Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 27°C Még több cikk.

Megvannak az új cégvezetők Makón

Makó - Megválasztották az új városi cégvezetők többségét, Buzás Péter korábbi polgármester végkielégítéséről és a járdaprogramról vitáztak a képviselők a makói testület szerdai ülésén.
Már a testületi ülés kezdetén izzott a levegő szerdán Makón: a napirend előtti hozzászólások között Kovács Sándor (Fidesz) például szóba hozta, hogy mindjárt itt a tél, de a járdaprogram még mindig nem fejeződött be, pedig a kivitelező cég eredetileg azt ígérte, októberben végez. Czirbus Gábor alpolgármester (Fidesz) szerint ennek oka az, hogy az előző városvezetés ezt választási kampányberuházásnak szánta, 100 utcában ilyen rövid idő alatt nem lehet elvégezni a munkát. A cég az esős nyárra hivatkozva halasztást kért, most december közepére ígérik a befejezést.

Ha ez, illetve a helyreállítás nem történik meg, szerződést bontanak velük, és másik vállalkozót kérnek fel a befejezésre – abból a pénzből, amit visszatartanak. Marosvári Attila (PSZM) és Gáspár Sándor (MSZP) ugyanakkor azt mondta, a kivitelező a hibás a csúszásért, hiszen tudta, milyen határidővel vállalta a munkát, ennek teljesítéséhez viszont nem biztosított elegendő brigádot. Hadik György (Fidesz) arra hívta fel a figyelmet, hogy a volt polgármester többségéhez tartozó képviselők több járdát építhettek, mint a többiek, s ezt a folytatásban kompenzálni kell. Az ülésen ott volt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, Makó parlamenti képviselője is – ő azt javasolta, a város lépjen fel szigorúan a minőség és a határidő kérdésében.

Megválasztották az új városi cégvezetők többségét Makón. A szerző felvétele
Megválasztották az új városi cégvezetők többségét Makón. A szerző felvétele

Ismét téma volt Marosvári Attila 4,2 milliós szabadságmegváltása, amit az után kapott, hogy alpolgármesterként nem tudta kivenni minden szabadságát. Hadik György azt feszegette, hogyan fordulhatott elő, hogy 4,5 havi szabadságot nem vett ki; életszerű-e ez, nem arról van-e szó, hogy nem írták ki a szabadságokat? Marosvári visszautasította a vádakat. Mint mondta, tényleg nagyon kevés szabadságot tudott kivenni, munkája az alpolgármesteri beszámolók alapján visszakövethető, egyébként az összeg bruttó, és 75 százalékos különadó is sújtja. Farkas Éva polgármester (Fidesz) úgy vélte, elképzelhető, hogy az önkormányzat nem járt el helyesen – a pénzt viszont már kifizették. A legközelebbi ülésen tájékoztatják a testületet a szabadságolások rendjéről. Ugyancsak vitát váltott ki később Buzás Péter volt polgármester (MSZP) törvény szerint járó, bruttó 1,5 milliós végkielégítése. Török Miklós (DK) azt javasolta, a testület szavazzon meg a távozó vezetőnek jutalmat is – a többség ezt elvetette – , Hadik György viszont azt, hozzon a testület olyan határozatot, amiben megkérik Buzást, a végkielégítését ajánlja fel a szegény gyerekek karácsonyára. Ezt az indítványt végül szavazásra sem tették fel.

Az ülésen ott volt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is. A szerző felvétele
Az ülésen ott volt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is. A szerző felvétele

Bejöttek lapunk jóslatai az új cégvezetőket illetően: az ülésen egyéves időtartamra, bruttó 350 ezer forintos fizetéssel Nagy Nándort választották a kommunális, illetve Márton Imrét és Gajda Ferencet a közművelődési nkft. első emberévé – előbbi a sportcsarnok vezetője lesz, utóbbi a Hagymaházé. A városi tévének még nincs végleges vezetője, azt továbbra is Nagy Nándor irányítja külön díjazás nélkül, ahogyan a városfejlesztési kft.-t is. A napirendi pont megtárgyalásakor Török Miklós azt tette szóvá, hogy a közművelődésért felelős önkormányzati céget eddig egy ember vezette, most kettő, és ez politikai alkut sejtet. A polgármesteri többség oldaláról ezt többen cáfolták: Farkas Éva és Czirbus Gábor szerint két eltérő feladatra kértek fel a maga területén kiváló embereket. Weszelyné Véghseő Henrietta (Fidesz) pedig azt mondta, nem is értette, hogy ezért a két, más-más szakmai tudást kívánó területért eddig miért egy ember felelt. Az Egyesített Népjóléti Intézmény vezetői posztjára pályázatot írtak ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Saját termékeiket árulják a diákok

Helyi diák terméke logóval fogja forgalomba hozni a makói Galamb József agrárszakiskola azokat a termékeket Tovább olvasom