Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Négy és fél milliót kap a makói szálló

A makói Ardicstanya területén húsz évvel ezelőtt összerakott barakképületre ráfér a felújítás. Beázó tető alatt kénytelenek éjszakáikat tölteni még néhány hétig a város hajléktalanjai. A szálló rekonstrukciójára négy és fél milliót nyert az Egyesített Népjóléti Intézmény.
A Maroslelére vezető úton, a város szélén áll a felújításra váró hajléktalanszálló. Fotó: Karnok Csaba
A nyolcvanas évek közepén épült fel Makó máig működő hajléktalanszállója. A városszéli, úgynevezett Ardicstanyán egy egykori Délép-barakkot húztak fel, hogy ne kelljen fedél nélkül maradnia a társadalom perifériájára szorult embereknek. Az intézmény befogadóképessége az elmúlt két évtizedben ugyan némileg bővült, most normál ágyban huszonketten alhatnak az éjszakai szállón, és szükség esetén néhány tábori ágy is felállítható a nappali melegedőben. Az épület műszaki állapota viszont már nagyon rossz.

– Az utolsó pillanatban érkezett a segítség, ugyanis a két évtizede felszerelt hullámpala felett már alaposan eljárt az idő, beázik, télire nem maradhat így a szálló – mondta el Rózsa Istvánné, a makói Egyesített Népjóléti Intézmény igazgatója. – Ezért is örültünk rendkívül a nemrég érkezett hírnek: a Hajléktalanokért Közalapítvány pályázatán négy és fél millió forintot nyertünk a rekonstrukcióra. Ez egyébként a teljes pályázott összegünk, így egy-két héten belül megkezdhetjük a tetőfelújítást.
A vezető elmondta: nemcsak a tető, hanem a vizesblokk is megújulhat ebből az összegből, a legtöbb helyen mindmáig a ház megépítésekor lerakott PVC-padlón járnak a lakók, ez már málladozik. Emellett orvosolják a szálló másik nagy problémáját, korszerű csőrendszer segítségével távol tarthatják az esővizet az emésztőtől.

– Bár eddig is előfordult, hogy a biztosabb szálláshely reményében Szegedről, vagy más, közeli településről Makóra utaztak az otthon nélkül élők, én mégsem hiszem, hogy több vándorló nélkülözőt vonzana a tavaszra teljesen felújított szálló. Inkább úgy vélem: a még emberibb, tisztább és esztétikusabb körülmények inkább arra sarkallják majd a gyakran egész évüket a menedéken töltő személyeket, hogy kikászálódjanak jelenlegi helyzetükből, állandó álláshoz jussanak, és albérletet vállalhassanak. Ehhez sok jó szándékú munkaadóra és főbérlőre van szükség, hiszen a hajléktalanság sokak szemében megbélyegzi a szükséget szenvedőt – mondta az intézményvezető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előkerült a Brazíliában eltűnt Ferenc

Megtalálták azt a huszonhat esztendős földeáki férfit, aki két éve tűnt el Brazíliában. Szarvas… Tovább olvasom