Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Misére járnak, bibliát olvasnak a betegek Makón

Makó - A makói kórház fekvőbeteg-osztályainak páciensei kapnak bibliát, ha kérnek, az intézményben egy kápolnát is kialakítottak, ahol hetente egyszer szentmisét tartanak. Emellett Varga atya önkéntes kisegítőként részt vesz a lelki gyógyításban. Mindez – az országban egyedülálló módon – az emberi méltóság program keretében valósul meg.
Magyarországon egyedülálló együttműködést alakított ki a római katolikus egyházzal a megyei önkormányzat által fenntartott makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház és Rendelőintézet. A cél, hogy a betegek testi gyógyítása mellett lelki gyógyulásukat is elősegítsék. Ezért bibliákat és vallással kapcsolatos írásokat, tárgyakat helyeznek el az intézményben.

– Istenfélő vagyok, ezért nagyon boldog lettem, amikor a doktornő behozta a szobámba a Bibliát. Esténként azt olvasgatom, mert sokat lehet belőle tanulni – árulta el Dömösi Jánosné. A 89 esztendős kiszombori asszonynak kéthavonta be kell feküdnie kezelésre, mert vérszegény. Elmondása szerint az orvosok, nővérek gondoskodásán túl nagyon jó, hogy most már lelkiekben is segítik gyógyulását. A nemrég felszentelt kórházi kápolnában tartott szentmisén is részt vett a néni.

A 89 esztendős Dömösi Jánosné hívő, így nagy örömmel vette kézbe a Szentírást. A szerző felvétele
A 89 esztendős Dömösi Jánosné hívő, így nagy örömmel vette kézbe a Szentírást.
A szerző felvétele

Baráth Lajos főigazgató elmondta: a kápolnában egyelőre havonta csak egyszer celebrálnak szentmisét, de kapuja mindig nyitva áll azok előtt, akik vallási hovatartozásuktól függetlenül imádkozni akarnak. Varga Attila újvárosi plébános személyében lelki vezetője is lett az egészségügyi intézménynek. Az atya önkéntes segítőként vesz részt a betegek lelki gyógyításában. A lelkipásztor nem tartózkodik folyamatosan a kórházban, de ha a betegek kérik, hetente többször is elmegy, és beszélget velük.

Emberi méltóság

A makói kórház hosszú ápolást igénylő betegeket lát el. Igény szerint lehetővé teszik, hogy a páciensek utolsó órájukban egyszemélyes kórteremben búcsúzhassanak el szeretteiktől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem hajtja a törököt a tatár, de építkeznek

Makó - Félmilliárdból szeretne húsüzemet építeni Makón a török Duna Döner Kft., a támogatást már… Tovább olvasom