Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Mondjanak le a tiszteletdíjról!

A makói önkormányzati képviselők közül volt, aki továbbgondolhatónak, más demagógnak nevezte az a javaslatot, ami szerint a városatyáknak le kellene mondaniuk a tiszteletdíjukról, hogy az önkormányzat ebből a pénzből uniós pályázatok önerejét teremtse elő. Az elképzelés az egyik helyi ingyenes hirdetőújság címlapján, hat makói polgár aláírásával jelent meg a hét végén.
Ajánlják fel a megválasztott önkormányzati képviselők tiszteletdíjukat és költségtérítésüket a város érdekében egy uniós pályázati önerőalaphoz – ez a lényege annak a felhívásnak, ami Tisztességgel választóinkért! címmel, hat makói polgár aláírásával az egyik helyi hirdetőújság címlapján egész oldalas hirdetésként jelent meg. A felhívás – utalva a bal- és jobboldal között még inkább elmélyülő szakadékra – úgy fogalmaz: a nagypolitika már régen nem értünk vitatkozik, a fejünk feletti döntések pedig gyakran önös érdekek mentén születnek. A közlemény megfogalmazói szerint a képviselők a felajánlással valóban bizonyíthatnák, hogy nem csupán a tiszteletdíjért teszik a dolgukat, hanem valóban tenni akarnak az országért, a városért.

Varga: hat képviselő is elég lenne

„Pártoktól függetlenül, civilként adtuk fel a hirdetést" – mondta lapunknak az aláírók egyike, Varga Imre. Az ismert vállalkozó kollégáival, ismerőseivel együtt fogalmazta meg és fizette ki az egész oldalas közleményt. Neki egyébként két évvel ezelőtt már volt egy hasonló ötlete, el is mondta a városházán, de nem volt visszhangja. Számítása szerint akkoriban 54 millió forintot lehetett volna így spórolni. Ma a polgármesterrel együtt 24 tagú a képviselő-testület. Varga szerint a harmincas években, amikor Makó nagyobb és népesebb város volt, a képviselő-testület hat emberből állt – szerinte ma is elég lenne ennyi.

A felhívás vegyes visszhangra talált a képviselők körében. A Jobb Makóért Egyesület képviselője, Mágori Józsefné például úgy fogalmazott: az elképzelésről lehet beszélni, ám szerinte nem csupán a képviselőknek, de a tanácsnokoknak, az alpolgármestereknek és a polgármesternek is hasonló gesztust kellene gyakorolnia, sőt minden választott önkormányzati tisztségviselőnek. A Polgári Szövetség Makóért színeiben mandátumot szerzett Marosvári Attila ezzel szemben úgy fogalmazott: az ötlet demagóg, az igazság valahol középen van. Úgy vélte, az ember kiesik a munkából, ha becsülettel látja el képviselői feladatát, ezért igazságtalan és lekezelő lenne ezt nem honorálni. Ugyanakkor az is túlzás lenne – tette hozzá –, ha az adható tiszteletdíj maximumát kapnák.

Hangsúlyozta: ez csak a saját véleménye, a PSZM képviselőcsoportja még nem tanácskozott az ötletről. Az MSZP részéről Molnár László képviselőt, a párt helyi elnökét értük utol. Molnár csak annyit mondott: egyelőre nem volt alkalma a hirdetményről párttársaival beszélni. Várhatóan a hét elején ülnek össze és alakítják ki álláspontjukat a javaslattal kapcsolatban. Hasonló volt a Fidesz színeiben bejutott Gilicze János nyilatkozata is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makó térségében tizenhat faluból hat változtatott

Ekkora változás nem volt 1994 óta Makó térségében, a tizenhatból hat község új polgármestert… Tovább olvasom