Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -1°C | 1°C Még több cikk.

Nagy-Zsombékon nyári lúd fészkelt

Csanádi-puszták - Először fészkelt nyári lúd a Csanádi-puszták Montág-pusztai részén. Hét kis fióka kelt ki a tojásokból. Az ˝öreg madarak˝ féltve őrzik kicsinyeiket.
– A Montág-puszta nyugati részén egy 400 hektáros, szikes jellegű, időszakos mocsár található. Nagy-Zsombéknak nevezik. A területet az 1900-as évek elején lecsapolták, így megváltozott az élővilága. A Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatósága célul tűzte ki a terület rehabilitációját, az eredetihez közeli állapot visszaállítását. Ennek eredményeképpen, illetve annak köszönhetően, hogy esős év áll mögöttünk, Nagy-Zsombék ismét mocsaras terület lett. Az elmúlt időszakban több faj is visszatelepedett ide, például a vöcsökfélék, a szerkők, a bukórécefajok, a kétéltűek közül a gőték, a piros hasú inkák. A növények sorában pedig megemlíteném a közönséges rencét, ami egy rovarevő hínár, mostanra az is szépen elterjedt – mondta Balogh Gábor természetvédelmi őr.

Nagy-Zsombékon először fészkelt nyári lúd. Fotó: Motkó Béla
Nagy-Zsombékon először fészkelt nyári lúd. Fotó: Motkó Béla

Nagy-Zsombékon eddig bizonyítottan még nem fészkelt a nyári lúd. A szakemberek azonban idén két pár mozgását is megfigyelték. – Néhány nappal ezelőtt hajnali megfigyelésen voltam a mocsárban. Láttam az egyik tojót és hímet, amint a nádasból a gyékényesbe vezették a kislibáikat, szám szerint hetet. Örülök, hogy sikerült bizonyítani a költést – mondta Balogh Gábor. Mint megtudtuk, Nagy-Zsombék fokozottan védett terület, kizárólag engedéllyel lehet látogatni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltüntették a megdöbbentő falfirkát Makón

Egy olvasónk hívta fel a figyelmet az alábbi, különösebb kommentárt nem igénylő falfirkára, amely a makói Bajcsy-Zsilinszky lakótelep Tinódi utca felőli sarkán látható. Tovább olvasom