Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Naponta 10 tonna húst dolgoznának fel Makón

Makó - A török tulajdonosok által alapított Duna Döner Kft. szerződést írt alá a makói önkormányzattal, amiben vállalták, hogy gyárat létesítenek a város ipari parkjában.
Az első lépcsőben félmilliárd forintból megépülő üzemben napi tíz tonna marha- és baromfihúst dolgoznak fel a nyugati piacra – gyrosnak. Hosszú távon száz munkahellyel és magyar beszállítókkal számolnak.

– A makói ipari park első külföldi befektetője egy török cég – jelentette be Buzás Péter polgármester a sikeres szerződéskötést, ami csaknem öt hónapos előkészítést – és bizonytalanságot – követően valósulhatott meg az önkormányzat és a Duna Döner Kft. között. Buzás elmondta: egy makói rendezvényen találkozott több mint egy évvel ezelőtt a befektetőkkel, akiket meggyőzött arról: érdemes Makó ipari parkját választaniuk. Jelentős kedvezményt biztosított a betelepüléshez az önkormányzat, a szerződéskötést követően ugyanis visszatérítik az 1,4 hektáros terület már befizetett értékét, mintegy 30 millió forintot, így gyakorlatilag ingyen van a telek.

– A legfőbb oka annak, hogy Makó mellett döntöttünk: a rendelkezésre álló munkaerő, hiszen úgy tudjuk, hogy nagy hírű kolbászgyár működött évtizedeken át a városban, ami később megszűnt, és sok szakképzett húsipari dolgozó azóta munkanélküli. A gyártás beindításához 60 munkahelyet kell teremtenünk, sikeres működés esetén pedig hamarosan további negyven alkalmazottat tudunk foglalkoztatni – sorolta Dervis Karaoglan, a cég elnöke.

Az ünnepélyes aláírás után, balról jobbra: Karadak Torum, Dervis Karaoglan, Akteke Yunus és Buzás Péter A szerző felvétele
Az ünnepélyes aláírás után, balról jobbra: Karadak Torum, Dervis Karaoglan, Akteke Yunus és Buzás Péter
A szerző felvétele

Máris makói polgárnak vallja magát a Duna Döner Kft. ügyvezető igazgatója, Akteke Yunus, akitől megtudtuk: a vezetőkkel együtt Makóra költöznek, ha a munkálatok beindulnak. Elmondta: az utóbbi hónapok egyeztetését nehéznek tartotta, és szerinte a beruházás gyors megvalósulását akadályozza az a jelentős bürokratikus teher, ami a magyar hivatali rendet jellemzi. A cég szeretné, ha az engedélyeztetés során is segítőkészséget tapasztalnának, hiszen, mint mondták: nekik minden elvesztegetett nap több ezer eurós kiesést jelent.

A gyárigazgató, Karadak Torum vázolta a beruházás menetét: terveik szerint 2009 első hónapjaiban már beindulhat a termelés, addig meg kell építeniük a legkevesebb 2 millió eurós (mintegy 500 millió forintos) első üzemcsarnokot, a tervek már készen állnak. Az üzemben naponta 10 tonnányi húst dolgoznak majd fel, amit 95 százalékban nyugat-európai exportpiacra szánnak.

– Mivel mohamedánok vagyunk, nem nyúlhatunk sertéshúshoz, így csak marha- és baromfi-alapanyagot dolgozunk fel a gyárunkban. Már most is szerződésünk van a szarvasi Gallicooppal, ahonnan pulykahúst vásárolunk. Ám a feldolgozási kapacitásunk reményeink szerint folyamatosan növekedni fog, így számítunk a környékbeli termelőkre is, akikkel hosszú távú együttműködést tervezünk. A végtermék a gyros, vagy törökül döner lesz, amit félkész alapanyagként szállítunk majd a nyugati üzletekbe, éttermek, vendéglátók konyhájára. Többéves kedvező tapasztalatunk van már hasonló ausztriai üzemekkel kapcsolatban, és biztos a felvevőpiac is – summázta a cég elnöke.

Első a munkahelyteremtés

Először a térség munkaerőgondjain szeretnének segíteni, a cég értékskáláján csak ezt követi a profittermelés – fogalmazott lapunknak Dervis Karaoglan elnök. Úgy vélik: küldetésük van a magyar társadalomban, amit azzal is szeretnének nyomatékosítani, hogy a teljes menedzsment Makón szeretne hosszú távon letelepedni.
Száz makói alkalmazottal számol hosszú távon a török gyrosgyár

