makói Trényi Gyula. Tovább olvasom