Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Nagylaké a legjobb minősítés az uniótól

Nagylak teljesítette a schengeni övezet csatlakozási feltételeit – derült ki az EU-vizsgálat eredményéből. A csatlakozási folyamat azonban csak 2007 második felében zárul le, addig jelentős változást nem tapasztalhatnak a határon átlépők. Románia uniós taggá válásával nem kerül utcára egy határőr sem.

A nagylaki határőrök továbbra is szigorúan ellenőrzik az átlépőket. Fotó: Schmidt Andrea
Bár a vám- és pénzügyőrség a nagylaki és
kiszombori határátkelőnél felszámolja kirendeltségeit, a határőrök január elsejét, azaz Románia uniós csatlakozását követően is ugyanolyan szigorúan ellenőrzik majd az átlépőket, mint most. Kunos Gyula, az orosházi határőr-igazgatóság sajtóreferense elmondta: a csatlakozás miatt egyetlen, Csongrád megyében szolgálatot teljesítő kollégájuktól sem kell megválniuk.

– Lényegesebb változást a határőrizet rendjében hazánk schengeni csatlakozása hozhat, a határon Nagylaknál vagy Kiszombornál átlépők így egyelőre csupán a vámkezelés alól mentesülnek, hiszen ez a határszakasz uniós belső vámhatárrá minősül. Pontosan nem tudjuk, hogy mikor fejeződik be hazánk schengeni felkészülése, céldátumként a következő esztendő második felét jelölték meg, de elképzelhető, hogy ez is módosulni fog. Az azonban biztos, hogy a nagylaki kirendeltség teljesített minden feltételt, amit az uniós jogszabályok előírtak – mondta Kunos Gyula.

A nyáron szigorú ellenőrzésen esett át Nagylak és Biharkeresztes is. Az ellenőrzés része volt annak a vizsgálatnak, amely során a 2004-ben az unióhoz csatlakozott tíz állam határőrizeti rendszerét elemezték. Információink szerint a legjobb minősítést a magyar szakasz átkelői, köztük Nagylak kapta meg. Noha számos technikai változáson kell még átesnie a magyar szervezetnek is, ezek nem érintik a jelenleg kialakult határőrizeti rendet.

Kunostól megtudtuk: a magyar határőrség emellett folyamatosan átalakul, hiszen egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a mélységi ellenőrzésre, ami a schengeni csatlakozást követően az orosházi igazgatóság központi feladata lesz. Ezt követően valószínűsíthető, hogy közös vezetés alá kerül a határőrség és a rendőrség, aminek a személyi következményei még nem láthatók. Nagylakon és Kiszombornál már most is létezik uniós sáv az EU-tagok állampolgárai számára, ám ezeket csak a nagyobb forgalmú időszakokban nyitják meg. Románia csatlakozásával egyébként – hasonlóan a többi EU-tagállamhoz – személyigazolvánnyal is átléphetjük a határt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyv a falusi forradalmakról

Az ötvenhatos forradalom Makó környéki eseményeiről, illetve a megtorlásról írt könyvet a makói… Tovább olvasom