Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Mezőhegyes ,,Trianonja" ellen tüntettek

Ha a Ménesbirtok elveszíti a földjeit, az a maguk Trianonja lesz - mondta Mezőhegyesen, a vasárnap délután megrendezett nagygyűlésen Gyurcsány Ferenc. A tiltakozást azért szervezték, mert az állami földek bérletének elvesztése után 400 alkalmazott és 1000 szezonális munkás maradhat munka nélkül.
„Mezőhegyes nem eladó!" „Hallod Fidesz? Ne lopj!" Többek között ezeket a feliratokat lehetett olvasni a táblákon, amiket a tiltakozók vittek a nagygyűlésre. A Ménesbirtok Zrt. jelenleg 8000 hektáron gazdálkodik, 400 alkalmazottat foglalkoztat, kukoricacímerezés idején pedig mintegy 1000 szezonális munkásnak is munkát és bevételt biztosít. – Nem engedhetjük meg, hogy az állam elaprózza a Ménesbirtok által használt területet, hogy utána 60-80 gazdálkodó használja. Egy tagban kell tartani – mondta Mitykó Zsolt, a Békés megyei Mezőhegyes polgármestere. Hangsúlyozta, a zrt. éves nettó árbevétele 6 milliárd forint, a bérköltsége 1,5-1,7 milliárd forint. A városnak 80 millió forint iparűzési adót fizetnek. – A 230 éves Ménesbirtok 2017-től nem tud a föld nélkül talpon maradni. Mi lesz a dolgozókkal, mi lesz a várossal? – tette fel a kérdést.

Kovács Sándor, a Ménesbirtok Zrt. üzemi Tanácsának elnöke beszédében ismertette, a Ménesbirtok a földügy miatt pereli az államot, de ez évekig is elhúzódhat. Azt kérték, amíg a bíróság ítéletet nem hirdet, addig függesszék fel a birtok által használt földek elaprózását, értékesítését, de hiába. Arra is utalt, hogy az agrárminiszter minden meghívást elutasít a mezőhegyesi földüggyel kapcsolatban, ám úgy tudják, titokban járt a városban. Erre a nagygyűlés résztvevői pfújolni kezdtek. Tordai Bence, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja kiemelte, a mezőhegyesi földkérdés nemcsak helyi ügy és mezőgazdasági ügy. – Lázár János kancelláriaminiszter azzal is indokolta a földek új felosztását, elárverezését, hogy ezt maguk a gazdák kérték. Meg kell nézni, hány mezőhegyesi áll majd sorba érte? Kiknek lesz 300 milliója, hogy a földet megvegye? – kérdezte.
 
A résztvevők transzparensekkel is tiltakoztak. Fotó: Kovács Erika
A résztvevők transzparensekkel is tiltakoztak. Fotó: Kovács ErikaSzigetvári Viktor, az Együtt elnöke arról beszélt, a Fidesz feudális országgá tette Magyarországot, szerinte ez a párt csak az erőből és a kitartásból ért. Ezért azt javasolta a helyieknek, naponta járjanak a Fidesz nyakára és tüntessenek, mert különben egy-két éven belül Battonya sorsára jut Mezőhegyes. Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese kiemelte, a földügy nemcsak Mezőhegyesről és 400 ember sorsáról szól, hanem Magyarország jövőjéről. – Idehívtam Lázár Jánost és Fazekas Sándort. Egyikőjük sem jött. Gyávák ahhoz, hogy az Önök szemébe nézzenek! Oda kell menni a szobájuk elé és addig ott ülni, amíg nem változtatják meg a döntésüket. Más módszer nincs.

– Ezek lopnak! Ellopják az életünket, a városaink, falvaink önállóságát. Szürke és fáradt országot teremtettek – erről már Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke beszélt. – Nem kell csendben tűrni. Önöknek okuk van a felháborodásra. Nekünk kell elmondani a fideszeseknek, hogy gazemberek vagytok! Ha önök gyengék, azt biztatásnak veszik. Mezőhegyes váljon szikrává, vigyék el az önök felháborodását szerte az országba. Ha nem lesz változás, a földügy lesz az önök Trianonja – hangsúlyozta Gyurcsány.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Maroslelének bejött az olajüzlet

Maroslelének bejött az olajüzlet
Egy áruházlánc szegedi üzletével tárgyal az étolajüzem, amely eddig jobbára vásárokon kínálta tök- és napraforgóolajait. Tovább olvasom