Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Nagyéren a falusi turizmus a kitörési pont

Egyedül a falusi turizmus jelenthet kitörési pontot a megye peremén lévő Nagyérnek, ezért a település többmilliós fejlesztésbe kezdett. Két parasztház átalakításába már bele is fogtak.
Nagyér határában magányos, évszázados kémény szimbolizálja: egykor volt ipar, gazdasági mozgás a Csongrád megye szélén álló falvakban is, ma már az egykori téglagyár termékeit csak az épületek elbontásakor lehet megszemlélni. Lőrincz Tibor polgármester be is mutat néhányat Gercsák János monogramos tégláiból, ugyanis ebből rakták az új közösségi épület kemencéjét.

– A falu központjában álló két új önkormányzati tulajdonú épület átépítését, bővítését javarészt bontott anyagból készíttetjük el, hiszen ahol lehet, spórolunk. A szép, monogramos tégla ma már ritkaságszámba megy. Ezért gondoltuk úgy, hogy – mint a község egykori virágzásának szimbólumát – közszemlére tesszük, ezért az Alkotóház nagytermében álló kemencét ebből építtetjük meg – fogalmazott a polgármester.

A falu megyei területfejlesztési forrásból nyert mintegy 18 millió forintot a falusi turizmus feltételeinek megteremtésére, így két, korábban magántulajdonban lévő épületet is megvásároltak, hogy az egyikben szállást, a másikban pedig közösségi teret, helytörténeti gyűjteményt és alkotóházat alakítsanak ki. A polgármesteri hivatallal szomszédos, egykori módos gazda csaknem háromszáz négyzetméteres házához egy étkezőt toldanak, így akár harmincöt fő elszállásolására is alkalmas, ám az eredeti jellegzetességeit megtartó épület fogadja majd a vendégeket.

Az önkormányzat vezetőjétől megtudtuk: a település számára fejlődést a jelenlegi gazdasági helyzetben elsősorban a falusi turizmus fejlesztése jelenthet, hiszen ipari befektetőkre nem számíthatnak. A beruházásoknak jövő nyár elejére kell elkészülniük, hogy a turisztikai szezonra már profitálhasson ebből a község.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Martonosi megnyerte Maroslelét

Bár sokakat már az indulása is meglepett, mégis meggyőző fölénnyel választották polgármesterré… Tovább olvasom