Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Nagylaknál traktorokkal tiltakoztak a gazdák

Lezárták a fél útpályát a 43-as nagylaki szakaszánál tegnap a tiltakozó Csongrád megyei termelők. A Magosz szervezésében demonstrálók a kormány, valamint a jogi személyek földvásárlási lehetősége, az őstermelők megadóztatása és a génmódosított növények forgalmazása ellen emelték fel szavukat. Harminc traktor, ötven autó adott nyomatékot érveiknek.
Más a világ a traktor ablakából – vallja Kiss István, a Magosz alelnöke. Fotó: Segesvári Csaba
Délelőtt 10 órára már kialakult, hogy ki melyik posztot foglalja el a forgalomlassító demonstrációban. A piros-fehér-zöld lobogókkal feldíszített traktorok, áruszállítók és személyautók a Nagylak felé vezető útszakasz egyik felét zárták le. A tiltakozó gazdák szinte azonnal csapatokba verődve beszélgetni, politizálni kezdtek, többen csak akkor hallgattak el, amikor újságírók, riporterek érkeztek a közelükbe – a bizalmatlanság szinte tapintható volt. Ám akadt, aki vállalta a véleményét.

– Hiszünk benne, hogy lesz eredménye ennek a tiltakozásnak, különben nem is lennénk itt – mondta el lapunknak a Szentesről érkezett Simon Tamás gazdálkodó. – A kérdés az, hogy mikor döbbennek rá a döntéshozók, hogy változtatniuk kell. Persze nem áll meg az élet a tüntetésekkel, a föld nem marad megműveletlen a demonstrációk miatt.

Külföldiek kezére juthat a föld

– Nem adjuk oda idegeneknek a termőföldjeinket! – mondta Kiss. – Ha elfogadják a törvényt, jogi személyek is vásárolhatnak termőterületet, így külföldiek kezére is könnyen juthat földtulajdon. Pedig igenis kelendő a magyar gabona, az agráriumban dolgozók számára biztos megélhetést nyújthat a föld, hiszen a három évre betárazott intervenciós gabonának már se híre, se hamva, a magyar búzának újra jó híre van a világpiacon, csak erről kevesen tudnak! – sorolta a rendezvény szervezője, aki hozzátette: persze, harmincmilliós Audiból teljesen más a mezőgazdaság világa, mint a traktor ablakából.

– Reggel fél 6-kor már úton voltunk, hiszen a megye minden szegletéből jelezték részvételi szándékukat a gazdatársaink, és össze kellett várnunk egymást. Összesen harminc traktorral és ötven autóval vonultunk fel, úgy, hogy húsz Csongrád megyei erőgép Budapestre vonult – foglalta össze Kiss István, a Magosz országos választmányának tagja, és a megyei szervezet alelnöke, aki a Magoszt képviselte a demonstrációs idején.

Az alelnök elmondta: mindenekelőtt a földtörvénynek a gazdálkodókat megkárosító változásai miatt döntöttek úgy, hogy az útra vonulnak. Még október 3-án határozott a szervezet arról, hogy demonstrálni fognak a megszorítások miatt. Kiss elsorolta azokat a konkrét intézkedéseket, amelyek – ha érvényben maradnak – szerinte meg fogják keseríteni a földből élők sorsát. Ilyen az őstermelők megadóztatása, a tb-járulék fizetésének kötelezettsége, a genetikailag módosított, import termények forgalmazásának engedélyezése, ezek szerint mind olyan tényezők, amelyek rontják a gazdálkodók talpon maradásának esélyeit.

A kora délutánig tartó rendezvény egyébként rendzavarás nélkül, a bejelentésnek megfelelően lezajlott – a gazdáktól megtudtuk: a kormány reakciójától függ, hogy folytatják-e az útlezárásokat a közeljövőben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A reklámspotokért is pénzt kér Makó

Egyre több reklámfilmet forgatnak Makón, ezért szeptembertől a főtéren készülő produkciók után… Tovább olvasom