Délmagyar logó

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -5°C | 2°C Még több cikk.

Módjával éghet az őszi avar

A nyári hőség elmúltával feloldották a tűzgyújtási tilalmat, ami azt jelenti, hogy megyénk teljes területén a kijelölt helyeken ropoghat a rőzse. A lehullott őszi lombot sem kell bezsákolniuk a telektulajdonosoknak, mert amennyiben a kertben összegyűjtött kupac csak avart tartalmaz, meggyújtható.
Bár a súlyos aszály és a hőség miatt a nyáron a tavalyinál csaknem kétszer több tűzeset történt megyénk nagyobb településein, és az így keletkezett kár is több tízmillióra tehető, a földművelésügyi minisztérium szeptemberben feloldotta a tűzgyújtási tilalmat. Ez annyit tesz, hogy immár a kijelölt helyeken az erdőkben is lehet tüzet rakni, de nem büntetik az őszi avart meggyújtókat sem – amennyiben ők betartják a szabályokat.

– Az őszi lombhullás idején nem várjuk el minden telektulajdonostól, hogy komposztálja, vagy bezsákolva kidobja a lehullott faleveleket. Ezért a kiskertekben lakóövezetben is el lehet égetni az avart, amennyiben a kupac csak növényi anyagot tartalmaz – mondta lapunknak Fejes István, a makói tűzoltóság vezetője.

Ugyanakkor vigyázni kell, mert az avartüzek gyújtása Makó külterületén és a környező településeken még így is veszélyt hordoz magában. Nemcsak azért, mert az őrizetlen lángok továbbterjedhetnek, hanem azért is, mert többször is előfordult már, hogy a 43-as főút közelében fekvő portákról sűrű füst gomolygott a nagy forgalmú tranzitútra, ez pedig zavarta a közlekedőket.

Makón és környékén egyébként az aszályos időszak következtében jelentős tűzesetekhez nem kellett vonulniuk a lánglovagoknak, ennek oka azonban az is, hogy megyénk városai közül ehhez a területhez tartozik a legkevesebb veszélyeztetett erdő. Csongrád megye egészét azonban ennél szomorúbb helyzet jellemzi, hiszen amíg tavaly három, idén összesen tizenegy, a betakarításhoz köthető avar-, tarló-, vagy bálatűzzel kellett megbirkózniuk a tűzoltóknak. Az így keletkezett károk összege meghaladja a 8 millió forintot – a rendkívüli aszály mellett a gyulladások okát általában nehéz megállapítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hat új utat avattak a falunapokon Csanádpalotán

Csanádpalota - Hat új utat avattak a falunapokon Csanádpalotán. A település a helyi… Tovább olvasom