Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Mozgásérzékelő kütyüt szerel Kriván János

Makó - Kétszáz makói házra szereltetne mozgásérzékelőt a gazdával közösen az önkormányzat és a városi kapitányság. A berendezés a szigorú közlekedési rendőrként ismert Kriván János főtörzszászlós ötlete, ő és egy villanyszerelő állítaná be, társadalmi munkában.
Új ötletekkel próbálja védeni az időseket a szélhámosoktól, tolvajoktól, betörőktől a Makói Rendőrkapitányság. A városi képviselő-testület ülésén múlt szerdán arról esett szó, hogy a nyugdíjasok nem a mai világban szocializálódtak, a legtöbb emberhez bizalommal fordulnak, szívesen segítenek az idegeneken is, és sokszor emiatt járnak rosszul.

Azért kell nekik segíteni, mert ők maguk tehetnek a legtöbbet azért, hogy ne váljanak áldozattá. Írt az újság olyan esetről is, amikor alvó nyugdíjashoz törtek be. Máskor azt használják ki a besurranók, hogy az egyedül élő néni, bácsi hátul, a kertben dolgozik, és nem veszi észre, hogy valaki bejött. Az ilyen esetekben lehet hasznos az a mozgásérzékelő készülék, amelyet különböző, készen kapható elemekből állított össze Kriván János főtörzszászlós.

A kütyüvel – ahogyan ő nevezi – korábban elment egy makó-rákosi közéleti fórumra. Akkor úgy volt, az ötletből akkor lehet valami, ha lesz pénz a megvalósítására. Most viszont, hogy a képviselő-testület elhatározta, több mint negyvenmilliót áldoz a közbiztonságra, úgy fest, a mozgásérzékelő ötletéből is lesz valami. Az ülésen Buzás Péter polgármester is megemlítette Kriván János ötletét, és azt mondta, ha valaki elhatározza, hogy fölszereltet egy ilyet a házára, a költség felét a város állja.

Kriván János a kütyüvel. Olcsó, de sokat segíthet. Fotó: Szabó Imre
Kriván János a "kütyüvel". Olcsó, de sokat segíthet.
Fotó: Szabó Imre

– Először a saját lakásomra telepítettem ilyet. Az egész anyagáron számítva 5-6 ezer forintba kerül, a szerelést pedig szolgálaton kívül, társadalmi munkában végeznénk egy villanyszerelővel, aki a beszerzés üzleti részét is vállalta – mondja a főtörzszászlós. – Nem elemes, hanem 220 voltról működik, mert kevesebb gond van vele. Azért is lehet jó, ha elmegyünk beszerelni, mert a helyszínen el tudjuk látni a házigazdát olyan tanácsokkal, amelyek segítenek megelőzni a bajt.

Kriván Jánosról korábban annak kapcsán írt az újság, hogy az év rendőrévé választották. Makón ugyanakkor olyan híre van, hogy ő a legszigorúbb, legsarkosabb közlekedési járőr.

Olvasóink írták

77 hozzászólás
 • 77. Rappen 2009. szeptember 12. 19:51
  „Ágica!