Olvasóink írták

 • 19. crecky 2012. április 15. 18:02
  „Mivel a Duna Döner Kft. törölte a Facebook közösségi oldalra írt bejegyzésemet,így kénytelen vagyok itt megírni a véleményemet,hiszen érdeke mind dolgozóknak,mind pedig majdani alkalmazottainak,hogy valaki ki merje írni végre az igazságot!A cég már nyitása óta 8 órában bejelentve napi 12-16 órát dolgoztatja az embereket,így havi 140-160.000 Ft-os keresetet biztosítva.Sorra hullanak az emberek,mint a legyek,mivel a jeges húst 16 órán át fogdosva kifáznak,sőt,kifagynak az ízületeik.Ha orvoshoz akarnak menni,kirúgják őket,ha ügyet akarnak intézni,szintén repülnek.Ugyan azért a dologért az egyik repült,a másik nem.Erre a bejegyzésemre a cég Facebook oldalát vezető (önmagát megnevezni nem kívánó) illető úgy reagált,hogy első ízben engem irígy munkanélkülinek nevezett,másrészt tagadta az általam leírtakat,majd amikor azt írtam,hogy ezek szerint azt is csak képzelem,hogy jelenleg reggel 6-tól este 8-ig dolgoznak az emberek,törölte minden bejegyzésemet.Remélem,itt olvassa olyan egyén is,akinek "messzire ér a keze2 és kicsit megfingatja ezt a naponta 10 tonnát termelő céget,mert meggazdagodni nem úgy kellene nekik,hogy egy életre lenyomorítják azokat,akik vérén híznak!Mielőtt szó érné a ház elejét:nem egy irigy munkanélküli vagyok,aki nem tud oda bekerülni,hiszen akkor sem vállalnék ott munkát,ha éhen fordulnék fel...”
 • 18. Graur István 2008. július 24. 15:14
  „Magyarcsanád Település Cigány Kisebbségi Önkormányzat örümmel veszi ezt a nagyszerü munkahely teremtő programot.
  Mivel magyarcsanád CKÖ elsődleges feladat vállalásai közül is az első helyen szerepel a foglalkoztatás az OFA támogatásával egy Roma Munkaerő Szolgáltato Hálózato működtet. Remélyük, hogy térségünkben, nagy hasznát vehetjük ennek a nagyszerü üzemnek.Szívböl kívánjuk,hogy legyen nagyon eredményes és virágzó kistérségünkben,Dervis Karaoglan úr és a makói önkormányzatkapcsolata
  Tisztelettel Graur István Magyarcsanád CKÖ elnöke”
 • 17. Jason Donovan 2008. június 03. 21:15
  „Márnemis

  Nem lennék a helyedben hiszen ennyiből is az látszik negatív ember vagy...
  A Munkát nem rászorultság alapján adják hanem rátermetség alapján... Tudnillik demokrácia van, ami tmaga a nagy Fidesz akart többek között... Az meg,hogy bezár nem kizárt, de csak feltértelezés, nyilván nem fektetnek be, ha bezárna..
  De ugye mivel te csak feltételező vagy és nem gazdasági szakember, így nincs miről beszélni....”
 • 16. márnemis 2008. június 03. 14:22
  „Természetesen..ki van bíztosítva affelől az kap munkát aki rászorul?
  Szerintem is lehet aggódni...mert mire kinyitna...BEZÁR!”
 • 15. Jason D. 2008. június 02. 21:02
  „Andrásnak és a Montenegrói hozzá szólónak teljesen igaza van...
  Mindneki sir rí, de a változáshoz előrelépéshez probálkozni kell, fel kell kavarni az állóvizet és nem jobb oldali módra hanem igazán...”
 • 14. András 2008. június 01. 11:20
  „Ezért tartunk ahol tartunk. SEMMI NEM JÓ :D Nem kell fürdő mert először munkahelyek kellenek, ha jön egy cég és munkahelyeket hoz létre, akkor az sem jó, mert török. Ha magyar lenne az se lenne jó, mert azok biztos feketén foglalkoztatják az embereket. Mindegy mi történik az szar...minden SZAR. SEmmi nem jó. Szánalmasak agyunk mi magyarok tényleg. Tisztelet természetesen a változást szorgalmazó, nyitott gondolkodású embereknek!”
 • 13. Józsi01 2008. május 31. 15:42
  „Azér birom, történik valami jó, akkor a fele azért szidja mert már alapból el van késve, amásik fele meg azért mert neki büdös a külföldiek által adott munka. 5 ezer munkanélkülinek meg jó nagy valóságalapja van, hogyha a munkanélküliség 8 százalék...tehát szerinted 62-3 ezren élünk Makón! Ügyes vagy!”
 • 12. vuk1 2008. május 31. 12:33
  „Ingyen telek,mert ugye fizetik atelek árát!Minimálbér napi ? oráért.Benem jelentett dolgozok?”
 • 11. Srbija i Crna Gora 2008. május 31. 09:11
  „Érdekesek vagytok ti magyarok, inkább éhendögöltök minthogy akármire aztmondjátok hogy "jó ezzel nincs semmi bajom"
  kritizáltok, meg sajnáltatjátok magatokat...
  Azthiszem ebben a globalizált világban a versenyképesség csak akkor őrizhető meg, ha beengedjük a külföldi tőkét, és nem nyavajogjuk a demagóg szar dumánkat, hogy elkelt Magyarország....”
 • 10. Lescon 2008. május 30. 22:20
  „Az egyik hsz elgondolkoztatott: Hogy kell "síbolyozni"?”
 • 9. 008 2008. május 30. 20:00
  „Kedves 4!
  Tisztában vagyok vele,mint már párszor írtam..
  kilehet a határokon tenni A TÁBLÁT..MAGYARORSZÁG ELKELT!!!
  De köszi...”
 • 8. jajj 2008. május 30. 14:48
  „Drága barátom, aki évek óta munkanélküli vagy... ha így van, ´valszeg nincs kidobni való pénzed, sőt. De ha pedig igaz az is, hogy be kell osztanod a pénzed, akkor hogy tudsz megengedni magadnak internet-előfizetést? ... ja persze, könyvtárból van hozzáférésed. ... picit hiteltelen a hsz-ed, ezenkívül udvariatlan is, ti. (ti.=tudni illik) én makóiként nem látom kilátástalannak a helyzetet, ld. (ld.=lásd) ahogy a cikk is igazolja; ´szal csak a magad nevébe beszélj.”
 • 7. vuk1 2008. május 30. 11:43
  „6-tos miköze Buzásnak a gumigyárhoz.Remélem joltudom a 70-s években települt Makora a Szegedi gumigyár leány válalataként. Azota is üzemel,csak tulajdonos váltás volt.Bár több ilyen cég lenne Makon.”
 • 6. Évek óta munkanélküli 2008. május 30. 11:18
  „Évek óta munkanélküli vagyok, mint makói.

