Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Múltról és jövőről szóltak a makói városnapon

Ezúttal nem a város történelmi múltja, hanem a jövője állt a városnapi ünnepi testületi ülés középpontjában Makón: az egészségturizmusról rendeztek szakmai konferenciát. Az ülésen ezenkívül átvette mandátumát a régi-új diákpolgármester, Apjok Vivien, valamint a diákönkormányzat húsz tagja.
Makónak fontos a múltja, büszke rá, h ogy az egyik legrégebb óta lakott magyar település, de még fontosabb a jövője – mondta tegnap délután a városnapi ünnepi testületi ülésen, a városháza dísztermében Buzás Péter polgármester, parlamenti képviselő. A város törökvész utáni újjátelepülését meghirdető 1699-es pozsonyi dekrétum évfordulóját idéző ünnepségen éppen ezért az egészségturizmusról rendeztek konferenciát szakemberek részvételével – ez lehet ugyanis a város jövőjének kulcsa.

Apjok Vivien újrázott

Másodszor választották meg diákpolgármesterré Makón a József Attila Gimnáziumban tanuló Apjok Vivient, aki tavaly novemberben időközi választáson nyerte el első mandátumát. Az ülésen nemcsak ő, de a diákönkormányzat húsz tagja is átvehette megbízólevelét Buzás Péter polgármestertől. A legfiatalabbak azonban nem ők voltak, hanem Farkas Eszter Abigél, aki édesanyjával, Farkas Éva pedagógussal együtt a Vallomások gyermekhangon című zenés műsorral kedveskedett a résztvevőknek.

A befektetőket hozó M43-as megépülése már biztosnak látszik, reménykeltők a város környékén folyó földgázkutatások is, a gazdaságot ugyancsak megpezsdítő idegenforgalom fellendítéséért azonban még sokat kell tenni; a helyi vállalkozóknak például pályázniuk – vélekedett a polgármester, aki emlékeztetett rá: a város mindig akkor vált sikeressé, amikor lakói összefogtak. Mint az egészségturizmus helyi lehetőségeiről elhangzott, gyógyvíz a Dél-Alföldön sokfelé van, a gyógyászatban már ma is alkalmazott marosi gyógyiszap révén viszont ehhez a városban kivételes pluszlehetőség párosul. Ahhoz, hogy ezt ki lehessen aknázni, nemcsak a fürdőt kell felújítani, de szükség lesz gyógyszállóra és panziókra is, ez utóbbiak pedig már magánbefektetést is igényelnek.

Az ünnepi ülést követően a József Attila Múzeumban két dániai alkotótelep, a nakskovi és a naestvedi mutatkozott be, a Hagymaházban sor került a Gyöngyfüzér komplex művészeti gálára, a József Attila Gimnáziumban pedig városnapi kórushangversenyt rendeztek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városnap Makón

Ma délután kettőkor ünnepélyes zászlófelvonással kezdődik a Szegedi utcán a városnapi programsorozat… Tovább olvasom