Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

Minden második vendég román a makói fürdőben

Makó - A makói fürdőben már románul is köszöntik a vendégeket és közlik a legfontosabb információkat, mert minden második vendég román. A főként Arad és Temes megyei vendégeknek köszönhetően megduplázódott az eladott belépők száma.
Különösen a hét végén jellemző: a makói fürdő előtti parkolóban egymást érik a román, főként Arad és Temes megyei rendszámú kocsik, odabent, például a büfénél sorban állva pedig gyakran ütik meg az ember fülét idegenül csengő szavak. Hét közben a vendégek fele, hét végén akár a hatvan százaléka is külföldi, ami négy-ötszáz határon túli látogatót jelent – mondta az eladott belépők alapján a fürdő igazgatója, Pőcze Lászlóné. Nem mindig volt ez így: tavaly napi tizenöt-húsz külföldi vendégük volt csupán, főként németek, hollandok, kanadaiak, ők azonban mind személyes szálakkal kötődnek Makóhoz, ezért látogattak a városba és jöttek el a fürdőbe. Ők továbbra is jönnek, ugyanakkor valósággal elárasztották a fürdőt a románok. Az érdeklődés növekedésére számított az igazgató, hiszen tudta, hogy vonzó lesz nyárra a tizenegy medencésre bővülő strand, ezt hirdette is szórólapokon például a bevásárlóturisták által tömegesen látogatott makói hipermarketben, és abban is biztos volt, hogy Románia uniós csatlakozása után többen jönnek át hozzánk a fürdőzés kedvéért. Ám azt még titkon sem remélte, hogy megduplázódik a forgalom.

Gina számolt és Makó mellett döntött

Gina Juncan más Csongrád megyei fürdőben, Szegeden vagy Mórahalmon még nem járt, de Gyopárosfürdőn vagy Orosházán már igen. A makói fürdő persze kisebb ezeknél, de olcsóbb is – mondta, majd gyors fejszámolást végzett: üzemanyagköltséggel, belépővel, étellel-itallal együtt 8-10 ezer forintot költenek el egész nap, ami szerinte egyáltalán nem sok. Gina egy négytagú baráti társaság tagjaként jött a kollégája javaslatára Makóra, de ahogy belépett a fürdőbe, máris sok ismerősével találkozott.

A romániai vendégek szemmel láthatóan jól érzik magukat Makón. Akikkel mi beszéltünk, valamennyien úgy jöttek, hogy már itt járt ismerősük, rokonuk ajánlotta nekik a helyet. Ezt mondta nekünk például a pécskai kamionsofőr, Tamasoan Tibor is, aki családjával és barátjával jött fürödni Makóra – már nem először. A férfi szerint a makói fürdő és a büfé kicsit drágább, mint a román fürdők, de a különbség elenyésző és érdemes vállalni a pluszkiadást. Az út egyébként oda-vissza mintegy száz kilométer. Az aradi fürdő területre például jóval nagyobb, mint a makói fürdőé, az utóbbi viszont sokkal tisztább, kulturáltabb és barátságosabb, ráadásul a víz sem olyan hideg. Mosolyogva beszélt makói élményeiről a pécskai tanácsházán irodai munkakörben dolgozó, 25 esztendős Gina Juncan is. Ő most volt először Makón, de nagyon dicsérte a fürdőt. Azt mondta, biztosan eljön máskor is – neki a legjobban az élménymedence tetszett.

Pőcze Lászlóné elmondta: a külföldi vendégeknek igyekeznek a kedvében járni, a hangosbemondó például már románul is köszönti a vendégeket és közli a legfontosabb információkat, és ugyancsak készültek román nyelvű tájékoztató táblák, feliratok. Egyet sajnál: hiába keresett, nem talált a kasszába románul jól beszélő pénztárost, pedig szükség lenne rá. Hozzátette: jövőre újabb fellendülésre számít, akkor ugyanis reményei szerint megújul a régi épület is, benne a gyógyrészleggel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életveszélyes a 43-as főút Románia uniós csatlakozása óta

Makó - Megháromszorozódott a kamionforgalom az 43-as főúton január elseje, Románia uniós… Tovább olvasom