Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Most veszélyes hulladékra vadásznak

Évente nyolc-tíz tonnányi szemét gyűlik össze a Maros Menti Vadásztársaság 17 ezer hektárnyi területén. A takarításból egy ideje oroszlánrészt vállalnak a puskás emberek, akik gyakran veszélyes hulladékokat is találnak a fák között, az utak mellett.
Míg tavaly és tavalyelőtt 20, idén tavasszal „csak" nyolc tonnányi szemetet szedtek össze a makói székhelyű Maros Menti Vadásztársaság tagjai mintegy 17 ezer hektárnyi területükön. Ám a hulladékok között veszélyesek is akadtak. A mennyiség azért is csökkent, mert a vadászterületből háromezer hektár a Maros áradása, kétezer hektár pedig a belvíz miatt megközelíthetetlen – tudtuk meg Kardos Mihálytól, a társaság elnökétől.

– Zömmel az utak mentén dobálják szét felelőtlen emberek a hulladékot, az erdős, mélyebben fekvő területekre nem mennek be szemetelni. A takarításban civil szervezetek és vállalkozások segítségét kértük, április elején a makói Galamb József szakközépiskola és a József Attila Gimnázium harminc tanulója is bekapcsolódott, több cég ajánlott teherautót, konténert, így eredményes volt az akció. Hasonló feladat vár még ránk az árhullám visszahúzódásakor is – foglalta össze a társaság vezetője.

A vadakra is veszélyt jelentenek a mérgező, vagy éles szilánkokat tartalmazó hulladékok. Nem egyszer bukkannak a makói vadászok olyan őzre, vadnyúlra, ami súlyos sérülést szerzett valamilyen éles tárgytól.

– Országos jelenség, hogy a lakatlan területekre a lelkiismeretlen emberek nagy tételben kidobálják a kacatjaikat, gyakran járok a Mátrába is vadászni, és ott is ugyanez a helyzet – mondta Kardos Mihály.
A szemét összetétele igen vegyes: az elhullott háziállatok tetemétől az autógumin át a tévék szétrobbant képcsövéig szinte mindenfélével találkoznak a vadászok. A szakember úgy véli: a megelőzéssel, s mindenekelőtt a tetten ért szemetelők példás megbüntetésével lehetne mérsékelni ezt a problémát.

A makói hulladéktelep ingyen fogadta az összeszedett szemetet, míg a veszélyes hulladékok kezeléséről az önkormányzat városüzemelési csoportja gondoskodott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buzás Péter jobban segítené a vállalkozókat

A vállalkozók pályázatai ugyanolyan fontosak lesznek, mint az önkormányzatiak – ígéri a… Tovább olvasom