Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Munkaidőben kandallókat fest a maroslelei dalnok

Makó - Egy országos nótaverseny egyik esélyese lehet a maroslelei Németh József. A dalnok munkaidőben kandallókat fest, ám a délutánokat-estéket a nótának szenteli, bízik benne, a közönség szavazatai továbbjuttatják a versenyben. A középdöntőre a Makói Magán-zeneiskola igazgatója vállalta felkészítését.
Reggelenként a makói kandallógyárban veszi fel a munkát a maroslelei nótaénekes, Németh József, akit sokan egészen más okból – televíziós szereplése miatt – ismerhettek meg a múlt hét végén. A Hálózat Televízió Nefeljcs nótashow-jának ugyanis ő az egyik középdöntő-várományosa – már amennyiben vasárnapig elegendő telefonos szavazatot kap. Munkahelyén és Makón is sokan összefogtak József támogatására, aki 22 éve előadó, és természetesen a magyar nóták szerelmese.

Szegedi szerző dalával indul

Németh József elárulta: a középdöntőre Bánfalvy József alkotásaiból választ, fel is készült a Hervad már a virág című dalból. Megyénk neves magyarnóta-szerzője – mint az Szegeden ismert – nyugalomba vonulásáig évtizedeken keresztül igazgatta a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumot.

– Örömmel vettem, hogy beválogattak a show-műsorba, a verseny első fordulóját a múlt héten sugározták, és máris sokan jelezték: szurkolnak, hogy továbbjuthassak. Nagyon jólesik, hogy egyre többen támogatnak, Tóth István, a munkahelyem igazgatója is engedte, hogy a munkaidő terhére készüljek a versenyre, művészkollégáktól pedig szakmai segítséget is kaptam – sorolta a nótaénekes. Megtudtuk: a Makói Magán-zeneiskola igazgatója, Csikota József vállalta felkészítését a verseny még hátralévő megmérettetéseire.

Az 1985-ben előadóművészi vizsgát tett nótaénekes eredeti szakmája festő, nem szégyelli, hogy kenyerét az iparban keresi. Elmondta: a napi nyolc órában belélegzett festék ugyan nem tesz jót a hangjának, de a szakmai pontosság fegyelemre készteti, amire nagy szükség van a színpadon is.

– Mindig is vonzott a magyar nóta, első sikeremet 1984-ben értem el a Nyílik a rózsa országos vetélkedőn, ahol elismerést kaptam. Azóta folyamatosan képzem magam, nemrég megjelent az első CD-m is. Sajnos itt, az Alföldön nem lehet megélni ebből, de remélem, hogy ez a show-műsor is segít majd ennek a komoly műfajnak az elfogadtatásában – tette hozzá.

Hangját egyébként a magyar nóták kedvelői országszerte ismerhetik, hiszen rendszeres fellépője nótaesteknek, ünnepi rendezvényeknek, nyugdíjastalálkozóknak. Vallja: a koncertek látogatottsága egyre népesebb.

A verseny fődíja egy másfél éves televíziós szerződés, valamint százezer forint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telt ház Makón, két héttel a kezdés előtt

Makó - A makói Hagymaház nem egyszerűen művelődési központ: az épület adottságainak köszönhetően… Tovább olvasom