Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Méteres jég a Maros-hídnál

Méteresre torlódtak az utóbbi napokban a jégtáblák a Maroson Makónál, ha most hirtelen olvadna a vízgyűjtő területen, az jeges árral fenyegetné a várost. Bármilyen biztonságosnak is tűnik, szigorúan tilos a jégre menni.
A pilléreknél óriási jégtáblák torlódnak. Fotó: Karnok Csaba
Másodfokú a jégvédelmi készültség a Maroson – azaz helyenként 80-100 centimétert meghaladó vastagságú jég fedi a folyót. Az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi- és Vízügyi Igazgatóság vezetője, Dobi László lapunknak elmondta: a torlaszok miatt 10-15 centimétert duzzaszt vissza a folyó.

– Nincs közvetlen veszélyhelyzet, de őreink nap mint nap figyelik a folyó különböző szakaszait, és jelentik, hogy mekkora torlaszok alakulnak ki. Legutóbb 1981-ben öntötte el jeges ár az árteret Makónál, ez akkor alakul ki, ha a vízgyűjtő területen valami oknál fogva korábban árad, mint az alföldi részeken. Jelenleg is igen nagy mennyiségű hó és jég áll a folyó vízgyűjtőben, de reméljük, hogy a 25 évvel ezelőtti természeti jelenség nem ismétlődik meg. Ebben az esetben ugyanis minden lehetséges módon meg kell szüntetni a jégtorlaszokat, és ahol a jégtörő hajók megfeneklenének, robbantani kell – foglalta össze az igazgató a torlaszokban rejlő veszély lényegét.

Néhány makói számára csábító, hogy a városi folyópart sok helyén méteres jég áll. Dobi László azonban elmondta: minden évben akadnak olyan felelőtlen emberek, akiket le kell tessékelni a jégpáncélról. Sőt aki ilyesmit fontolgat a fejében, legyen tisztában azzal, hogy szabálysértést követ el.

– Szigorúan tilos a folyó jegére lépni, még ha csak a széléről is van szó. Kizárólag befagyott állóvizekre szabad rámenni, de ott is csak a kijelölt helyeken, ha ilyen nincs, ez is tilos. Járőreink emiatt is folyamatosan szemmel tartják a folyót, és sajnos gyakran akadnak szabálytalankodókra – fogalmazott az igazgató. Megtudtuk: idén még nem történt beszakadásos baleset.

A makói horgászok között számos régi legenda kering egyébként beszakadt sporttársakról és civilekről. A jégpáncél alatt különösen gyors sodrású a folyó, így aki alatt megroppan a jég, szinte azonnal el is sodródik a dermesztő vízben.
– Ilyen zajlásos időszakban szinte senki sem horgászik a Maroson, bár ragadozóhalak: csuka és süllő, valamint menyhal biztos, hogy a jég alatt is akadna a horogra. De túl nagy a veszély, és a partról lehetetlen jeget vágni – mondta Lukács István makói horgász.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uniós pénzből újulna meg a Maros-part

Két pályázattal összesen csaknem nyolcvanmillió forintot nyert Makó és kistérsége a Maros-part… Tovább olvasom