  A leírt esettel kapcsolatban, a tények teljes ismerete nélkül nem alkothatok véleményt.
  De felhívnám a figyelmed az alábbiakra. A KRESZ- ben leírtak szerint, balra kanyarodás esetén nem elég a visszapillantó tükörből meggyőződni hogy előz-e más jármű, az irányjelzés és a felezővonal mellé húzódás után, a bekanyarodás megkezdése előtt, ismételten meg kell győződni arról nem kezdték-e már meg a kanyarodni kívánó jármű előzését. Nem árt hátranézéssel meggyőződni, mert ha már előz valaki, az esetleg a tükör holt terében lehet.
  Ezt a szabályt azért hozták, mert ha valaki kocsisort előz, az előtte haladó járművektől nem láthatja, ha valaki már előrébb balra bekanyarodási szándékát jelezte.
  Ha pedig megtörtént a baj, a rendőr sem tehet mást, alkalmazza a szabályt.
  Nem okoskodni akartam, csak fel akartam hívni a figyelmed erre a szabályra.
  Baleset mentes közlekedést kívánok!”
 • 76. rudi 2009. szeptember 09. 18:35
  „75. hozzászólásom nem konkrétan a cikkhez kapcsolódik, csak a 74-hez hasonló story. Én örülök, hogy Kriván János foglalkozik ezzel a dologgal, és ez ügyben szerintem őt nem kritizálni kellene, rendes dolog tőle, más is foglalkozhatott volna már korábban is ezzel. Nem hiszem, hogy azért teszi, mert dícséretet vár érte. Kritizálni meg mindenkit lehet, persze sokan vannak olyanok, akik mások szemében a szálkát is, bezzeg a magukéban a gerendát sem látják meg. Való igaz az is, hogy nem szeretheti őt mindenki,de sajnálatos, hogy jó tette is ilyen rossz kritikákat és negatív indulatokat váltott ki egyesekben.”
 • 75. rudi 2009. szeptember 09. 18:11
  „Néhány hónappal ezelőtt Szegedről jöttünk haza, Klárafalván a rendőrlámpánál áthajtott egy terepjáró a piroson kb 150 -el. A rendőrök a kis utcából nézték végig az eseményt, megkérdeztük tőlük, miért nem tesznek valamit, akár gyalogost is gázolhatott volna(szerencsére az éppen nem volt a zebrán) mire a rendőrök azt felelték: "ismerjük". Ezzel el van intézve. Nem Kriván János volt a rendőr, nem őt akarom ezzel sértegetni. De azért van egy két személy a rendőrségen, aki nem igazán oda való.”
 • 74. Ágica 2009. szeptember 09. 10:46
  „Tegnap egy fiatal ember és határőrök incidensének voltam a "tanúja".Már előre tudtam ki húzza a rövidebbet.A fiatal úr hazafelé tartott amikor balra akart kanyarodni.Lehúzódott a felezőre ,index stb.A határőrök nem vették figyelembe és előzésbe kezdtek mire rájöttek mit is akar az előttük haladó autós.Senkinek nem esett baja de a határőrök autója balra kanyarodott és egy kisebb dombra felszaladva kidöntött egy kisebb táblát.Gondolom nem 50-el haladtak ha ekkora erővel kidőlt a tábla és még a domb se fogta meg őket.Hirtelen "közel 2 óra alatt"mindenki ott termett.Beleértve a mi Jánosunkat is.Kisebb előadást tartva büntetés lett a vége amire várhat kb 30 napot.Akkor most ki is a hibás?Ha valakit előzök akkor jobbra kerülöm el de a kocsi hogy került bal oldalra?Miért nem ismerik be hogy fáradtak voltak 12 órázás után? Sokat jelent hogy hol is dolgozunk és hogy kik az ismerőseink.A hülye meg fizessen meg vigye el a balhét!!!”
 • 73. Délmagyar.hu 2009. szeptember 07. 11:20
  „jó Kínai vackok.. :D”
 • 72. kozmunkas 2009. szeptember 07. 07:53
  „Igen is egyre több olyan rendőrre lenne szükség mint Kriván János,aki tenni is akar valamit,aki meg bűnös bűnhődjék,én egyszer mentem lámpa nélkül nem büntetett meg,csak figyelmeztetett és megkért toljam haza a biciklimet,jogtalanul nem büntet!”
 • 71. flexfarka 2009. szeptember 06. 20:15
  „Black&Red én sem értem hol van itt a becsületsértés,írd már le !!!! a hozzá szólások csak tényeket közöltek .és szerintem ez mind igaz volt! Főleg a rendőrség matricával ellátott autók,de azért Gratula Kriván Jánosnak ő nem vette figyelembe ezt a különleges elbánási"kivételezési módot" szerintem szúrta is egyes vezetők szemét,ezért viszont gratuláció illeti Kriván urat több ilyen rendőr kellene!”
 • 70. fügepálinka 2009. szeptember 06. 19:39
  „Indian igazad van...de.....”
 • 69. napiszar 2009. szeptember 06. 10:57
  „Szirilli javítok bocs 4-szer vették el ,ebből 3-bizonyított a negyedik nem,nem a nagy pofám végett,de a 3-elvétele sorozatban,természetesen büntetés+ butykostanfolyam,egyébként a szabálysértési előadó is korrekt volt!Nincs azzal se semmi bajom!Na de tudod egyszer a fagyi is vissza nyal és már alig várom hogy én is be tudjak tartani annak a kedves embernek aki intézte!”
 • 68. Indian 2009. szeptember 06. 10:05
  „Kedves fügepálinka,az a helyzet hogy a témától már igen messze vannak a hozzászólások.”
 • 67. Szirilli 2009. szeptember 06. 09:47
  „Napiszar elfelejtetted, hogy a 41. hsz-ban 4et írtál? :)))”
 • 66. magdi1970 2009. szeptember 06. 09:13
  „Tehát a komentek lényege,egyedül napiszar nem nehezményezte hogy elvették a jogsiját !A többiek ha egy rendőr végzi a munkáját az már szemét ,mocsok ,meg minden,ennyi erővel akkor nincs szükség rendőrségre!!! Black&Red hozzászólót én se értem,bár lehet az említett úr rokona !Egyébként nem az a baj hogy büntetnek ha nem az mikor volt az a korszak mikor bizonyos köröknek rendőrségi matrica fityegett a szélvédőn,és ők mentelmet élveztek ez a 90-évek végén 2000-közepéig tartott,hát Kriván velük se tett kivételt na aztán ez sok embernek szúrta a szemét,ha jól körbe néztek a városban láttok még ezekből a matricákból,na ez a szégyen nem a járőröző rendőröket szapulni,de ha valaki iszik vállalja a következményeket,mint állítólag napiszar bár őrá tutira vadásztak ezt én is láttam a két szememmel!Ja és nem Kriván János volt ,az urak azóta már nem rendőrök!”
 • 65. napiszar 2009. szeptember 06. 08:30
  „Black&Red nekem 3-szor vették el a jogsim,de tudnák én is mesélni és nem haragszom a rendőrre, egyébként milyen becsület sértés történt!!!!!!! akinek nem inge nem veszi magára,írd már le mert én nem vágom!”
 • 64. fehérjános 2009. szeptember 06. 08:19
  „Black&Red milyen becsületet sértettek,nekem például felsőbb utasításra vették el a jogsimat 4-szer,1000% tudom a rendőrnek nem volt mit tennie,közben szememmel láttam x-y úr csuma mákosan beleszált egy autóba másnap ugyan úgy vezetett,tehát volt ott vissza élés elég sok a rendőrségen,igaz senki nem fogja alátámasztani hogy neki vissza adták a jogosítványát,bár én egy nyugdíjas rendőrröl 94-óta naplót vezetek mikor mit csinált ,kinek mit intézett el,úgy hogy szerintem ne beszéljünk itt becsület sértésről,mert például nekem sok anyagom van egy bizonyos személlyel szemben,mind biztos forrásból!!!”
 • 63. Kócos 2009. szeptember 06. 05:59
  „Black&Red
  Igen, már csak benne lehet reménykedni, mert amit írtam, az 1 éve tart és bár néha láttam rendőrautót, de soha nem láttam, hogy ezeket a gyerekeket valaki is igazoltatta volna, vagy esetleg "fegyelmezte" volna!!! Nem csak veszélyes amit csinálnak, de zavaró is, mert a motor borzasztóan hangos!!!”
 • 62. Zolinho 2009. szeptember 06. 00:18
  „Csatlakoznék kerobhoz!! Nem tudom h miért kell védeni ezt az embert ......?! Engem fürdötöl hazáig követett , a bejáronkon "képes volt" igazoltatni !!! És csak azért , mert index nélkül fordultam be a bejáronkra ! És velem is ugyan ilyen flegma viselkedést tanusított , de mivel a papirjaim rendben voltak , igy nem tudott feljelentést kezdeményezni ! Erre föl másnap még a fötéren is megállított ! -Ja és nem engedte h a motort a bejáróról betoljam az udvarra !”
 • 61. Black&Red 2009. szeptember 05. 20:55
  „Kócos! Ezt most úgy írta ide mintha csak Kriván Úr lenne az egyetlen közlekedési rendőr a városban!

