Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Mesterségek dicsérete

Ezek a hetek sokak számára a döntéskényszer hetei: február közepéig-végéig választani kell a 14–16 és a 18–20 éveseknek is: mi legyek, ha nagy leszek? Vagy legalább beállni egy útra, melynek végén valamilyen szakma, foglalkozás sejlik föl. Ebben a nem politikai, hanem életpálya-választási időszakban bemutatunk néhány mesterséget. Hátha ötletet adhatunk.
A kályhák építése sok kétkezi munkát és nagy precizitást igényel. Fotó: Szabó Imre
A makói kályha- és kandallóépítő-mester, Török Gyula Szegeden, az azóta már megszűnt Cserépkályha Készítő Ktsz.-ben tanulta ki a szakmát a hatvanas évek elején. Választásával semmiféle családi tradíciót nem követett, ugyanakkor örül neki, hogy fia már követi őt a pályán. Huszonöt évvel ezelőtt lett vállalkozó, azóta készíti a szebbnél szebb cserépkályhákat, no meg a kandallókat – utóbbiakból mostanában egyre többet. Évente körülbelül negyven darabot tud elkészíteni; egy-egy nagyjából egyheti munkát igényel.

Az utóbbi években azt tapasztalja, bár a földgázfűtés elterjedése egy időre visszavetette a kályhák népszerűségét, most újra reneszánszát éli a hagyományos tüzelés. Ennek egyaránt oka a földgáz magas ára és a szállítás körül az utóbbi időben tapasztalt bizonytalanság, illetve hogy az emberek felfedezték: a kályha más hőérzetet ad, mint egy radiátor vagy egy gázkazán. Arról már nem is beszélve, hogy egy szép cserépkályha dísze a lakásnak, otthonos hangulatot teremt.

Török Gyula hivatásában a sokszínűséget szereti a leginkább. Bár többnyire katalógus alapján dolgozik és szem előtt tartja a megrendelők igényeit, azért saját ötleteit, elképzeléseit is bele tudja vinni a munkába. A legszívesebben régi stílusú, szecessziós polgári kályhákat épít csinos sarkokkal, párkánnyal, sőt tornyokkal. Ugyancsak népszerűek a világító ajtók. S persze változatos maga a cserép is, amiből a kályha készül: akár egyedi díszítésűt, mintázatút is lehet rendelni. Bár évtizedek óta a pályán van, Török Gyula két egyforma kályhát még nem épített. A jó cserépkályha egyébként száz évig, sőt akár tovább is megmarad.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyílt Makón a Tesco

Tegnap reggel megnyílt a Tesco áruházlánc legújabb, makói üzlete. Az első vevők nagyon elégedettek… Tovább olvasom