  Jelentkeztem minden hova, de sok helyről nem is válaszoltak.
  Nem vesznek fel sehova.

  Elvégeztem számítógépes tanfolyamot a Munkaügyi Központ szervezésében Szegeden.
  Az sem segített munkához.

  Nem vagyok egyedül.
  Makón mintegy 5´000 be- és nembejelentett munkanélküli tengődik.

  A városvezetés messze nem tett eleget, hogy nekünk TARTÓS munkahelyeink legyenek.
  Sokan beszélnek arról is, hogy a polgármester Buzás szándékosan nem engedett be évekig különböző cégeket, mert ő saját maga nem keresett volna. A gumigyár, pedig azért lehet itt, mert ő - onnan is - csúsztatott pénzeket kap. Így lesz valaki milliomos Makón.

  S mi így maradunk évekig, évtizedekig munkanélküliek.

  A mostani 60 munkahelyes húsfeldolgozó örvendetes.
  De messze nem elég a mintegy 5´000 sorstársamnak.

  Mi nem akarunk nagy pénzt, de tartós munkahelyeket igen.

  Remélem, ha az Orbán hatalomra kerül akkor Makóra is jut abból az 1´000´000 új munkahelyből, amit ígér. Mert ígéret szép szó, de tartsák is meg. Ígéretekből már kaptunk eleget.

  Ma a kilátástalanság uralkodik a makóiak körében.”
 • 5. 4 2008. május 30. 10:59
  „008; azért nem tudunk,gyárakat,üzemeket..alapítani mert a földterület, lassan egész Magyarország külföldi kézen van.”
 • 4. 008 2008. május 30. 08:53
  „Igen Én megmerem kockáztatni,hogy kilehet tenni a táblát határainkra...ELKELT MAGYARORSZÁG!
  Mi miért nem tudunk,gyárakat,üzemeket..alapítani???
  Lehet erre nincs pénz, mert el síbolyozzák!!!!
  Ez nem csak makói szokás,ez már országszerte probláma!”
 • 3. Mielőtt bárki is kritizálna.... 2008. május 30. 07:30
  „Azért el kell mondani, hogy a Forintot intervenciós eszközökkel erősen tartó, instabilan stagnáló magyar gazdaság egyetlen lehetősége a fejlődésre, az -ehhez hasonló- külföldi befektetések elősegítése.
  Az igazat megvallva már várom az "eladjuk az országot" és hasonló frappáns megjegyzéseket a városban, természetesen jó makói szokás szerint... :D”
 • 2. Tedi 2008. május 30. 07:18
  „oké, hogy ők nem "nyúlhatnak" sertés húshoz, de a dolgozók sem? makón nincs sok mohamedán....ha már zacsiba, meg dobozban van, akkor meg már nem számít "árulásnak" vagy igen???? mindenféleképpen érdekes.”
 • 1. 4 2008. május 30. 06:42
  „A gyros nem bárányhúsból készül?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

51 %-kal csökkenhet a makói kórház földgázfogyasztása

A napokban befejeződött 175 milliós energetikai beruházásnak köszönhetően 51 %-kal csökkenhet a… Tovább olvasom