Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Négy éve kavarnak a nagyik

Földeák - Ebédet főznek, savanyúságot és lekvárt készítenek, sütnek és kakast kopasztanak. Nemrég pedig kinyomozták a hagyományos háziszappan receptjét is. Ők a földeáki Kavar a nagyi Klub háziasszonyai.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

Először a két könyvtáros, Farkas Sándorné és Rakonczai Katalin hívta össze a Kavar a nagyi Klub tagjait 2009 októberében. A sütéssel-főzéssel eltöltött nap annyira jól sikerült, hogy úgy döntettek, ezentúl minden hónapban összegyűlnek. Előre megbeszélik, mit készítenek a következő alkalommal a helyi művelődési ház büfé-konyhájában, a süteményeket pedig otthonról hozzák.

Időközben a programjukat is megfogalmazták: a fiatalokat is szeretnék beavatni a konyhaművészet rejtelmeibe, gyesen lévő anyukákat és gyerekeket is szívesen fogadnak. Már kétszer rendeztek tündértábort, ahol a 13-14 éves lányokat nemcsak sütni és főzni tanították, hanem egy héten át hímeztek, kötöttek, varrtak, kulcstartót fontak velük.

Nemrég egy hírességet is ebédre invitáltak: Borbás Marcsi műsorvezető kóstolhatta meg a földeáki nagyik borsólevesét és derelyéjét. A televíziós műsorvezető a hagyományos konyhaművészet fontosságáról tartott előadással hálálta meg a finom falatokat.

Vass Imre polgármester a klub tiszteletbeli tagja. A nagyik minden rendezvényükre meghívják. A szerző felvétele
Vass Imre polgármester a klub tiszteletbeli tagja. A nagyik minden rendezvényükre meghívják.
A szerző felvétele

A község életében más fontos szerepet is vállalnak a nagyik. Az iskolai rendezvényeken süteményt árulnak, a bevételt pedig az intézménynek adják. A falunapi elszármazotti találkozón is az ő jóvoltukból kerülnek a jobbnál jobb desszertek az asztalra, a sportnapon pedig több száz palacsintát sütöttek a résztvevőknek. A dévai Szent Ferenc Alapítvány árváin is segítettek, cipőket és tartós élelmiszert vittek nekik, jövőre pedig főzni is szeretnének a gyerekeknek.

Sokan közülük a kézimunkaklub tagjai, akik a tündértábor résztvevői mellett az alsós osztályok diákjaival is foglalkoznak az úgynevezett „praktikarendezvényeken". Ilyenkor a karácsonyhoz és húsvéthoz kapcsolódó díszeket, tárgyakat készítenek az iskolások.

A költségeket többnyire maguk állják, a kötényeiket is ők készíttették, az edényeket és a bográcsot pedig pályázati pénzből szerezték be. Aki aznap főz, egy kavar a nagyis fakanalat és más ajándékot kap fáradozásaiért. Persze ez nem fáradság – mondják a nagyik.

Olvasóink írták

  • 1. franckarika2 2013. augusztus 25. 18:54
    „Jó egészséget a nagyiknak a munkájukhoz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elismerések az ünnepen

A Makó Város Közművelődéséért kitüntető címet Baloghné Vass Katalin kapta. Tovább olvasom