  Végig olvastam a hozzászólásokat és azt kell mondjam, elég sok sértő megnyilvánulás van és olyan nevet is felhoztak a hozzászólók aki nem is szerepel a cikkben! Na már most, Én nem csodálkoznék azon ha az illető becsületsértésért feljelentést tenne! És Kriván Úr is megtehetné egy-két hozzászólóval ugyan ezt, mert igen csak sértőn és megalázón viselkedik itt némelyik hozzászóló!!”
 • 60. Kócos 2009. szeptember 05. 19:36
  „Szeretném, ha Kriván János Úr néha elmenne a Kálvin-Batthyány utcára és megnézné, mit csinálnak kb. 15-16 éves srácok a "segédmotorokkal". Rendszám nélkül, nagy sebességgel, nagy hanggal, időnként a szgk-t is megelőzve körforgalomtól-körforgalomig (Csokonai utca-Erdei tér) hihetetlen sebességgel és hangerővel! közlekednek!!! Közlekednek? az csoda, hogy még nem volt belőle baleset! Mivel a tanítás beindult, így most csak délután "élvezzük" őket. Néha láttam rendőrautót, de ellenőrzést soha! A tisztességes rendőr, és Kriván Úrról ezt olvastam, talán megfékezi őket!!!!!”
 • 59. fügepálinka 2009. szeptember 05. 17:07
  „Indian, miért akarnál moderálni? Igazság ne fájón már!!!!”
 • 58. fügepálinka 2009. szeptember 05. 16:45
  „moderálva”
77 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hagymatermesztésben csak ezüstérmes a hagymaváros

A hagyományos makói fajták azonban továbbra is népszerűek a gazdák körében. Tovább olvasom