Délmagyar logó

2019. 07. 16. kedd - Valter 13°C | 26°C Még több cikk.

Minisztériumi program a makói hagymáért

Budapest, Makó, Tápiószele - A Vidékfejlesztési Minisztérium a termelők bevonásával programot dolgoz ki a makói vöröshagyma termesztésének újjáélesztésére.
A tárca minden segítséget megad a megfelelő fajták kiválasztásához, a nemesítéshez, a termények piacra juttatásához, a marketinghez, sőt a kertészeti kultúrát támogató pályázatokkal anyagi forrást is biztosít a termelőknek. A Makói Hagyma Program magában foglalja a tápiószelei Növényi Diverzitás Központ génbankjában őrzött makói nemesítésű fajták kipróbálását, fejlesztését és a termelői összefogás ösztönzését is.

A térség országgyűlés képviselője, Mágori Józsefné a napokban makói hagymatermesztőkkel együtt ellátogatott Tápiószelére, ahol makói származású magmintákat adtak át a gazdáknak. Ők az intézet szakmai segítségével a makói termőterületen végeznek majd összehasonlító kísérletet. A cél az, hogy a kiváló minőség megtartása mellett rövid távon is versenyképesebb, nagyobb ellenálló képességű és magasabb hozamú fajtát találjanak.

Megírtuk: Mágoriné kezdeményezésére szerveződik a Makói Hagymaszövetkezet, amely esélyt adna a hagymatermesztés fellendülésére és arra, hogy a térségben a rendszerváltás idején munkanélkülivé vált közel 10 ezer ember jelentős része újra megélhetéshez jusson.

Olvasóink írták

  • 2. Egyolvasó 2012. március 23. 15:26
    „Nem projektek, programok kellenek ide, hanem megfizetett hagymatermelő és munkaerő!!!
    Mikor is éri el az egymillinyó munkahely teremtést a kormány????”
  • 1. pog 2012. március 23. 09:08
    „Ez a szlogen már régóta él, de már valóban kellene tenni valamit...A korábban hatalmon lévő kormányok ígéret listáján megtalálható volt a Makó hagyma megmentése..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamionsor 4 órás várakozással Nagylak előtt

Ismét több órás várakozási idő alakult ki a Nagylaki Határátkelőhely előtt a teherforgalomban. Tovább olvasom